NEZAVISNA LISTA. ŽELJKO STIPETIĆ O NASTALOJ KRIZI

Godina na izmaku, donijela je u gradu po prvi puta, pravu političku krizu. Podijelili smo se poput ameba, posvađali, dobrano zakrvili, i time samo učinili štetu i građanima i gradu. Prvi čovjek, koji je, kako kaže, poštujući prvenstveno moralne principe, odstupio iz dogovorene koalicije i koji je sa svojom nezavisnom listom i tri ruke i Gradskom vijeću "držao štangu" SDP-u, sve je započeo svojom ostavnom na mjesto predsjednika Gradskog vijeća. Željko Stipetić. Ovo je njegovo viđenje stvari. I to puno zanimljivih stvari, koje mnogi po prvi puta saznaju. Ako ništa, vidjeti ćete što znači politika i poštenje.

 

1. Za koji je segment bila zadužena Vaša nezavisna lista i što ste po tom pitanju učinili.

„Nakon lokalnih izbora preuzeli smo odgovornost za Poduzetničku zonu Ogulin, u sklopu koje smo inzistirali i uspijeli uključiti i Poredice. Prije svega mislim na realizaciju i dolazak tvrtke Bjelin u Poduzetničku zonu. Svima je poznato da smo prvi prepoznali potencijal i želju tvrtke Bjelin da ulaže na području grada Ogulina i sve svoje djelovanje usmjerili smo da kapacitete Poduzetničke zone uskladimo sa potrebama tvrtke Bjelin te im omogućimo kupovinu zemljišta u zoni. Napominjemo da se nismo tako postavili, dakle da nismo uvjerili tvrtku Bjelin da ćemo sve učiniti da što prije realiziraju svoje potrebe, isti bi otišli iz Ogulina i realizirali bi svoje projekte negdje drugdje.

 Pokrenuli smo izmjene Urbanističkog plana Poduzetničke zone, kako bi se ista funkcionalno u budućnosti razvijala, prijavili na natječaj projekt u vrijednosti  6.800.000 kuna za poboljšanje infrastrukture zone, pokrenuli  i osigurali novčana sredstva za pristupnu cestu u zoni,  spajanje kanalizacije iz zone do gradskog pročistača, a preko Ministarstva prometa uspijeli izlobirati da se ogulinska zaobilaznica stavi u proračun Hrvatskih cesta za 2018. godinu.

Nakon prodaje zemljišta tvrtki Bjelin, došlo je do prodaje i ostalih parcela u zoni pa možemo reći da je našim vođenjm Poduzetničke zone ista popunjena, te smo donijeli odluku da idemo u postupak proširenja zone za novih 40 ha“.

 

2. Angažirali ste se i oko vojarne Poredice na Sv. Petru.

 

Da. U sklopu Poduzetničke zone, u tijeku je realizacija i drugog našeg predizbornog obećanja a to je preuzimanje i stavljanje u funkciju vojarne Poredice u Sv. Petru. Ista je preuzeta na čuvanje od strane RH, i poduzete su određene radnje da se  preuzme u vlasništvo Grada Ogulina. Dio je već poklonjen Gradu za izgradnju dječjeg vrtića a započet je postupak za ostatak, prije svega za izgradnju poduzetničkog inkubatora“.

3. U „amanet“ nakon postizborne „ostavinske rasprave“, dobili ste još i POU, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Turističku zajedincu i Sportsku zajednicu Grada. To valjda nikome nije bilo zanimljivo. Što ste tu učinili?

 

„U Pučkom otvorenom učilištu Ogulin stabilizirano je financijsko stanje, osigurana financijska sredstva za nastavak radova na završetku istog, provode se radionice, obrazovanja, promocije i druge aktivnosti. Također, osigurano je 240.000 kuna za edukaciju i provođenje programa kako bi se naši poduzetnici, obrtnici i tvrtke osposobili da mogu samostalno pisati projekte za povlačenje EU sredstava.

