LJUBOJEVIĆ O RAZLOZIMA RASPADA KOALICIJE

Kategorija: OGULIN

Siniša Ljubojević, i ako mlad političar, do sada je obnašao dužnost zamjenika župana Karlovačke županije, a nakon razlaza s Pupovcem, u Ogulinu je osnovao DSS i izabran je za predsjednika Gradskog odbora. Nakon zadnjih izbora, bio je „jezičac“ koji je SDP-u osigurao vladajuću većinu u Gradskom vijeću. No ljubav je bila kratog daha. O svim nesporazumima u koaliciji, Ljubojević govori i otkriva za većinu, nepoznate detalje.

Kako je došlo do koalicije s SDP-om i gradonačelnikom Domitrovićem ?

„Nakon prvog kruga izbora za gradonačelnika Ogulina, 2017.g., Dalibor Domitrović je u jednom ogulinskom kafiću tražio podršku DSS-a i mene za drugi krug. Ono šta je obećavao bile su promjene. Ja sam povjerovao jer sam ga gledao kao mladog i ambicioznog, obrazovanog Ogulinca. Svi moji članovi su odradili kampanju za njega, što se moglo i vidjeti u rezultatima“.

Niste bili zadovoljni s najavljenim promjenama.

„Promjene koje je najavljivao bile su samo predizborni slogan. Razumio sam da je 2017. godina imala definiran Proračun starog saziva vlasti, iako ga je moguće rebalansirati, ali kad je došao prijedlog za 2018.g. bio je samo nastavak HDZ-ove politike. Nisam vidio u tom novom Proračunu nikakve promjene. Iako sam i sugerirao da nema promjene u odnosu na HDZ-ovu politiku upravljanja javnim novcem,  držao sam se dogovora - svatko odgovara i upravljanja svojim resorom. U ime DSS-a u Proračunu sam tražio sredstva za infrastrukturu na ruralnom području (asfalt, popravak krovova gradskih objekata, uređenje grobalja, gradnja dječijim igrališta....). Osim za infrastrukturu tražili smo i stavke projektiranja sortirnice i za sanaciju Sodola“.

Koji je bio problem što je najavio raspad koalicije ?

 „U 2018. godini najveći problem izazvao je prijedlog privatizacije Radio Ogulina. Gradonačelnik i SDP su tražili od nezavisne liste Željka Stipetića i mene da podržimo prodaju Radio Ogulina zaposlenicima, prema važećem društvenom Ugoboru, dok je zamjenik Danijel Vukelja otvoreno rekao da nam je svima interes da Radio Ogulin kupi Dubravka Vuković. Ja se nisam s tim složio i predložio sam privatizaciju Radio Ogulina na način da se prilagode svi dokumenti tržišnoj prodaji. Tko ponudi više, neka ga kupi. Tada je i Željko Stipetić predložio da se prijedlog SDP-a povuče sa dnevnog reda. Na naše prijedloge gradonačelnik nije pristao pa prijedlog prodaje Radio Ogulina Dubravki Vuković i ostalim zaposlenicima nije prošao. To je bila prekretnica u odnosima. I vjerujem da je to bio početak kraja suradnje koalicije. Bez obzira koliko smo Željko Stipetić sa svojima ili ja sa svojim suradnicima uradili i uložili truda u svojim resorima za interes Ogulina“.
 

Tu je, koliko vidim„pukla ljubav“ i odnosi su bili sve lošiji.


„Nakon već uzdrmanih odnosa prvom polovicom 2018. zbog Radio Ogulina, gradonacelnik se počeo inatiti i odustajati od pojedinih političkih  dogovora. Bez obzira na takvo ponašanje, mi u DSS-u smo nastavili lobirati i raditi sve u interesu grada. Lobirali smo da Ministarstvo zaštite okoliša ne zatvori odlagalište Sodol i uspjeli smo. Da je Sodol zatvoren, otpad bismo morali voziti u Rijeku što bi utrostručilo račune građanima za smeće. Izradili smo projekt upoznavanja građana sa sortiranjem otpada koji je financiran iz fondova EU u iznosu 500.000 kuna. Tražili  smo i dobit ćemo od Erste banke bankomat u Drežnici. Radili smo na analizi projekta energetski učinkovite javne rasvjete i mnoge druge poslove. Sa moje strane sve volonterski, bez naknade. Međutim, gnjev pojedinaca u SDP-u i gradonačelnika na sve koji nisu SDP, bio je sve veći, što se moglo prepoznati u tekstovima Radio Ogulina i OgPortala, praktički političkih glasila SDP-a. A drugom polovicom 2018.godine isti “mediji” radili su samo na PR-u odnosno marketingu gradonačelnika što je ukazivalo da se SDP sprema na prijevremene izbore“.

