SANACIJA OBALE - STOTI PUTA

E jesam dosadan s tom sanacijom obale. No dobro. Ovo pišem jer vidim da još ima "stručnjaka" poput mene koji bi to rješavali s par stupića. I ja sam bio uvjeren da bi to bilo sasvim dobro rješenje. No kada su mi ljudi iz Hrvatskih voda objasnili o kakvom se zahtjevnom poslu radi, morao sam priznati da sam bio u krivu.

A što se tiče samog klizišta, ono je došlo do izražaja kopanjem kanalizacije u Šetalištu Krlenac. Stari stanovnici Vučića, rekli su mi da već dugi niz godina teren uz kanjon dobre „secuje“ i klizi prema koritu, a otvaraju se i bezdane koje su vjerovatno povezane sa spiljskim sustavom ispod grada. S obzirom na takvu situaciju, neophodan je daleko veći zahvat nego smo u svom neznanju, mi mislili. Iz poduzeća Geokon, koje će vršiti istraživačke radove, poslali su mi mejlom što sve namjeravaju i moraju učiniti. Ako niste stručnjak, bolje ne čitati. Evo što prije početka posla, trebaju uraditi.

1. Geodetski radovi Geodetsko snimanje lokacije klizišta i izrada geodetske situacije u M 1:500 (površina snimanja je oko 1ha). Izrada poprečnih i uzdužnih presjeka. Snimanje pozicija istražnih radova.

 

2. Inženjerskogeološka istraživanja Inženjerskogeološko kartiranje šireg područja na HOK u M 1:5000 i lokacije odrona na geodetskoj situaciji u M 1:500 te izrada inženjerskogeoloških karta i prognoznih inženjerskogeoloških presjeka.

3. Geofizička istraživanja Geofizička istraživanja metodom seizmičke rafrakcije i/ili geoelektrične tomografije na uzdužnom i poprečnom presjeku.

4. Geotehnička istraživanja

4. 1 Mobilizacija i demobilizacija, transport ljudi, opreme i uzoraka tla te međutransporti na lokaciji istraživanja.

4. 2 Pripremni radovi za potrebe provedbe istražnih radova demontaža i montaža odbojnika, po potrebi krčenje i izrada platoa na mikrolokacijama istraživanja.

4. 3 Istražno bušenje strojnom bušaćom garniturom i malom rotacijskom bušilicom s ručnim potiskom uz kontinuirano jezgrovanje i slaganje bušaće jezgre u sanduke. Predviđa se izvesti 5-6 bušotina dubine 6 do 12 m. Po završetku bušenja zatrpavanje istražnih bušotina bušaćom jezgrom i tamponiranje bentonitom.

4. 4 Ispitivanje zbijenosti standardnim penetracijskim testom (SPT) i vađenje neporemećenih uzoraka tla (NU). Ispitivanja se izvode prosječno na svaka 2 m.

4. 5 Vođenje istražnih radova od strane geotehničara terenska klasifikacija i IG determinacija jezgre bušenja, uzimanje poremećenih uzoraka tla, vođenje SPT ispitivanja i vađenja NU-a, mjerenje razine podzemne vode u bušotini, ispitivanje džepnim penetrometrom i krilnom sondom na jezgri bušenja, fotografiranje jezgre bušenja. Koordinacija geodetskih radova, inženjerskogeoloških i geofizičkih istraživanja te laboratorijskih ispitivanja.

5. Laboratorijska ispitivanja Određivanje fizikalnih i mehaničkih svojstava na poremećenim i neporemećenim uzorcima. Ispitivanja uz osnovne identifikacijske pokuse uključuju određivanje parametara čvrstoće, stišljivosti i vodopropusnosti materijala. Ispitivanja se provode u geotehničkom laboratoriju akreditiranom za navedena ispitivanja (HRN EN ISO/IEC 17025:2004).

6. Geotehnički elaborat Izrada geotehničkog elaborata o provedenim istražnim radovima s prikazom, obradom i interpretacijom rezultata istraživanja sukladno Eurokodu 7 - EN 1997-2., te preporukama za projektiranje i izvođenje.

7. Idejno rješenje Izrada Idejnog rješenja sanacije klizišta.

 -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znam da vam se od svega, ako ste čitali do kraja, zavrtjelo u glavi. Osim onih kojima je ovo struka. I kada se sve ovo obavi, dolazi troškovnik s cijenom koštanja. No to je naša slatka briga jer sve su na sebe preuzele Hrvatske vode. U razgovoru s Goranom Dašićem, dipl.ing.građ. i voditeljem konzultantskog odjela u Geokon-u, malo sam se bolje upoznao s problemom. Možda o tome bude riječi u utorak, kada će u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u 11,oo sati, biti predstavljen projekt čišćenja i uređenja korita Dobre, što je jedan dio projekta Retencija Ogulin.

 Vidi ogradu kako klizi prema Đuli. I to prije kopanja za kanalizaciju.

Ovakvi poduporni stupići, ipak nisu rješenje kako sam ja neupućen misilo.

 Ova njiva u 30 godina, jednim se dijelom spustila preko dva metra prema Dobri.

 S jedne i druge strane korita, otvaraju se rupe. Koilko su duboke, pokazati će ispitivanja.

Ovo je jedne od mnogih bezdana uz Dobru, koje su sigurno povezane sa spiljskim susravom ispod grada.

Photo by Nešo-Skorašnik

22. 10. 2017.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#11 . 2017-11-09 11:42
Od toga bojim se ništa
Citat
#12 . 2017-11-16 13:50
Svaki dan je sve gore. Cesta sve više propada a nitko da bi mrdnuo prstom.Neće biti dobro a tko će onda odgovarati.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi