KAKO RIJEŠITI PROBLEME GRIJANJA

Nastavno na inicijativu gradonačelnika Dalibora Domitrovića da se riješi problem grijanja u gradskim naseljima u gradskoj održan je sastanak predstavnika Grada, tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o., tvrtke Montcagin- plinara d.o.o. i tvrtke RWE Plin d.o.o.

 

Na sastanku je predloženo da se u dogovoru sa stanarima u naselju Vijenac Ive Marinkovića u jednoj od zgrada provede pilot projekt novog sustava grijanje. Iako postoji više načina na koji se može riješiti problem grijanja u gradskim naseljima temeljem prethodnih izvida situacije na terenu i razgovora s korisnicima sustava grijanja došlo se do zaključka kako je najkvalitetnije rješenje ugradnja vanjskih samostalnih uređaja za svaku zgradu posebno jer se time izbjegava korištenje postojećih podzemnih toplovoda koji su u jako lošem stanju i koje je potrebno sanirati. Radi se o relativno jednostavnoj investiciji koja ne zahtjeva velike preinake na postojećim instalacijama centralnog grijanja po zgradama. Uređaji su manjih toplinskih učinaka pa su samim time i manjih dimenzija (najvećih tlocrtnih dimenzija 1×1 m) te se lako mogu uklopiti u prostor oko stambenih objekata.

Ne iziskuju velike dimnjake, već je dovoljan manji dimnjak na samom uređaju za grijanje koji se postavlja van zgrade. Osim toga prednost ovog sustava su pravednija i jednostavnija raspodjela troškova i manji gubici na transportu topline.

Nakon što se u dogovoru sa stanarima odabere zgrada u kojoj će se provesti pilot projekt slijedi izrada idejnog projekta i troškovnika temeljem kojih će se pristupiti izvedbi radova. Na sastanku je također dogovoreno da kad budu poznati svi detalji oko troškova izgradnje novog sustava, tehničkih varijanti koje je moguće izvesti, varijanti financiranja, ukupnih mjesečnih troškova i ostalih detalja održat će se sastanak sa stanarima kako bi im se prezentirale sve informacije i kako bi se s njima dogovorila za njih najpovoljnija varijanta.

 

5. 5. 2018.

Grad Ogulin

Komentari  

#1 gruntovčani 2018-05-07 12:47
,...,je, vu problem grejanja je samo pri Raketi, a kaj je sa grejanjem vu gracki i državni firmi,.,zakaj tamo ni na plina.
Znam, to bi poremetilo način grejanja naši kotlovničari po timi firnami, bi se morali doma sa ložaka prejt na drva,.,ma i više kanistere ne bi vozili u autu na posel
Isusek, Isusek kad ti kotlovničar poveda kak ni dobro prejt grejanja na plina,., je, se plin ne more točit vu kanistera, ide iz cevi ispod zemlice a ne iz rezervara kaj ima pipu na sebi,..
Citat
#2 Pero 2018-05-07 17:29
Gruntovčan a tko se to doma grije na mazut da bi nosio doma kanistere?
Citat
#3 INA 2018-05-07 19:15
Plin nam je došao u grad jos pred 10 godina a tko se na njega grije. To mi nije jasno zasto ne koristiti energent koji je jeftiniji. Dali je to nekome u interesu.
Citat
#4 gruntovčani 2018-05-07 22:03
,..,je, si pitajte Zlaticu vu ravnateljku Doma za zdravlje. Ona nek vam poveda kulko košta nanje penezi plin od "Perinog mazuta". Zlatica imade plina, ima ga i Šapo.
Od Brezika preko Pešćenice, kroz Bolničku na Elektru, pa pri Domu zdravlja na Kulu vu ide trasa. Imade plina samo nova zgrada kod Elektre, Dom zdravlja i Šapo, niki više. Vu bolničkoj imadeš Bolnicu, Raketu, školu od Zvonete, gimnaziju, pa more onda Milicija, pa šumarija, pa opština, pa škola od Anđelke, pa škola od Zrinke, pa SDK-a, pa Palača Gruntovečke pravde (sud), pa,.,pa sve u pi... materinu.
Ne treba plina Gruntovcu, ima ga dost iz kanalizacije!
Citat
#5 Plin i naiva 2018-05-07 22:44
Odlican komentar gruntovcan , bum si zel slobode nadopuniti ga :P

https://www.youtube.com/watch?v=L_FOK5g5WvE
Citat
#6 Pero 2018-05-08 07:49
Gruntovcan a jesi pitao pred 10 godina zašto se to odmah nije spojilo, kad se sve kopalo i prekapalo. Koji je danas trosak da se sve opet prekopa, zamjene kotlovnice. Sve bi to bilo lako al uvjeren sam da su financije jedini problem. Postojece kotlovnice jos rade i kamo s njima? Baciti ih i kupiti nove? Gdje je tu racunica isplativosti? A upitna je i sama ušteda grijanja na plin i kroz koliko detljeca bi se isplatila u razlici cijene ugradnja nove kotlovnice.
Logicno je kad stara krepa i kad se vec mora u investiciju da se onda sagledaju nova rijesenja, a ubit kravu radi jednog šnicla je glupo.
Citat
#7 gruntovčani 2018-05-08 11:28
,.,Perica, Perica ja ti ne pamtim nit se pitam zakaj se ni to delalo pred 10, il više godin. Ja ti pamtim samo lepe stvari i to kaj sam metnul pod jaja, kadi sam janjca trančiral vuz gemišteka, kak sam bil na sajmu pajceka i kravica vu Gudovcu,.,je takovi me poslovi zanimlju.
Znaš, za šparet na plina ti ne treba kotlovničar, pa ti kroz njegovu bruto plaću šparet isplati za 2.-3. godine.
Je, ima i poticaja za šparete na plina pelete, pa malo i to poiskat.
Znaš Perica, ni od svake kravice dobar šnicl, zna bit i žilav pa za takovom kravicom i ne treba žalovati!
Citat
#8 Mis mali 2018-05-08 18:40
Pusci kravice i snjicle. Oce bit kaj od oneg popisa od 30 ljudi kaj su vladajuci jucer odnesli Bjelinu? I dal ima smisla nosit papire na biro? Ili da ih nosimo drito u Koktel?
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi