REMONT HE GOJAK

Prošle godine obavljen je redoviti remont u tunelu HE Gojak. Radove je izvela splitska trvtka  Spegra, koja se bavi specifičnim poslovima - od poslova na zaštiti kulturne baštine, do vrlo složenih inženjerskih sanacija, kakav je slučaj u tunelu HE Gojak, gdje se posebnom metodom sanirali betonske  obloge.

Iz godine u godinu sanirani su dijelovi tunela, tako da je vijek tunela produžen za narednih 20 godina. Ove je godine na redu sanacija postrojenja same elektrane. Nakon što je provjereno stanje u tunelu, krenulo sa s radovina na strojarnici u Gojaku. Radovi će trajati do konca ovog mjeseca.

HE Gojak pušena je u rad 1959. godine. Srednja godišnja proizbodnja električne energije je 191 GWh a maksimalna proizvodnja bila je 2010 - 280 GWh.

Zbog remonta, oba ogulinska umjetna jezera su puna „do vrha“.  Razina vode, zbog sezone kupanja, zadržati će se i tijekom kolovoza. E sada, kada bi konačno jezeru Sabljaci poklonili pažnju kakvu zaslužuje, kada bi uredili  kupalište, kada bi osmislili sadržaje, „Ogulinsko more“, kako volimo tepati, ne bi, i za najvećih vrućina, zjapilo prazno. Ali već godinama o Sabljacima netko ne brine. Niti ona prošla vlast, niti ova nova. Doduše, ovi „novi“ imaju u planu izgradnju nekakvih šetnica oko jezera i to, moram priznati,  lijepo izgleda. Ali prije šetnice, jezero bi prvenstveno trebali urediti kao, ne samo ogulinsko, već i kao kupalište ka kome će gravitirati daleko  veći broj domaćih i stranih turista. A za to treba, malo više truda i dobre volje. Za sada, ne vidim ni truda, ni dobre volje. Ajmo jezero, pokloniti BJELINU.

Bukovnik pun do vrha - nekada gradsko kupalište, danas na njemu samo poneki ribar.

Brana na Bukovniku. Dobra žuri  svojim koritom.

I evo je kod starog milina i ...

....ispod mosta. Kao nekada.

I Sabljaci na najvišoj koti.

Samo se čekaju prvi kupači.

Neiskorišteni potencijal. Do kad ?

