NIKOLA BOŠKOVIĆ, OGULINAC ZA KOGA JE MALO LJUDI ZNALO.

Kategorija: OGULIN

Za Nikolu Boškovića, pretpostavljam, nikada niste čuli. A radi se o Ogulincu, rođenom u našem gradu, 23. ožujka 1894. godine, osobi, koja je u sportu ostavila dubok trag.  Život Boškovića iznimno je zanimljiv i bogat prvenstveno u sportskim aktivnostima. Preminuo je u Zagrebu 1980.

Nikola Bošković se školovao  u Sušaku. Već 1904. počinje sportskom aktivnošću u Hrvatskom sokolu.

Bavio se nogometom, lakom atletikom, plivanjem, tenisom, biciklizmom i auto-moto sportom. Nakon I svjetskog rata sudjeluje u osnutku Jugoslavenskoga nogometnog saveza i postaje članom njegova Upravnog odbora (1919).

Od 1920. živi u Zagrebu; član je i tajnik I hrvatskog Građanskog športskog kluba. Sudjeluje u osnutku Jugoslavenskoga olimpijskog odbora, Plivačkog saveza Jugoslavije a bio je i inicijator Prvoga hrvatskog moto kluba 1924 godine. Upravo zahvaljujući Nikoli Boškoviću, današnji Hrvatski motociklistički savez početak  svoga  rada veže uz 1924. tako da  HMS  2024. obilježava 100. godina svoga rada i postojanja.

Evo još zanimljivih detalja iz života ovog osebujnog sortskog radnika.

Od 1926. predsjednik je Sportske komisije Moto saveza Jugoslavije. God. 1928. s biciklističkom reprezentacijom Jugoslavije sudjeluje kao sudac na Olimpijadi u Amsterdamu. Uveo speedway utrke u Jugoslaviji i napisao prvi Pravilnik za speedway vožnje. Sudjeluje i u osnutku Jugoslavenskog touring kluba. Nakon rata jedan je od osnivača Auto-moto saveza Hrvatske, te predsjednik Odbora za automobilizam i motociklizam Fiskulturnog saveza Hrvatske.

Trideset godina organizira jugoslavenska i međunarodna auto-moto natjecanja (»Velika nagrada Jadrana« u Preluku kod Opatije i dr.). Za zasluge u nogometnoj organizaciji dobiva 1969. u povodu 50-obljetnice osnutka Nogometnog saveza Jugoslavije specijalnu zlatnu plaketu i počasni naziv zaslužnoga nogometnog radnika.

Na dan rođenja Nikole Boškovića, a na inicijativu Udruga auto i moto Bo-Se 1906-1924, Hrvatska pošta izdaje sutra ( 24.3. ) samo u našoj pošti PRIGODNI POŠTANSKI ŽIG, koji ima filatelističku vrijednost. Sutra će dakle sva poslana pošta iz Ogulina biti obilježena prigodnim žigom.

Pored toga, izraditi će se 200 komada dopisnica s fotografijama Ogulina i fotografijom Nikole Boškovića – Brade.

Dopisnice sa  žigom, biti će upućene na 200 adresa u Hrvatskoj i svijetu. 

Krunoslav Dujmić, doajen motociklizma i sakupljač oldtimer  motora, koji je uključen u ovu akciju, rekao mi je, da u dogovoru s gradskim vlastima, za Dan Grada ove godine, pripremaju postavu Izložbe 100 godina motociklizma  i motociklističkog sporta u Karlovačkoj županiji.

22. 3. 2024.

Nebojša Magdić