IZ EU - ŠEST MILIJUNA KUNA ZA NAŠU ZONU

Na natječaj Ministarstva gospodarstva za razvoj infrastrkture poduzetničkih zona, koji je otvoren u travnju 2017. godine, javila se je naravno i naša Poduzetnička zona.

 

Kada mi je to rekao direktor Zone Mladen Stipetić, samo sam se nasmijao i odmahnuo rukom, skeptičan prema takvim natječajima, gdje se treba krvavo potruditi da dobiješ lovu. A nije ni loše, imati neku barem malenu vezu, tamo gdje se o tome odlučuje.
„Ako dobiješ i kunu, ja ovako škrt, plaćam janjetinu“. Ali malo sam se istrčao. Smetnuo s pri tome s uma Mladeovu upornost a i neke veze i poznanstva, koje ima u tim, svim mogućim ministarstvima.
„Obzirom da takvih natječaja nije bilo od kada smo u EU, jedva smo ga dočekali i prijavili smo naše planove, a to je nastavak gradnje novih dijelova prometnica i javne rasvjete, te kabliranje i izmještanje dva 10 KW dalekovoda koji prolaze kroz zonu. Cijeli prijavljen projekt iznosio je nešto manje od sedam milijuna kuna“, kaže Stipetić.
Ali, po našem dobrom hrvatskom običaju, sve se dosta protegnulo. Traženo je da se pojasne pojedini detalji projekta, što je sve učinjeno, a onda su nastavljeni stalni, gotovo svakodnevni telefonski kontakti i urgiranja, da se cjelokupni postupak ubrza, kako bi se krenulo s poslovima. No na tako jednom važnom poslu, radile su samo dvije osobe, pa se sve protegnulo na godimu i pol. I danas konačno - dobra vijest. Iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, stigla je obavijest da je projektni prijedlog Grada Ogulina, uspješno prošao i dobili smo oko šest milijuna kuna. Da budem precizan - 5 miijuna i 928 tisuća kuna. Inače cijeli projekt stoji 6 milijuna i 950 tisuća kuna, a Grad treba osigurati 15%, što iznosi milijun i 46 tisuća kuna. Treba spomenuti da sve još treba amenovati Ministarstvo gospodarstva, kako bi se krenulo u dalje kvalitetno opremanje zone.
Zona je inače popunjena. Za preostale površine koje su još ostale, ima konkretnih ponuda. Čeka se formiranje novog Gradskog vijeća koje bi prihvatilo te ponude ali mogla bi to učiniti i povjerenica Vlade, Marina Kolaković, da investitori ne čekaju duže vrijeme već da u proljeće počnu sa svojim projektima. Što se tiče proširenja zone za još 40 hektara, tu stvar ide dobro, zadovoljan je Stipetić. Izrađen je parcelacijski eleborat na koji je Ministarstvo državne imovine odmah reagiralo i dalo suglasnost.

21. 1. 2019.
Nebojša Magdić