ZULEJKA, ZAŠTIĆENO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO.

Kategorija: OGULIN

Nikolina Luketić, nakon vrijedne Foto monografije „Tradicijsko ruho ogulinskog kraja“, radi na novoj monografiji - Alaj, oj Božiću jedan u godini", o Božićnim običajima u Ogulinu i okolici. Ta je monografija već pripremljena i promocija će bit za Božić.

No to Nikolininom radnom elanu nije bilo dovoljno,  pa se je zadnju godinu i pol uhvatila još jednog zahtjevnog posla, točnije, znanstveno istraživačkog rada -  ZULEJKA - PREDAJA O ĐULINOM PONORU.

A rezultat toga je, da Ogulin sada ima ZAŠTIĆENO NEMATERIJALNO KULTURNO DOBRO REPUBLIKE HRVATSKE.

Jučer je Nikolini iz Ministarstva kulture i medija, o tome stigla i službena potvrda, što je ona objavila na svoj fejsu profilu:

 

Moram priznati da sam presretna !

Ovime je Zulejka stala uz bok Sinjskoj alci, Međimurskoj popevci, Bećarcu i svim ostalim najvrjednijim i najznačajnijim nematerijalnim kulturnim dobrima u RH.

U Rješenju Ministarstva kulture i medija RH između ostalog stoji:

"Evidentno je da je Zulejka - Predaja o Đulinom ponoru i danas neodvojiv fikcijski, kulturni i prostoni marker identiteta cijeloga ogulinskoga kraja.

Predaja o Đulinom ponoru - Zulejka, temeljena je na povijesnim događajima iz 16. st. u okolici Ogulina, a poslije na brojnim povijesnim i književnim izvorima, dramskim uprizorenjima, a ponajviše na neprekinutoj usmenoj tradiciji.

Predaja o Đulinu ponoru i danas neodvojiv fikcijski, kulturni  i prostorni marker identiteta cijeloga ogulinskoga kraja. Temeljena na povijesnim događajima iz 16. st. u okolici Ogulina, a poslije na brojnim povijesnim i književnim izvorima, dramskim uprizorenjima, a ponajviše na neprekinutoj usmenoj tradiciji, ima svojstvo nematerijalnog  kulturnog dobra."

Nositelj zaštite Zulejke je KUD "Klek" Ogulin

Ponos do neba ?

Enologinja NIkolina Luketić Delija

-------------------------------------------------------------------------------------------

Čestitke Nikolini, koja godinama kroz rad u KUD-u, s velikom ljubavi skrbi o ogulinskoj narodnoj baštini, posvećujući tome sve svoje slobodno vrijeme.

119. 3. 2024.

Nebojša Magdić