7. 7. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Ne lupetaj 2018-07-07 08:21
Ne ponavljaj napisano. To smo jucer citali na ogportalu.
Citat
#2 Zg-Og 2018-07-07 10:26
Ne lupetaj lupeta. Zasto, samo on zna. Kaze:
-Ne ponavljaj napisano. To smo jucer citali na ogportalu-.
A ja sada usporedjujem i vidim da se radi o potpuno dva razlicita posta. Ovdje se govori o remontu He Gojak o cemu na Ogportalu nema ni rijeci a dodano je usput i ono sto Neso vec godinama trubi- Sabljaci su nas neiskoristeni potencijal.
Jezero je sada puno ali kad se nivo spusti moras najprije razmaknuti travu da bi usao u vodu.
Bez ugostiteljske i ostale kupalisne ponude ne mozemo misliti o bilo kakvom turizmu. Danas svako i najmanje kupaliste nudi niz sadrzaja a mi cetiri WC.a. Pa kada ce se netko konacno pobrinuti da Sabljaci budu zaista nase more. I kada će vlast natjerati da vlasnik zemljista bivseg restorana krene s gradnjom novog sto je obecao.
A do tada barem postavimo sator s klupama i podržimo Kozu da organizira Jezerske igre. Pa to barem nije tesko.
Citat
#3 FRIC 2018-07-07 14:07
Ovaj Ne lupetaj mlati bez veze valjda ga Neso boli. Valjda ga je negdje nagazio. A nitko ne reagira na nesto sto je najvaznije u postu. Pazite ovo - sedmi je mjesec, remont je HE Gojak i ....... sada si mislite :sad:
Citat
#4 Šator 2018-07-07 14:31
Zg-Og volim ovakve pametnjakovićke koji kažu:
Postavimo šator s klupana i podržimo Kozu da organizira jezerske igre.
Može Zg-Og, grad će ti dati žiro-račun pa uplati organizaciju. Evo, samo to miraš.
Citat
#5 Zg-Og 2018-07-07 17:42
Moj šatore. Volim ovakve pametnjakoviće popute tebe koji nemaju pojma o životu. Pa znaš da se danas ništa ne zbiva bez sponzora koji su uvijek ako je ideja dobra spremni uskočiti. Karlovačka pivovara, Zagrebačka, Laško /samo to nabrajam jer pijem samo pivu/ svi oni imaju po nekoliko velikih šatora s kompletnom opremom i ljudstvom. Kada bi im se prezentirale nekadašnje Jezerske igre a Koza ima o tome hrpu fotografija bez poblema bi prihvatili sponzorstvo. A naše bi bilo da odradimo drugo. Ali ništa od toga.Ni Grad ni Turistička zajednica kojima bi to trebala biti briga ni prstom nisu mrdrnuli. A da nije bilo Koze i sponzorstva Bjelolasice ne bi ni bilo tih igara jer ni prošla vlast o tome nije vodila računa. Ako ova sadašnja ne zna posao a očito i neće i ne zna, onda neka pitaju Božu Bulića iz Snupija kako se to radi.
Citat
#6 .mg.dr.. 2018-07-07 18:18
:-)lumeni Nešo pita kako će se obaviti čišćenje spilje kad je hep u remontu,ccccccc:-)
Citat
#7 Pinky 2018-07-07 18:38
Kad je ono Jure Turković obećal da će biti restoran gotov?
Citat
#8 Šator 2018-07-07 19:21
Moja Zg-Og sponzori takve kao ti čekaju s nestrpljenjem. Ne da bi samo digli šator na jezeru nego i besplatno darovali pivu.
Vidi se da nikada nisi bila, niti sudjelovala u ovakvim organizacijama.
Citat
#9 Zg-Og 2018-07-08 10:32
Pa mi se Šartoru nikako ne razumijemo. Pa normalmno je da u svom šatoru sa klupama postavi neka pivovara i svoje točionike s pivom. Pa nitko ništa ne radi badava. Ali bitno je da je taj šator centralno mjesto oko kojeg se sve događa. Pri tome Grad to ništa ne košta. Program samih igara dogovoriti s Kozom i tu Grad uskače sponzorirajući neke takmičarske discipline. Ili se i za to može nači sponzor. Treba samo pokazat dobru volju i to organizirati. Iskustva imamo.

Još nešto. Pinky podmeće i pita: Kad je ono Jure Turković obećal da će biti restoran gotov?
Jure to nije obećao i nije mogao obećati jer je to privatno vlasništvo. Obećao je vlasnik / ne znam kako se zove / prilikom novogodišnjeg kupanja na Sabljacima pred dvije godine.
Citat
#10 fran 2018-07-09 07:10
Dragi Nešice,
lipo kaj si nešto ogulinskega napisal. Kada si pisal? zapravo-kakav si pisal? Čini mi se pod parom, dobre volje iza Vatrenih jer više nemreš imati više neg imaš greškica, tipfelera. Daj si prije neg objaviš barem jenput pročitaj svoje napisano. Neću nabrajati jer svaki to vidi. Kaj mi komentatori čavrljamo na svakakvom jeziku i izričajima nije za usporedbu s tvojim. Nešo, ne zameri mi (barem ne puno).

Kako veliš da je nekakav remont u Gojaku znači da ni nemogu trošiti vodu pa su vode "na najvišoj kvoti", a na drugem mestu veliš da je to radi kupača. Daj se zbrcni i odluči koji je pravi razlog visokih "kvota" (kota iliti razina valjda).
Nova, današnja vlast nije niš napravila ni za šetnicu, a ni za stazicu, još je stara vlast projektirala uređenje obale Sabljaka.

Hvala! I ne zameri puno!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi