RETENCIJA - PRESICA NA LICU MJESTA

Na mjestu buduće retencije Hreljin, a što mogu, svako malo projekt netko nazove drugim imenom, održana je danas konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o rješavanju imovinsko pravnih odnosa.  Presici su nazočili župan Damir Jelić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, saborski zastupnik Tomislav Lipošćaki te kao domaćin, gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović.

Obrajući se nazočnim novinarima, župan Jelić je naglasio da je prošlo već pola godine od potpisivanja sporazuma koji je jedinstven u Hrvatskoj, tzv. „Ogulinski model“ rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koji je pokazao dobrim, te dokazao da se očito može, kada zajednički djeluju Grad, Županija i nacionalna razina - Hrvatske vode. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom s ministrom Tomislavom Čorićem koji, kako je rekao, bdije nad ovim projektom i koji im je u ovom projektu dostupan čitavo vrijeme, bez obzira zove li ga saborski zastupnik Tomislav Lipošča, ja kao župan  ili bilo tko drugi. Značajno je i to, što se je čitav državni vrh na čelu s premijerom senzibilizirao i shvatio naš problem. Nadam se, rekao je Jelić, da ćemo u jedno dogledno vrijeme, već iduće godine nazočiti i fizičkom početku radova.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zahvalio je karlovačkoj županiji što prate ovu investiciju Hrvatskih voda i pomažu u rješavanju imovinsko pravnih odnosa. Hrvatske vode su do sada 10 milijuna kuna u otkup zemljišta za gradnju retencije a u konačnici, to će biti oko 20 milijuna kuna. Početkom srpnja predati ćemo zahtjeve za građevinske dozvole za gradnju same brane a sredinom srpnja pokrenuti će i samu javnu nabavu. Nada se da će sljedeće godine početi i konkretni radovi na pregradnom profilu što je vrijedno 7o milijuna kuna a 85 % moguće je dobiti iz sredstava EU. Tu je još dodatnih poslova u vrijednosti od 15 milijuna kuna.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović izrazio je zadovoljstvo stalnim angažiranjem i zauzimanjem župana Jelića i direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića.

„Ja, kao i građani grada Ogulina smo u ovoj priči najsretniji, jer napokon evo, čitav niz aktivnosti doveo je do toga, da ćemo uskoro dočekati i prvu lopatu i da ćemo biti zaštićeni pod poplava i visokih voda. Ovo je dobar primjer suradnje s gradske, županijske i državne razine, u rješavanju problema“, istaknuo je Domitrović.

Saborski zastupnik Tomislav Lipoščak izrazio je zadovoljstvo što se ovaj projekt privodi lagano kraju i također istakao vrlo dobru suradnju s Hrvatskim vodama i ministrom Čorićem koji je, kad god je bilo potrebno, pružao pomoć.

Kada su u pitanju imovinsko-pravni odnosi, posebno postupak izvlaštenja, rečeno je da se radi o jednom od najsloženijih postupaka jer se tu radi o izuzimanu privatnog vlasništva, no svi građani u ovom trenutku trebaju imat na umu, da je u ovom slučaju primaran doprinos za opće dobro.

Do sada su riješene 73 čestice a tek sada slijedi ubrzavanje rješavanja. U tok poslu sudjeluje 10-ak pravnika u pet timova na razini Karlovačke županije i do kraja godine bi trebao biti riješen najveći broj predmeta, kojih je preostalo još 266.

Na presici je još spomenuto i čišćenje Đlinog ponora od naplavina, kako bi se tamo povećala protočnost, a to bi trebalo početi u kolovozu.

Župan Jelić zadovoljan "Ogulinskim modelom"

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković "gura" projekt  retencije

I saborski zastupnik Tomislav Lipoščak redovito angažiran u borbi protiv poplave

Gradonačelnik Dalibor Domitrović sretan što stvar ide kako treba. Nada se uskoro konkternim poslovima i  "prvoj lopati".

Kostelićev mlin - osuđen na rušenje.

Na mjestu buduće retencije.

Photo by Nešo-Skorašnik

 

22. 5. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

Komentari  

#11 sdpovac 2018-05-25 12:31
Grumf nije potrckalo Zeljka. On slusa SDP.
Citat
#12 Kiki miki 2018-05-25 12:45
Ne nije kamo Zeljo pogledom tamo Grumf skokom nazalost
Citat
#13 . 2018-05-31 12:50
Kiki miki. Grunf ima svoj stav i njime ne manipulira ni Željo ni Banana. To je jasno svima koji ga poznaju.
Citat
#14 Mirkec 2018-05-31 18:50
Daj jos jedan vic. Ovaj ti je bio dobar! Marioneta
Citat
#15 Adrianna 2018-12-19 16:12
Thanks for finally writing about >RETENCIJA - PRESICA NA
LICU MJESTA
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi