REFORMA VODOVODA.

Kategorija: OGULIN

Ukida se pravni status lokalnih vodnih isporučitelja koji se pripajaju, pravna osoba ostaje samo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac na koju se prenose sva imovina, prava i obveze tvrtki koje se pripajaju

Ujednačavanje cijena vode, lakše povlačenje EU sredstava za projekte i financijska stabilizacija lokalnih tvrtki, ciljevi su Vlade koji se kriju iza reforme vodovoda. Umjesto dosadašnjih 190 vodnih isporučitelja na području cijele Hrvatske, u tijeku proces uspostave 41 uslužnog područja s jednim isporučiteljem.

Kako što je KAportal već pisao, za karlovačku regiju je definirano da se na područjima sedam postojećih javnih isporučitelja, Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac, Komunalnog Duga Resa d.o.o., Komunalnog Ozalj d.o.o., Vode Krašić d.o.o., Vodovoda i odvodnje Vojnić d.o.o., Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Ogulin te Komunalca d.o.o. Slunj uspostavlja jedno uslužno područje.

Uredba o uslužnim područjima stupila je na snagu 15. srpnja 2023. te je definiran rok za pripajanje postojećih javnih isporučitelja na uslužnim područjima i prihvaćanje pripajanja od strane društava preuzimatelja od 6 mjeseci od dana stupanja na snagu navedene Uredbe.

Međutim, zbog objektivnih okolnosti, a dodatkom Nacionalnog plana otpornosti i oporavka koji je Europska komisija pozitivno ocijenila i prihvatila, rok za ispunjenje reformske ključne etape vezane uz provedbu integracije u sektoru vodnih usluga određen je za kraj 2024. Točnije, Hrvatskoj je omogućen dodatni rok za provedbu integracije, u cilju postizanja cjelovitog pripajanja svih postojećih društava na uslužnom području do zaključno s 31. prosincem 2024.

 

Pripajanja vodovoda u karlovačkoj regiji

 

KAportal je provjerio kako se odvija cijeli proces pripajanja na području vodnih isporučitelja u Karlovačkoj županiji. Iz karlovačkog Vodovoda nam odgovaraju kako je tijekom 2022. godine pripojeno Društvo Vodovod Lasinja, a 22. prosinca 2023. godine održana je Skupština Društva Vodovod i kanalizacija, na kojoj su potpisani Ugovor o pripajanju Vodovoda i odvodnje Vojnić  d.o.o. i novi Društveni ugovor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. temeljem Zakona o vodnim uslugama i Uredbe o uslužnim područjima.

 Doznajemo kako je u tijeku finalizacija pregovora za pripajanje Društava Komunalno Ozalj, Komunalac Slunj te Vode Krašić. Tijekom ove godine očekuju potpisivanje Ugovora o pripajanju i sa javnim isporučiteljima Komunalno Duga Resa d.o.o.  te Vodovod i kanalizacija d.o.o., Ogulin, s kojim je očito dogovor i usuglašavanje najteže postići. No izbora neće imati.

 

Naime, iz Ministarstva za KAportala pojašnjavaju kako su Zakonom o vodnim uslugama predviđene mjere u slučaju ometanja provedbe pripajanja, a odnose se na uskratu financiranja. Također, Ministarstvo ima nadležnosti ukinuti važeći akt o ispunjenju uvjeta za obavljanje djelatnosti javne vodoopskrbe i javne odvodnje postojećem javnom isporučitelju vodnih usluga ukoliko postupe protivno Zakonu. Time im prestaje status isporučitelja vodnih usluga, prestaje pravo isporučivati vodnu uslugu i prestaje pravo naplaćivati cijenu vodne usluge i naknadu za razvoj.

 

„Predviđene mjere u slučaju ometanja provedbe pripajanja kao i privremene mjere koje su na raspolaganju nadležnom Ministarstvu su predviđene kao krajnje mjere ukoliko nikako do pripajanja ne dođe, ali s obzirom na krajnji rok koji je navedene u prethodnom odgovoru, očekujemo da do primjene tih mjera neće doći jer je prema informacijama koje imamo integracija započela na većini uslužnih područja“, kažu iz Ministarstva.

 

Jedna uprava, nekoliko podružnica

 

Zakonom o vodnim uslugama definirano je da se ukida pravni status lokalnih vodnih isporučitelja koji se pripajaju, pravna osoba ostaje samo Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac na koju se prenose sva imovina, prava i obveze tvrtki koje se pripajaju.

Vlasnici Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac bit će jedinice lokalne  samouprave na uslužnom području, budući Zakon o vodnim uslugama predviđa ulazak svih jedinica lokalne samouprave u vlasničku strukturu javnog isporučitelja.

 

Predviđeno je ustrojavanje podružnica Društva i to u gradu Ozlju, Slunju, Dugoj Resi i Ogulinu. Podružnicom će upravljati  direktor podružnice. Tamo gdje neće biti podružnica, u Krašiću i Vojniću, tu će se formirati Poslovna jedinica na čelu koje će biti dosadašnji direktori tih Društava, kao ustrojstvena jedinica koja nastavlja opsluživati svoje područje“, pojašnjavaju nam iz ViKa.

 

Financijska cijena reforme

 

Koliko će u financijskom smislu cijeli proces pripajanja osjetiti sami korisnici usluga kao i zaposlenici, još uvijek je teško reći. Iz ViK-a napominju tek kada se cijeli proces okonča, kada se pripoje svi javni isporučitelji na uslužnom području, moći će se detaljnije sagledati cijela financijska situacija, kako sa aspekta cijena usluga, tako i sa aspekta plaća zaposlenih.

 

Ono što je već javno komunicirano i obećano da će radnici nakon pripajanja dobiti nove ugovore o radu, kao zaposlenici Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Karlovac, te će zadržati svoja materijalna prava. Cijena vodnih usluga na cijelom uslužnom području radit će se  prema Vladinoj uredbi o metodologiji za određivanje cijene vodnih usluga, čiji je cilj osigurati da se cijena vodnih usluga u pravilu određuje u jednakim visinama na uslužnom području. Trenutno je cijena vodne usluge vodoopskrbe ista u Karlovcu i  Vojniću (1,06 eura).

 

„U ovom trenutku važno je naglasiti kako se proces pripajanja mora provesti na razini cijele RH, kako se radi o zakonskoj obvezi, a u cijelom procesu koji se odnosi na naše uslužno područje, Vodovod i kanalizacija d.o.o. Karlovac, ulagao je i ulagat će velike napore u smjeru što kvalitetnije usluge za sve korisnike, kao i kontinuiranu brigu za sve zaposlenike“, naglašavaju u ViK-u.

 

5. 2. 2024.

Kaportal