CENTAR BABINA GORA, IDE PO PLANU.

Kategorija: OGULIN

Na sjednici Gradskog vijeća, gradonačelnik Domitrović govoreći o županijskom odlagalištu Babina Gora, izjavio da ono nema građevinske dozvole i da se neće biti dovršeno ni za 10 godina. Na to su demantijem reagirali iz  tvrtke KODOS, koja upravlja Centrom u izgradnji, tvrdeći da Domitrović iznosi neistine. Onda su se malo prepucavali na relaciji Domitrović – KODOS, a sada direktorica kaže: Sve ide po planu“.

Naime, pretovarne stanice u Ogulinu i Otočcu za budući CGO kod Karlovca spremne su za rad.

Tijekom ove godine, trebaju biti završene i druge dvije pretovarne stanice u Slunju i Karlovcu.

Iz tvrtke Kodos koja gradi regionalni Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj gori kod Karlovca, javljaju da su nakon provedenih tehničkih pregleda izdane uporabne dozvole za pretovarne stanice u Ogulinu i Otočcu. Na njihovoj stranici piše:

Na temelju provedenih tehničkih pregleda u petak, 12. travnja izdana je uporabna dozvola za pretovarnu stanicu Ogulin, a za pretovarnu stanicu Podum u ponedjeljak, 15. travnja. Obje pretovarne stanice su izgrađene u okviru projekta Centar za gospodarenje otpadom Babina gora.

Pretovarna stanica Ogulin opsluživat će Grad Ogulin i općine Josipdol, Plaški i Tounj na području Karlovačke županije. Pretovarna stanica Podum opsluživat će Grad Otočac i općine Brinje, Plitvička Jezera i Vrhovine u sjevernom dijelu Ličko-senjske županije. Prikupljeni miješani komunalni otpad će se preko pretovarnih stanica dopremati u CGO Babina gora.

Projekt CGO Babina gora predstavlja suvremenu regionalnu infrastrukturu za gospodarenje otpadom koja će služiti organiziranom i gospodarski usmjerenom načinu zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada s područja Karlovačke županije, sjeveroistočnog dijela Ličko-senjske županije i zapadnog dijela Sisačko-moslavačke županije“.

 

U budućnosti će se miješani komunalni otpad preko pretovarnih stanica Ogulin, Podum, Slunj i Karlovac, dopremati na obradu u CGO Babina gora. To će omogućiti zatvaranje sadašnjih odlagališta otpada i njihovu sanaciju. Dovršetkom izgradnje ovih dviju pretovarnih stanica jasno smo pokazali da projektne aktivnosti teku u skladu s planom izgradnje, kazala je direktorica Marija Tufeković. Pretovarna stanica Slunj, i Pretovarna stanic Karlovac, trebale bi biti završene ove godine.

 

19. 4. 2024.

Nebojša Magdić