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin kroz upravno vijeće osigurali smo kvalitetni pomak što se tiče ustrojbenih akata kao i kvalitetan nastavak rada navedene ustanove a u Turističkoj zajednici rezultati su i više nego vidljivi, a svjedoci smo i upravo sada (advent, klizalište, dočeci Nove godine i dr.)

Što se tiče informatizacije i digitalizacije Grada i gradskih tvrtki i ustanova  smanjeni su troškovi telekomunikacijskih usluga, umrežen Grad i sve gradske tvrtke i ustanove po pitanju telekomunikacijskih usluga,prijavljen projekt WIFI4EU,  stavljen u funkciju WIFI grada, stvara se digitalna baza podataka,  u Grad je uveden GIS sustav, u istome napravljen katastar nerazvrstanih cesta a u tijeku katastar javne rasvjete.

Osim ovog, preuzeli smo odgovornost za Sportsku zajednicu grada Ogulina, preuzeli  i ustrojili Odbor za hrvatske branitelje, aktivno sudjelovali u sustavu civilne zaštite, u sustavu zaštite od poplave, preko dr. Paara osigurali da Hrvatske vode investiraju preko  11 milijuna kuna u sustav čišćenja kanjona rijeke Dobre i Đulinog ponora“.

 

4. Ostavkom na mjesto predsjednika Gradskog vijeća uzrokovali ste krizu vlasti. Na društvenim mrežama optužuju upravo vas za sve nastale problema. Što je ustvari bio razlog „pucanja“ koalicije.

„Ne, ostavkom na mjesto predsjednika Gradskog vijeća nisam uzrokovao nikakvu krizu vlasti.

 

Moja ostavka na mjesto predsjednika GV je samo bio moralni čin. Zašto moralni čin ?. Pa zbog toga, ako od 17 gradskih vijećnika mene podržava samo  4, kakva bih ja bio osoba da i dalje obnašam funkciju predsjednika GV? To niti je moralno,  niti politički logično. Samo ću navesti primjer, koja bi to logika bila da je predsjednik Hrvatskog sabora osoba koju od 151 zastupnika podržava manje od jedne trećine zastupnika, odnosno 36 zastupnika? Da li se je ikad to u Hrvatskoj dogodilo? Nije, a niti neće. Jer to je jednostavno nelogično, nemoralno i nema veze sa demokracijom. Nakon moje ostavke, SDP jedino što radi, obmanjuje javnost, laže i prebacuje krivnju. Ušli su u spiralu laži. Laž na laž.  Što je bio razlog pucanja koalicije? Oni sami jedini znaju stvarni razlog, osobno mogu samo nagađati i imati svoje mišljenje.

Prvi naši nesporazumi počeli su oko njihovog nepoštivanja dogovora oko smanjivanja naknada predsjednicima i  članovima nadzornih odbora. Dogovor je bio, u rujnu 2017., da predsjednicima pripadne naknada od 600, a članovima 500 kuna.Više od godine dana, lagali su nas i obmanjivali da su ispoštovali dogovor. Tako da su u "svom" Vodovodu, svjesno i namjerno ostavili naknadu od 1.400 kuna predsjedniku NO (Ivanu Vukoviću Banani) te 1.000 kuna članovima.

Nakon toga, uslijedio je "mali cirkusić" oko prodaje 224.000 m2 zemljišta u Poduzetničkoj zoni tvrtki Bjelin. Ovdje ću samo navesti vrh tragikomedije. Naime, imao sam namjeru održati "tematsku" sjednicu gradskog vijeća, 05. prosinca 2017.g., kako bi tvrtka Bjelin kupila zemljište čim prije. Zamolba SDP-a je bila da to ne radim, jer sjednica GV puno košta, a sjednicu GV imamo krajem prosinca. Tko je tu lud? Pa tvrtka Bjelin uplaćuje u gradski proračun iznos od cca 13.500.000 kuna, a mi eto nećemo održati sjednicu GV jer ona puno košta. No vrh tragikomedije je bio, nakon sjednice održane 16. prosinca 2017.g., kad sam zamoljen da razgovaram sa direktorom Bjelina, g. Stjepanom Vojinićem, da ne uplate oko 13.500.000 kuna u 2017. godini jer „mi u gradu onda imamo puno posla s tim". I tad sam im rekao, da je ovo za "anale". No, pošto su me zamolili, a Bjelinu nije bilo bitno kad će platiti, isti su na zamolbu uplatili novac u siječnju 2018.

Nadalje, 19. siječnja 2018.g. od strane gradonačelnika i SDP-a kreće opstrukcija prodaje 100.000 m2 zemljišta u Poduzetničkoj zoni tvtki Bjelin. Zašto? Nakon isteka Ugovora o pravu korištenja navedenog zemljišta tvtki Renetech, gradonačelnik se upinje nogama i rukama da se odgodi /spriječi prodaja navedenog zemljišta Bjelinu. To ide toliko daleko, da su ožujku organizirano obmanuli i lagali svim radnicima Renetecha da će dobiti otkaze i dovode ih u gradsku upravu.

Zašto ovo govorim? Samo da navedem da ako je netko radio opstrukcije, destrukcije i gluposti, radio je SDP. Ali pošto smo ušli u ovu priču, da pokušamo učiniti nešto za naš grad, prešli smo preko toga.

5. I vama je radio Ogulin bio trn u oku. Niste se slagali oko njegove, kako ste jednom izjavili, „ciljane“ prodaje.

 

Ovako je išao scenarij. U mjesecu ožujku, kad je SDP želio prodati radio Ogulin za 74.000 kuna Dubravki Vuković. To je tako i rečeno na sastanku prije sjednice gradskog vijeća, kad je zbog nepodržavanja takve odluke, zamjenik Daniel Vukelja uvrijeđeno i naprasno otišao sa sastanka.  To je očito, kako je u nekoliko navrata rekao gradonačelnik, "moja moralna obveza prema Dudi i Banani". Mogu samo zamisliti kako bi to izgledalo da ima materijalnu obvezu. Nakon što je na sjednici gradskog vijeća gradonačelnikov prijedlog o prodaji Radio Ogulina dobio samo 4 glasa (čak je glas jednog svog vijećnika imao protiv sebe), gradonačelnik najavljuje da će uslijediti političke posljedice i da će se redefinirati odnosi u suradnji te da slijede napadi. Kad sam pitao o kakvim napadima se radi, dobio sam odgovor, da sam ga osobno javno napao vezano za njegovo otvoreno pismo ministru Mariću.  Odgovorio sam mu da iza toga stojim, da je napravio glupi potez (a to mi je i sam rekao u 4 oka, te me zamolio da se i ispričam u njegovo ime). No, očito je to zaboravio.

I od tad, pa do 09. studenog  2018. javno se ništa nije događalo, a tada je na moje pitanje, da li je gotova suradnja, gradonačelnik rekao DA. I to je to.

U ovih godinu i pol, ono što im priznam da su radili i to vrhuski, uz obilata finacijska sredstva iz proračuna koja su plaćali Radio Ogulinu  i nešto sitno OG portalu,  radili su sebi vrhunsku promidžbu, kako eto, onako Bandićevski, puno delaju. Procjenili su da je sad pravi trenutak za raskid, jer eto „ljudi nas vole i ne treba nam nitko“. To mi je jedino logično objašnjenje zašto je SDP ovo napravio“.

 

6. Prema nekim izjavama vaših bivših koalicijskih partnera, vašom krivicom su zaustavljeni neki projekti a u prvom redu proračun.

 

„Pazite. Ovdje ću s punom odgovornošću samo navesti nekoliko činjenica koje govore da SDP laže.

Gradonačelnik je po Zakonu o proračunu bio dužan do 15. studenog 2018. g. (odnosno tekuće godine) dostaviti na uvid i potpis Proračun za 2019. predsjedniku gradskog vijeća. Isto do navedenog datuma nije učinio. Nije poštivao zakon.Suradnju sa nama gradonačelnik je raskinuo 9. studenog, ja sam dao ostavku 16. studenog. Zašto ga nije dostavio? Nije želio, prekršio je zakon i očito je želio izbore.

Optužuje nas se zbog toga što Zavičajni muzej kao gradska ustanova ne može normalno funkcionirati, jer nismo donijeli Statut na gradskom vijeću. Još jedna laž.  Jer  Statut su više od pola godine pisali njihovi pravnici (vjerojatno i stručnjak iz Siska, kojeg Grad plaća), i nakon pola godine pisanja Statuta, isti je napisan PROTUZAKONITO. Na sjednici Odbora za Statut i poslovnik,isti se jednoglasno odbija. Nakon toga, zaključak odbora prezentira pravnica u gradu, gradonačelniku i meni, da je Statut protuzakonit i da kao takav ne smije ići na sjednicu GV (16.11.). Prijedlog Statuta se i prije sjednice skida sa točke dnevnog reda.

Nadalje, optužuje nas se  da smo svojim opstrukcijama doveli do nemogućnosti financiranja HGSS-a stanice Ogulin. Osobno sam član HGSS-a stanice Ogulin već 7 godina. Kako prije tako i sada, koliko god mogu i imam mogućnosti, pomažem stanicu Ogulin. Tako sam i lani, prilikom izrade Proračuna za 2018.godinu, predložio da se stanici Ogulin povise sredstva sa 70.000 na 100.000 kuna, što je i osigurano. Temeljem toga, stanica Ogulin i Grad, odnosno gradonačelnik potpisuju ugovor, kojom se Grad obvezuje svaka 3 mjeseca isplaćivati po 25.000,00 kuna na račun Stanice Ogulin. I što je Grad napravio? Ništa, do studenog nije uplatio ni lipe HGSS Stanici Ogulin. Gradonačelnik je prekršio potpisani ugovor.

Dječji vrtić, odnosno ne donošenje Pravilnika o upisu djece u isti. I za to nas se optužuje, da zbog nas, majke ne mogu ići raditi jer nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje. Ove laži SDP-a, su ne dno dna, nego duboko ispod. SDP je preuzeo odgovornost za dječji vrtić Bistrac. Od svoji članova sastavio upravno vijeće istog, koje je započelo sa radom u rujnu 2017.godine. Upisi su bili po Pravilniku u proljeće 2018.g., Za Pravilnik su znali ili morali znati da ne valja još u rujnu prošle godine, a najkasnije u proljeće ove godine. I što su radili od rujna prošle godine? Ništa, ali baš ništa po ovom pitanju. Jedino čime su se bavili je smjenjivanjem ravnateljice i ničim drugim. I sad optižuju nas za dječji vrtić“.

7. Koji su to SDP-ovi projekti zaustavljani?

Jedini SDP-ov projekt je izgradnja novog dječjeg vrtića na "vodi" (uz rijeku Dobru), a koji im nije prošao, jer nisu dobili suglasnost Hrvatskih voda (što je i zdravorazumski). Onda su se sjetili, da eto mi radimo nešto sa Poredicama, pa ćemo ga tamo graditi. I taj projekt su sami zakomplicirali i napravili čudo gluposti (no, nadam se da će uspijeti na kraju ipak proći natječaj).

 I ono što SDP-u moram priznati i reći, je da vrhunski rade na projektu radio Ogulina i OG portala. To im je jedini projekt koji SDP gura i finacira i koji im je za sada uspješan. Eto, eventualno na taj projekt SDP i njihove pristaše misle, kad nas prozivaju za zaustavljanje projekata.

O populizmu koji SDP misli, odnosno gradonačelnik, kad govori o smanjenju cijema odvoza smeća, to je toliko jadno da je glupo i komentirati.  Naime, gradonačelnik je u kolovozu potpisao cijenu odvoza smeća. Tad je potpisao, a sad bi smanjivao. Nerazumljivo. Zapravo, smiješno.

Populistički sad navrat nanos, kao fol, predlaže smanjivanje prireza sa 10 na 5%. Dok smo bili u suradnji, (a to smo i objavili), u prvoj verziji Proračuna ni slova od toga.

Pošto smo (bez ikakve lažne skromnosti), najzaslužniji za punjenje proračuna (pogotovo od prodaje zemljišta u PZ), ono što će biti moja i naša (ako dobijemo povjerenje građana na predstojećim izborima), UKIDANJE PRIREZA. Za sada kad je ovakvo stanje, trenutno nema potrebe za prirez u Ogulinu. Barem za sada dodatno rasteretiti naše Ogulinke i Ogulince“.

 

8. I što sada slijedi. Na društvenim mrežama upućene su na vašu adresu mnoge oštre kritike. Ako to uzmemo u obzir, postoji li šansa da se sve ipak riješi nekim razumnim dogovorom.

 

SDP je pokrenuo spiralu laži, obmana, manipulacije. I normalno, u tome prednjače SDP-ovci, kako članovi tako i simpatizeri. I naravno, kad čovjek nema potpunu informaciju, vjeruje u ono što se priča. Uvijek postoji rješenje dogovorom i razgovorom, no SDP ne želi s nikim razgovarati niti se dogovoriti. Svi drugi su krivi. I kako onda nešto dogovoriti?

Pošto SDP razgovara i dogovara sve sa radio Ogulinom i OG portalom, onda sam siguran da će se u tim razgovorima  i izmaći najbolje rješenje za ovu situaciju.  Ovo sam naveo u šali, u kojoj ima postotno jako puno i istine. No sad šalu na stranu,  jedini izlaz, kako zakonski tako i životno, su novi izbori. Sad je samo pitanje da li će izbori biti samo za Gradsko vijeće ili i za gradonačelnika“.

 

9. Spekulira se da SDP želi nove izbore.

 

„SDP je tražio nove izbore i SDP će imati nove izbore. SDP će, a kako oni vole govoriti, svojim činom i ponašanjem, zbog izvanrednih izbora, potrošiti novac poreznih obveznika i zaustaviti normalno i redovno funkcioniranje grada Ogulina. Jadno, žalosno ali istinito.

Nažalost, od strane SDP-ove ekipe u naš grad unijeta je tolika količina mržnje, laži, manipulacija "zle krvi", da je to tako žalosno, ali očito oni u tome vide smisao i svoju osptojnost.

Naš gradonačelnik se boji javnog sučeljavanja na ovu temu, jer ipak je teško gledati u oči i lagati, ipak puno teže nego putem radio Ogulina ili fb. No, to je tako, kad se bojiš istine i kad nisi samostalan u svom političkom djelovanju.

I vjerujem da zbog toga se tako i ponašaju, lažu, obmanjuju i manipuliraju, jer ipak im je teško reći istinu, a sad pogotovo, kad su ušli u spiralu laži. Ne može se spirala laži ispravljati istinom, nego novim i novim lažima. U narednim mjesecima očekujemo nastavak njihovih laži, a s ciljem zadržavanja pozicija i materijalnih interesa.

I da, krivi smo samo mi za sve. Krivi smo za jaslice, dječji vrtić, ceste, snijeg, rupe, krivi smo za loše vrijeme, a najveća i najnovija glupost je da smo čak krivi i što nisu podjeljene božićnice. Vjerojatno kada krene gripa bit ćemo krivi i za tu epidemiju. Odgovorni i razumni ljudi ocjeniti će što je urađeno a što je jeftini spin od strane gradonačelnika i njihovih privatnih medija kao što su Radio Ogulin i Og portal.

 

10. Svim Ogulinkama i Ogulincima, želim u 2019. godini svako dobro i sve najbolje“.

 

31. 12. 2018.

Nebojša Magdić