NAJMANJE ČIME MU SE MOŽEMO ODUŽITI JE TRG - TRG GENERALA STIPETIĆA. NEPOTREBNA ZAVRZLAMA.

Čim sam sa stranice Grada prenio inicijativu o trgu za generala Stipetića, odmah sam, poznavajući naš lokalni mentalitet, znao da će se stvar politizirati. Jer uvijek će biti onih kojima je naš Pero najmanje važan kao general, kao pošteni visoki časnik Hrvatske vojske i čovjek koji je stručno, onako vojnički prelomio „Oluju“ a više će im biti važniji da na njemu skupljaju koji politički poenčić i kontririraju onima s druge strane ideološke barikade. To su pokazali već i prvi komentari na post. Evo nekoliko:

Ive --- 2018-08-16 12:43

Najmanje sto nasem gospodinu Generalu, Čovijeku mozemo dati i ostaviti sjecanje na tog velikog sugradaninu.
Nadam se da ce i HDZ to podrzati a ne pokazati lice nacionalne razine iz dana kad je preminuo.
R.I.P Generale

Mije --- 2018-08-16 12:52

Ive bas si kreten!

Vic --- 2018-08-16 13:11

BOJIM se da će ovaj izbor donijeti dodatne podjele medju Ogulince što se vidi već i prvom komentaru. General svakako zaslužuje ulicu ili spomenik ali sigurno će se neki zlonamjerno ili dobronamjerno zapitati kako je general dobio veći i ljepši trg od svog zapovjednika i prvog hrvatskog predsjednika dr Tuđmana. I evo onda daljeg razdora. Možda bi primjerenije bilo našem generalu sati ulicu na Sabljakima gdje mu je i vikendica i gdje je provodio toliko puno vremena. No bojim se da je za takvo nešto već kasno. O ulici Petra Stiipetića trebalo se je prije razgovarati s onda ići u javnost.

Dr.Irčanin --- 2018-08-16 14:01

Od Ive Svoji smo pa do nepostojećeh restorana Sabljaci ulicu nazvati "Šetalište Generala Stipetića". Sve drugo je promašaj.

 

Obrazloženje o lokaciji trga generala Stipetića, objavljeno je na službenoj stranici Grada:

OBRAZLOŽENJE

Komisija za imenovanje ulica i trgova temeljem članka 32. Poslovnika Gradskog vijeća Grada Ogulina (GlasnikKarlovačke ţupanije br. 25/09, 12/13 i 9/15) nakon dostavljene inicijative Udruge za demokraciju i civilne aktivnosti, Ogulin, Škrile I 45 utvrdila je Nacrt prijedloga Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu –Trg Petra Stipetića. Lokacija predloženog trga nalazila bi se na dijelu ulice IvanaGorana Kovačića i to od raskrižja s ulicom Ivana bana Mažuranića do Trga hrvatskih rodoljuba uključujući dio ulice Bernardina Frankopana. Do promjene bi došlo na slijedećim adresama: Ivana Gorana Kovačića 1, 2, 3, i 5. Konačnu odluku o nazivu novog trga donosi Gradsko vijeće Grada Ogulina nakon prethodno pribavljenog mišljenja Vijeća Mjesnog odbora Ogulin.

Na ovo su reagirali iz udruge Udica svojim priopćenjem:

„Kako trenutni prijedlog Odbora za imenovanje ulica i trgova   povlači obavezu pravnih i fizičkih osoba u tom dijelu Kovačićeve ulice na promjenu adrese, odnosno troškove, želimo jasno reći da to NIJE prijedlog naše udruge, te molimo da naš prijedlog razmotre u obliku u kojem je i zaprimljen“.

Naime, prema njihovom prijedlogu nije potrebno dodavati ulicu i mijenjati adrese, odnosno izložiti tamošnje stanare nepotrebnim troškovima, a zašto su to članovi  Komisije za imenovanje ulica i trgova učinili, valjda je samo njima jasno.

Ako zanemarimo, po društvenim mrežama ono političko prepucavanje, na ovaj problem ukazuju stanari i tvrtke koji stanuju i djeluju na spomenutoj adresi. Za „Ogulin u srcu“ dostavili su svoj prijedlog rješenja:

PRIJEDLOG

Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu u ime trga:

Trg Petra Stipetića

„Predlažemo drugu lokaciju od one koju je predložila Udruga za demokraciju i civilne aktivnosti iz Ogulina, Škrile I/45. Ukoliko to mora biti u gradu neka to bude lokacija kod zgrade Vodovoda i kanalizacije d.o.o. na poziciji gdje je smještena „Lovrićeva funtana“.

Na ovoj lokaciji ostvarili bi želju nekih sugrađana o dodjeli imena trga generalu Petru Stipetiću. Lokacija je svega 150 metara udaljena od prvotno predložene po udrugi UDICA. Izbjegli bi enormni materijalni trošak.

 Na predmetnoj lokaciji nema registriranih obrta, udruga, trgovačkih društava i stanovnika.

Ušteda bi bila više od 100.000,00 kuna prema prethodnom prijedlogu jer je neminovno mjenjati podatke u raznim očevidnicima, sudskom registru, obrtnom registru, državnim maticama, katastru, zemljišnjim knjigama, izmjene putovnica, osobnih isprava, vozačkih isprava (automobili, brodice), izmjene informatičkih licenci i kasa u poreznoj upravi i FINI, obavijest poslovnih partnera, troškovi javnih bilježnika i trgovačkih sudova, izmjena memoranduma na svim podnescima, izmjena pečata i žigova, i druge brojne izmjene koje nasaju ukoliko dođe do usvajanja ovoga prijedloga.

Poznato vam je da na predmetnoj lokaciji Ivana Gorna Kovačića 1,2,3 i 5, vidljivo oku, imamo Hotel Frankopan, Ljekarnu Pablo, Argentum, Bipu, Pučko učilište, Jezičnu školu „Koala“, Gusak d.o.o., Terracore d.o.o., Estetic pedikeriju i frizerski salon, Primat nekretnine d.o.o., Amo tamo j.d.o.o., Narnija j.d.o.o., udrugu Ogulin Wireless imamo i vlasnike objekata i stanare“.

Oni predlažu: „da se zadrže kućni brojevi 1, 3 i 5 u ulici Ivana Gorana Kovačića u Ogulinu i da postojeća površina „trga Golubice“ ostane u istoj površini kao i do sada“.

Uz to, za novi trg predlažu i neke druge lokacije:

„Također svi očekujemo da će grad Ogulin „rasti“ i nije nam jasno zašto baš mora biti prihvaćen OVAJ podneseni prijedlog tim više šta ima i drugih lokacija u gradu kao Šetalište oko jezera Bukovnik, Nova ulica kroz Strugu, Šetalište ili nova ulica na jezeru Sabljaci (drugi red) ili pak od prostora spaljenog restorana na jezeru, Prostor kod Vodovoda i Kanalizacije – LOVRIĆEVA FUNTANA, Obilznica grada, Prostor iz Kule i mnogi drugi „.

I sada, kada se stvar nepotrebno zakomplicirala, umjesto da je to učinjeno odmah na početku, Vijeće mjesnog odbora Ogulin saziva za sutra zbor građana ulice I. G. Kovačića 1., 2., 3. i 5. i svu drugu zainteresiranu javnost, da tamo daju svoje mišljenje i iznesu svoj stav o Nacrtu prijedloga Odluke o određivanju imena novog trga u Ogulinu.

ZAŠTO BI BILO JEDNOSTAVNO KAD MOŽE KOMPLICIRANO.

Da li i ulicu dodati da povećamo trg. Stanari nezadovoljni. To košta.

A opet  ovo kod Golubice, izgleda mi nekako malo. Tko će nama udovoljit.

"Obala generala Stipetića". Meni nekako najlogičnija lokacija za spomen na njega, jer tu je, kako sam kaže, provodio sretne dane. Cigareta i ribolov.heart

Photo by  Nešo-Skorašnik

26. 8. 2018

Nebojša Magdić
 


 

Komentari  

#1 Fifi 2018-08-27 11:25
Ma nije samo trg u pitanju. Sve je zavrzlama. Od kadroviranja ove vlasti do neispunjenih obecanja. Samo hrpa njihovih slika na njihovom "nesluzbenom" portalu sto valjda smatraju vrhuncem svog politickog djelovanja.
O trgu ili ulici za gen. Stipetica trebalo se raspravljati argumentirano barem dva mjeseca /od trenutka kada je stigao prvi prijedlog udruge Udica/ a ne sve zgurati u kratak vremenski period.I sada imamo to sve imamo. I jos i tu komisiju na celu koje je poznati/a konvertit/ica. Ne preostaje nam nista osim svadjanja umjesto da smo svi zajedno odredili mjesto zahvale nasem generalu.
Citat
#2 Pametnom dosta 2018-08-27 12:29
Nije Fifi sve zavrzlama. Inicijativa je pravovremeno pokrenuta. Uredno se raspravlja pa i na ovom blogu. Ne vidim nikakav problem glede Trga. Svi su za. Odluka će biti u skladu sa prijedlogom. I uvažiti će se stavovi vlasnika poslovnih prostora u ulici IGKovačića... I u čemu je problem? Ne sjećam se da se prilikom donošenja Odluke o Trgu dr. F. Tuđmana raspravljalo....
Citat
#3 Ogulinec 2018-08-27 23:02
E Dudo nebuš dugo šefovala
Citat
#4 . 2018-08-28 16:53
Aaaa...to je to? Nije problem sto je predlozeno nego tko je predlozio. Nezavisni su ljubomorni kaj oni nisu bili prvi pscsad kemijaju. Ma dajte molim vas...jadno. po vama ne bi ni trga ni obale bilo dok smo jos zivi.px3cy
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi