ZABORAVLJENI ZNAK - PJEŠACI HODAJTE LIJEVOM STRANOM.

Kategorija: OGULIN

Ministarstvo unutarnjih poslova, 29. godinu zaredom provodi akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem zaštite djece u prometu. U nizu aktivnosti i prikaza novih znakova i opasnih situacija na cesti, primijetio sam da  više nigdje nema niti jednoga znaka - PJEŠACI HODAJTE LIJEVOM STRANOM.

A prije su bili postavljeni duž svih prometnica, uz koje nisu postojale pješačke staze.  Zato mi nikako nije jasno, da se o kretanje pješaka/djece u prometu, više gotovo nikako ne govori.

U Ogulinu, na dijelovima gdje nisu izgrađeni nogostupi, barem 90 % pješaka, kreće se totalno nepravilno – desnom stranom prometnice. A to je vrlo opasno. Nedavno je u blizini Krnjaka, smrtno stradao pješak, koji se, po policijskom izvješću „u tom trenutku NEPROPISNO kretao uz desni rub kolnika u istom smjeru…….“

Jedna od takvih ogulinskih prometnica je i Šetalište Krlenac, pa sam tako silom prilika, svakodnevni svjedok opasnih situacija. Nekako su najviše izložena djeca, koja se kreću desnom stranom, tako da ni ne primjećuju vozila koja im dolaze iza leđa. Pri tome, gotovo svako drugo dijete na ušima ima slušalice, a sto je još gore, onako zaigrani, ne kreću se u koloni, nego jedan do drugoga, što je još opasnije.

U aktivnostima na početku svake nove školske godine, nisam primijetio da se o tome govori, i da se učenici u tom pogledu educiraju. Bilo od strane škole, policije ili.......ne znam koga.

Po noći, situacija je puno gora. Sinoć sam „za dlaku“ uspio, zahvaljujući opreznoj vožnji, izbjeći udariti noćnog šetača. I ako je prometnica o kojoj pišem, u cijelosti osvjetljena, to ništa ne znači za sigurnost pješaka, pogotovo što je većina obučena u tamnu odjeću, bez reflektirajućih dijelova, pa ako vam dolazi ususret drugo vozilo, što se meni sinoć dogodilo, pješaka je gotovo nemoguće primijetiti.

Da skratim. Kada se pješaci kreću cestom izvan naselja, obvezni su kretati se lijevom stranom ceste, u smjeru koji se kreće vozilo. Ova praksa omogućava pješacima da imaju bolji pregled prometa i da budu vidljiviji vozačima, posebno u situacijama kada su ceste uske, a kada nema pješačkih ili biciklističkih staza.

Ako ste imali živaca ovo pročitati, svoje sigurnosti radi, upamtite:

PJEŠACI HODAJTE LIJEVOM STRANOM.

 

10. 1. 2024.

Nebojša Magdić