DSS - REFERENDUM O IZBORNOM ZAKONU - PROTUUSTAVAN

Kategorija: OGULIN-ŽUPANIJA

Referendum o Izbornom zakonu, za čije održavanje je Građanska inicijativa Narod odlučuje prikupila dovoljno potpisa, izazvao je buru u političkom životu Hrvatske. On je protuustavan tvrde iz Demokratskog saveza Srba ističući kako prava nacionalnih manjina ne smiju biti teme dnevnopolitičkih predstava.

Glavni tajnik DSS-a Siniša Ljubojević, u priopćenju DSS-A, koga i potpisuje, o tome kaže:

 „Za srpsku zajednicu u Hrvatskoj preosjetljivo je uopće dovoditi u pitanje postojeća propisana prava koja se ne poštuju. Stanje svijesti građana o pravima nacionalnih manjina, posebno srpske, u Hrvatskoj, zabrinjavajuće je za budućnost odnosa hrvatske kao većinske zajednice prema svim drugima. Dok sa istoka naviru izbjeglice i lutaju po Hrvatskoj, dok velik broj građana odlazi iz Hrvatske tražeći bolji život, dok se gospodarstvo raspada, pojedinima je i dalje glavni problem 4,36 posto Srba i prava srpske zajednice“.

Dalje Ljubojević u svom priopćenju,  kako na osnovu činjenice da prostor na kome žive zajedno sa Hrvatima dijele vjekovima, da su u tom periodu dali ogroman doprinos razvoju i hrvatskog društva, Srbi su u današnjem modernom hrvatskom društvu zaslužili da izraze svoje specifične interese u političkom sistemu putem posebnih predstavnika koji imaju jednaka prava kao i svi drugi izabrani zastupnici.

„Očekujemo raspisivanje referenduma u devetom mjesecu. DSS će zatražit  od svih parlamentarnih stranaka da proglase protuustavnim Građansku inicijativu „Narod odlučuje“, te da podrže inicijativu DSS-a o razmjerom broju saborskih zastupnika srpske zajednice u Hrvatskom saboru, 7 saborskih zastupnika“.

Ovakav stav DSS-a temeljimo na povijesnim činjenicama i ulozi Srba na ovom prostoru, kao konstitutivnom statusu sve do 1991. godine, zaključuje se u priopćenju.
 

9. 6. 2018.

Nebojša Magdić