AMBROZIJA I JAVNI RADOVI

Službena stranica Grada, polako poprima izgled kakav je tebala imati svih godina od kada postoji. Vidi se da netko konačno vodi brigu o njenom sadržaju, i uz još malo „cifranja“, ispuniti će svoju svrhu - redoviti obavještavanje građana o aktivnostima u Gradu i gradskoj upravi.

Tako čitam da su danas u gradskoj upravi potpisani novi ugovori za zasnivanje radnog odnosa s 12 nezaposlenih osoba s područja grada Ogulina na rok od šest mjeseci. Nezaposlene osobe su angažirane putem mjere Javni radovi koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ), na čiji natječaj se javio Grad Ogulin, a za radove čišćenja i uklanjanja raslinja, stabala, granja i sličnog s javnih i drugih površina na području Grada Ogulinu.

Dobro ljudima kojima će barem privremeno osigurati kakav, takav prihod, a dobro i Gradu, jer sredstva za plaćanje javnih radova, osigurana su od strane HZZ-a.

A posla ima. Ja ću opet, valjda po stoti puta biti dosadan i upozoriti na problem ambrozije koja je opkolila grad. Nadam se da je uz ono predviđeno - „čišćenje i uklanjanja raslinja“, na red doći i uklajanje ambrozije. Doduše, na mjestima je to već učinjeno ali nekako traljavo - pola očistim, pola ostavim. Valjda za sjeme. A ove je godine zabilježena visoka koncentracija peludi ambrozije, jer je bilo dosta izmjena sunčanih i kišnih, toplih i hladnih dana, što njoj odgovara. Razlog je i puno neobrađenih polja i površine pod ambrozijom stalno se povećavanju. U Ogulinu ih možemo naći gotovo u samom središtu grada. Kanjon Dobre je posebno pogodan za razvoj ambrozije, jer većina vlasnika zemljišta uz rijeku, svoje parcele godina ne uređuju. A trebali bi. Ako neće, trebao bi Grad dati da zaduži nekoga da to očistiti, i ispostaviti vlasnicima račun. Ili ih kazniti. Jer kod nas drugačije ne ide. Borba protiv ambrozije vodi se na više frontova a u urbanim sredinama, ambrozija se suzbija čupanjem i košnjom. Zanimljiv je podatak da je među punoljetnima alergičnih na ambroziju 20 % a onih od 30 do 50 godia, čak 40 %.

Evo kako ta pravi gazda radi. Tri do četiri puta godišnje kosi svoju parcelu.yes

Nakon čistine, nastaje divljina. I nikome ništa.no

U kanjonu Dobre, kao kod Trnoružice.

S lijeve strane pokošeno a s desne - kako vidite.

Pokosim par metara uz prometnicu a dalje, nije moja briga. A netko je to platio.sad

Isti slučaj...

Tu negdje dolje vam je Dobra. I tako sve do jezera Bukovnik.

Čim Dobra nabuja, ovo će završiti u ponoru. Treba obići korito barem do Bukovnika i locirati drvene naplavine.

I ovo granje čeka porast vodostaja da otputuje u ponor.

I još jedan primjer drvenog otpada ispod mosta.

Photo by Nešo-Skorašnik

4. 9. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 točka 2018-09-08 22:13
Zašto autor tekstova na stranici radija nije potpisan? Skrivaju se iza imena Radio Ogulin. Skrivaju svoju nesposobnost. Jedino mi nije jasno zašto to mi moramo plaćati? Nek pišu što hoće po svom portalu. Sposobnih i pismenih ljudi, koji bi to radili na radiju puno korektnije, vjerujem da ima puno.
Citat
#12 Zachary 2018-10-28 20:52
I see you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any type of website
(they approve all websites), for more details simply search
in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Feel free to surf to my blog post BestTheda: https://MightyBradly.blogspot.co.uk
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi