REMONT HE GOJAK

Prošle godine obavljen je redoviti remont u tunelu HE Gojak. Radove je izvela splitska trvtka  Spegra, koja se bavi specifičnim poslovima - od poslova na zaštiti kulturne baštine, do vrlo složenih inženjerskih sanacija, kakav je slučaj u tunelu HE Gojak, gdje se posebnom metodom sanirali betonske  obloge.

Iz godine u godinu sanirani su dijelovi tunela, tako da je vijek tunela produžen za narednih 20 godina. Ove je godine na redu sanacija postrojenja same elektrane. Nakon što je provjereno stanje u tunelu, krenulo sa s radovina na strojarnici u Gojaku. Radovi će trajati do konca ovog mjeseca.

HE Gojak pušena je u rad 1959. godine. Srednja godišnja proizbodnja električne energije je 191 GWh a maksimalna proizvodnja bila je 2010 - 280 GWh.

Zbog remonta, oba ogulinska umjetna jezera su puna „do vrha“.  Razina vode, zbog sezone kupanja, zadržati će se i tijekom kolovoza. E sada, kada bi konačno jezeru Sabljaci poklonili pažnju kakvu zaslužuje, kada bi uredili  kupalište, kada bi osmislili sadržaje, „Ogulinsko more“, kako volimo tepati, ne bi, i za najvećih vrućina, zjapilo prazno. Ali već godinama o Sabljacima netko ne brine. Niti ona prošla vlast, niti ova nova. Doduše, ovi „novi“ imaju u planu izgradnju nekakvih šetnica oko jezera i to, moram priznati,  lijepo izgleda. Ali prije šetnice, jezero bi prvenstveno trebali urediti kao, ne samo ogulinsko, već i kao kupalište ka kome će gravitirati daleko  veći broj domaćih i stranih turista. A za to treba, malo više truda i dobre volje. Za sada, ne vidim ni truda, ni dobre volje. Ajmo jezero, pokloniti BJELINU.

Bukovnik pun do vrha - nekada gradsko kupalište, danas na njemu samo poneki ribar.

Brana na Bukovniku. Dobra žuri  svojim koritom.

I evo je kod starog milina i ...

....ispod mosta. Kao nekada.

I Sabljaci na najvišoj koti.

Samo se čekaju prvi kupači.

Neiskorišteni potencijal. Do kad ?

7. 7. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 Pedro Pedro 2018-10-29 09:19
Sou verdadeiramente grato para o proprietário isto site quem compartilhou este impressionante n. em aqui .


Aqui é meu blog :: canais
de tv gratis: [censored]upperggfan s.sosugary.org/displ ayimage.php?album=la stup&cat=74&pid=72
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi