GRADONAČELNIK ZADOVOLJAN RADOM GRADSKIH TVRTKI I USTANOVA.

Kategorija: OGULIN

U gradskoj upravi  gradonačelnik Dalibor Domitrović održao koordinaciju s direktorima i ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova. Tema sastanka bila je izrada novog financijskog plana za proračunsko razdoblje 2024. – 2026. O tome Ogportal piše:

 

 

„U uvodnom dijelu gradonačelnik Domitrović naglasio je kako žele čuti stanje i eventualne probleme u tvrtkama i ustanovama. Napomenuo je da sjednica Gradskog vijeća neće biti sazvana dok se ne vide prijedlozi novih zakonskih rješenja, posebno o porezima, odnosno ukidanju prireza i izmjenama poreza na dohodak. Promjenama bi grad Ogulin izgubio oko 3 milijuna kuna, ali „novi izazovi su pred nama!“ rekao je gradonačelnik Domitrović, koji je zadovoljan radom gradskih tvrtki i ustanova i to je i ovom prigodom napomenuo.

U nastavku je Mladen Žilić, uime Javne vatrogasne postrojbe, napomeno kako država donosi zakone i diktira visinu plaća, ali ne spušta novac, te se stoga teško pronalaze vatrogasci koji će raditi za prosječnu plaću od 800 eura.

U Dječjem vrtiću Bistrac plaće su usklađene u nekoliko navrata, ali treba provesti još jedno usklađenje, napomenula je ravnateljica Anita Domitrović, a planiraju i radove daljnje rekonstrukcije dotrajalih betonskih zidova na lokaciji vrtića u Procama jer, po riječima gradonačelnika, sigurnost djece mora biti na prvom mjestu.

Sportska zajednica grada Ogulina, kaže predsjednik Miljan Vorkapić, podigla je kredit za nabavku LED rasvjete, a u raspravi se moglo čuti i kako Županija već godinama odbija razgovarati o povećanju cijena za najam sportskih dvorana koje im dostavlja Zajednica, jer gradu Ogulinu plaćaju 30% manje u odnosu na grad Karlovac.

 

Djelatnice Turističke zajednice dobile su, kao i ostale institucije i udruge koje su bile uključene u proslavu Dana grada, sve pohvale od gradonačelnika Domitrovića, koji je ovom prigodom rekao da se mora riješiti pitanje sanacije zgrade u kojoj su smješteni Turistička zajednica, djelatnice Ivanine kuće bajke i Radio Ogulina. Problema ima zbog neriješenih vlasničkih odnosa, ali će pokušati naći rješenje. Uz to, radi se o iznimno skupom zahvatu.

 

U Zavičajnom muzeju planira se nastavak radova na Konjušnici, a zaposlenima u Radio Ogulinu veliku glavobolju stvaraju računi za HUZIP i ZAMP, odnosno naknade za autorska prava glazbenih izvođača, koji praktički „pojedu“ sav novac koji na natječaju dobiju od Vijeća za elektroničke medije.

 

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice rekla je kako se trenutno revidira knjižnična grada, popisuju se sve knjige, a radi se o iznimno zahtjevnom poslu.

 

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta istaknula je aktivnosti vezane za dovršetak rekonstrukcije zgrade Pučkog otvorenog učilišta. U tijeku su dva postupka javne nabave ukupne vrijednosti 1,25 milijuna eura s PDV-om. Objekt je prijavljen na natječaj za energetsku obnovu i čeka se rezultat prijave.

 

U Ivaninoj kući bajke je problem dotrajali krovni pokrov koji će trebati ili sanirati ili zamijeniti, jer drvena šindra, koja i nije najsretnije rješenje za naše podneblje, je dotrajala. Ivanina kuća bajke iduće godine slavi 10 godina postojanja.

 

Direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Ogulin je, nastavno na preuzimanje društva od strane Karlovca, istaknuo da su u proteklom razdoblju provedene organizacijske promjene, racionalizirano je poslovanje, uveden je sustav daljinskog upravljanja i nadzora čime je smanjen broj zaposlenika u administraciji, prepolovljeni su gubici u vodoopskrbi a time i troškovi. Ova tvrtka je primjer dobre prakse, što su prepoznale i kolege iz ostalih komunalnih društava s područja Republike Hrvatske koja se bave vodoopskrbom, pa su pozvali predstavnike Vodovoda i kanalizacije Ogulin da im svoj način rada prezentiraju na konferenciji nacionalnih komunalnih društava koja će biti održana još ove godine.

 

Direktorica tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo je kao problem u radu ovog društva istaknula nedostatak radne snage. Na natječaje za zaposlenje koje tvrtka raspisuje nema odgovarajućeg odaziva. S druge strane zahtjevi građana što se tiče održavanja javnih površina su sve viši, a cijene koje tvrtka naplaćuje za tu uslugu se nisu mijenjale 10 i više godine i ne pokrivaju elementarne troškove kao što su energenti, amortizacija opreme i troškovi zaposlenih.

 

Na kraju se kolegiju obratio gradonačelnik koji je nazočne obavijestio da je Grad prijavio tri velika projekta za sufinanciranje iz europskih fondova i to projekt valorizacije mlinskih staza i kanjonu rijeke Dobre, projekt energetske obnove velike sportske dvorane uz Prvu osnovnu školu i projekt izgradnje još jedne zgrade za potrebe povećanja kapaciteta dječjeg vrtića Bistrac. Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi gotovo 10 milijuna eura.

 

Od aktualne problematike gradonačelnik je istaknuo problem prijenosa zemljišta u poduzetničkoj zoni s države na grad, gdje država inzistira da joj Grad plati i drvnu masu koju su Hrvatske šume posjekle i odvezle, zbog čega će se Grad Ogulin morati kreditno zadužiti.

 

Novi problem koji se pojavio je uzimanje planinarskih domova i predaja u nadležnost županija što je, u ovom valu centralizacije države, posebno iziritiralo planinare na razini države, a i opću javnost“, piše Ogportal.

 

  1. 10. 2023.

Nebojša Magdić