150 GODINA PLANINARSTVA. DOLAZE PREDSJEDNIK I PREMIJER.

Kategorija: OGULIN

Sutra se u Ogulinu, kolijevci hrvatskoga planinarstva, usponom na Klek, obilježava 150 godina planinarstva u Lijepoj našoj. Organizatori su Hrvatski planinarski savez  i HPD Klek Ogulin.  Kako navode na stranici našeg HGSS-a, na Kleku se očekuje više od 1000 planinara, a naši HGSS-ovci će im biti potpora i osiguranje. U pomoć im dolaze njihovi prijatelji i kolege iz stanica Zagreb, Samobor, Karlovac, Delnice i Gospić. 

U planu je i pokazna vježba spašavanja sa stijene, a, ako uvjeti budu povoljni, biti će uključen i helikopter. Na svu sreću, očekuje se lijepo vrijeme, jer pripremljen je bogat program.


8 – 10 h - Prijava sudionika, polazak iz Bjelskog na Klek
10 – 11 h - Okupljanje kod planinarskog doma na Kleku
11 h - Prigodne riječi predsjednika Hrvatskog planinarskog saveza , domaćina i pokrovitelja proslave kod planinarskog doma Klek
11:30 h - Pokazna vježba HGSS-a u stijenama Pokleka
12 – 14 h - Uspon planinara na vrh Kleka
13 – 16 h - Povratak s Kleka prema Bjelskom, besplatan planinarski ručak u Bjelskom
15 - 17 h - Koncert grupe Speen na Bjelskom

Tijekom cijelog dana: slobodan ulaz u Alpinističku zbirku Zavičajnog muzeja u Ogulinu za članove HPS-a - radno vrijeme od 8:00 do 19:00 sati.

8 - 11 h - Udruga žena Ogulin i Ski klub Ogulin dočekuje planinare na Bjelskom kod nadstrešnice uz Ogulinsku masnicu i planinarski čaj
8 - 10 h - Puhački orkestar DVD-a Ogulin odsvirat će nekoliko skladbi
9 - 17 h - Likovno društvo Frankopan održat će izložbu u dvorištu Frankopanskog kaštela.

Uz naše vrijedne organizatore i mnoštvo planinara iz čitave Hrvatske, Klek će pohoditi i premijer Plenković, što je i službeno potvrđeno. Najavljen je i dolazak predsjednika Milanovića, ali hoće li i on doći, nisam uspio saznati. Uglavnom ako dođe, show je zagarantiran.

12. 4. 2024.

Nebojša Magdić