Vama se u grijeh stavlja SKG.

„Zapošljavanje u SKG-u bio je samo paravan. Jer SDP je u Vodovdu još ranije zaposlio nekoliko stranačkih ljudi, istih prezimena, rođaka i prijatelja. SKG je zaposlio troje ljudi nakon odlaska u mirovinu i tri nakon preuzimanja svih grobalja. Svi su, osim jednih hrvatskog branitelja, primljeni na određeno vrijeme, uglavnom tri mjeseca. A onda slijedi kampanja protiv SKG-a i DSS-a i brojanja krvnih zrnaca. Na takav primitivizam ja neću pristati jer razmišljam kako da unaprijedimo budućnost svima.
A napadi koji imaju karakter prozivanja za nacionalnu pripadnost dolaze od kompleksiranih pojedinaca koji ne mogu prihvatiti da im je mama ili baba Srpkinja ili od onih koji žele Hrvatima dokazati da su Hrvatine jer su za vrijeme rata čuvali podrume ili neko sveučilište. Tu povlačim crtu.


Dobro. Kakvi su to problemi u SKG-u ?.
 

„SKG je poduzeće koje obavlja, osim vode i odvodnje, sve usluge za Grad (uređenje javnih površina, upravljanje sa 29 grobalja, odvoz otpada, Sodol, dimnjačarske usluge, tržnica, parking...). Kako dio zaposlenika odlazi na bolovanja ili porođajne dopuste, SKG je uvijek imao od 47-53 zaposlenika. Kad sam postao predsjednik Nadzornog odbora i nakon snimljenog stanja firme, tražio sam da se Uprava i zaposlenici odnose sa većom odgovornošću i da se uvede red. Zatekli smo dug, staru mehanizaciju, kamione iz 1999., ukinutu Okolišnu dozvolu i dozvolu za prikupljanje otpada, zaposlenici bez zaštitne odjeće, grobari sa starim uniformama, ne ravnomjerno radno vrijeme i obaveze...
Postavili smo cilj da se firma financijski konsolidira.
2.1.2018., dolaskom nove Uprave dug prema dobavljačima iznosio je više od 850.000 kuna. U prvih 9 mjeseci smo uradili:
- dug smo smanjili za 260.000,
- nabavili smo vlastitim sredstvima novi kamion sa suvremenom opremom,
- uknjižili poslovni prostor i na tržištu ga prodali te novac ostavili za daljnje investicije u opremu,
- uredili okoliš na groblju sv. Jakov, Brestovac i Popovo Selo,
- pokrenuli javnu nabavu za kupnji kombiniranog vozila ta čiščenje i posipavanje trotoara,
- produktivnije organizirali radne procese i donesli novu sistematizaciju, smanjili plaću direktoru i pravnoj službi i izjednačili koeficijente prema odgovornosti i obimu posla
- unesli smo pozitivnu atmosferu među zaposlenike i pokrenuli pozitivne poslovne trendove. 

Sve to možda nije ni odgovaralo gradonačelniku  jer smo mi svojim radom pokazali koja je uloga lokalne politike. Preuzeli smo odgovornost za SKG i sve sto ima veze sa otpadom. Pomakli smo SKG prema naprijed i ispoštovali sve zakonske norme.
Danas se gradonačelnik rado pohvali projektirnjem sortirnice iako sam s njim vodio raspravu za sredstva za projektnu dokumentaciju ili za sredstva za sanaciju Sodola. Sanacija Sodola nam je uvjet za pokretanje postupka vraćanja Okolišne dozvole koje SKG nema.
Zbog svega što znam, ne iznenđuje me zašto Dalibor Domitrovoć odbija javno sučeljavanje sa Željkom Stipetićem i samnom. 
Neka građani na izborima kažu svoje  mišljenje. Iako su bombardirani lažnim informacija ja vjerujem da narod nije slijep.
Svim građanima Ogulina želim mnogo zdravlja i uspjeha, te svima perspektivniju i bolju 2019.

 

31. 12. 2018.

Nebojša Magdić