SMEĆE PO TKO ZNA KOJI PUT

Već sam u par navrata pisao o našoj „lijepoj hrvatskoj navadi“  bacanja smeća po sistemu - gdje tko dohvati. Uz to sam vas "počastio" slikama smeća bačenog duž prometnice prema deponiju Sodol i Gojaku. Vjerujem da su te  slike svakog pravog Ogulinca ogorčile i  izazvale bijes.

Upravo iz razloga što to činimo sami sebi. Odnosno što nam to čine budaletine kojima ništa nije sveto. Nekim primitivnim ljudima,  koji su nesretnim slučajem rođeni upravo u ovom gradu i nažalost u njemu žive, taj grad ne znači ništa. Oni  borave u svom malom prljavom i zamazanom svijetu, i sasvim im je, u njihovim poremećenim glavama, normalno bacati smeće gdje im se prohtije.

Grad nam je inače čist, redovito se uređuje ali okolo .......zona sumraka. Smeće uz puteve, smeće uz puteljke, smeće uz ceste, smeće uz šumske staze, smeće uz lokalne prometnice, uz one županijske, uz državne. Smeća za izvoz. E sada bi najlakše bilo optužiti gradsku vlast, gradonačelnika i njegova „tri mušketira“, točnije dva mušketira i damu,  ali takva priča baš ne bi prošla. Jer to nije njihovo, to je zajedničko smeće. Moje, vaše, naše. Otkupom plastične ambalaže uspješno smo se riješili hrpa boca ali na repertoaru je ostalo još niz varijanti i scenarija, kako zagaditi grad. I još niz kandidata koji će to, bez i malo srama, vrijedno učiniti. Okititi će viškom svog kućnog smeća, svaki dijelić okolice grada. Neki to doduše kulturno spakiraju u velike crne vreće, i onda, umjesto da ih odvezu na deponij Sodol, spizde te vreće onako usput, uz cestu na Krpelu. Ili prema Bjelolasici. Ili prema Zagorju. Svejedno. Ogulinski „Europljani“, u svom primitivizmu, pokazuju se u punom sjaju. Briljantni su u izboru mjesta gdje će nas počastiti svojim kućnim otpadom. A s druge se strane drčno hvale svojim hrvatstvom, domoljubljem, ljubavi prema ovom prelijepom komadiću hrvatske zemlje. Ma dajte. I na kraju, ne mogu ne spomenuti, da godinama kiksaju institucije koje bi trebale raditi svoj posao – od onih u Mjesnim odborima a pogotovo do onih u gradskoj upravi. Koje mi skupo plaćamo. A koji, kada je smeće u pitanju, čini mi se ne rade ništa. Evo nekoliko fotki sa Krpela, uz cestu prema daponiju Sodol. Bez komentara.

Krenuh po medvjeđi luk i usput pogledah izložbu našeg primitivizma

Spakiraš smeće u vreću i onako u vožnji, samo baciš kroz prozor.

Baš se lijepo uklapa u prirodu.

O kako dobra ponuda i bogat izbor.

Kad se umorite, možete malo i odmoriti. Samo treba kauč premjestiti u hlad.

Ova odbačena dječja igračka ovdje je već treću godinu.

Žegarani svojevremeno napravili lijepo odmorište s klupama u sjeni borova, a netko izabrao upravo to mjesto da se riješi smeća.Salonit. Lakše ga je baciti na Krpelu nego odvesti u Metis. Jer u Metisu moraš navodno platiti ako ga tamo ostaviš.Perem ruke od svega. U starom umiovaniku.

 Photo by Nešo-Skorašnik

 25. 4. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 @ 2018-04-25 10:05
Možda to nije loša ideja. Danas je tehnologija jeftina i ne bi puno koštalo postaviti kamere. I veliku tablu - OVA PROMETNICA JE POD VIDEO NADZOROM. Nisam stručnjak ali mislim da bi to imalo efekta. Dovoljno bi bilo samo jednoga uhvatiti i kazniti.
Citat
#2 og 2018-04-26 08:20
Ljudska glupost i svemir su bezgranični.
Citat
#3 dr.mr.ing.zajeba 2018-04-26 09:03
za og..:-)to je sve što imaš za napisati -reći..hm i bolje, ovako se činiš pametnijim.:-)
Citat
#4 Regoč 2018-04-26 10:39
Racionalist pise:
Video nazor ili "reciklazno dvoriste" ama bas nista nece promjeniti , jedina stvarna promjena moguca je jedino i iskljucivo kroz transformaciju svijesti.
Slazem se potpuno no dodao bi da je jedina stvarna promjena moguca i kroz fiunkcioniranje pravne drzave. Neso u postu pise o ljudima iz gradske uprave koji ne rade svoj posao ali ne konkretizira. Zato ja kazem. SVOJ POSAO NE RADE KOMUNALNI REDARI. Da li su do sada podnesli barem jednu prijavu protiv onih koji nam uporno svojim zagaduju okolinu i opravdali ono za što su dobro placeni.
Citat
#5 Janice 2018-05-30 15:10
Jerkass Woobie : Merula has had some cursed luck.

Stop by my website - yolasite gaming: https://funthoughts.yolasite.com/
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi