PODUZETNIČKA ZONA - DA LI ĆE I KADA, SLOVENCI GRADITI

 

Skoro pa će godina (15. 4. 2016 ), kako je u u Gradskoj vijećnici potpisan ugovor o osnivanju prava građenja između Grada Ogulina i slovenskog društva Proelite d.o.o. iz Ljubljane.

Vijest koja nas je obradovala. Naši dragi susjedi Slovenci, rekoše nam tada da u Poduzetničkoj zoni u Ogulinu planiraju izgraditi u prvoj etapi tvornicu peleta, u drugoj pilanu, i u zadnjoj etapi, tvornicu drvenih elemenata, odnosno drvenih modularnih kuća. Prvi građevinski radovi su planirani već za jesen prošle godine, a proizvodnja peleta za ovu godinu, uz zapošljavanje do 70 radnika. Svi zadovoljni. Sve za pet. Da bi riječ rekal. 70 radnika osiguravaju kakav takav kruh za 70 obitelji. Vrijednost investicije 5 milijuna eura. Svi su pljeskali ručicama. No nažalost nije sve baš tako sjajno. Nedavno me je kontaktirala kolegica Jelena Aščić s RTV Slovenije, koja je na blogu „Ogulin u srcu“ pročitala informaciju o sklapanju ugovora društva Proelite d.o.o. iz Ljubljane, s Gradom Ogulinom. Objasnih kolegici što znam a ona mi uzvrati informacijom o kojoj nitko u Ogulinu, nije pojma imao. O svemu, velika je reportaža objavljena na RTV Slovenija, i iz te emisije koju mi je poslala kolegica Aščić, pokušao sam izdvojiti ono najvažnije.

Ukratko. Tvrtka Proelite iz naše zone, u Sloveniji ima sestrinsku firmu Konstruktio, uz koju se vežu, na ovim prostorima, već uobičajene aferice. Naime u firmi Konstruktio, kolegica Aščić, koja se inače bavi istraživačkim novinarstvom, „iskopala“ je dosta nepravilnosti – od iskorištavanja radnika na sve moguće i nemoguće načine, do eklatantnog kršenja zakona. I ono najzgodnije, direktorica tvrtki Proelite i Konstruktio, ista je osoba – Petra Šinkovec. Ona decidirano tvrdi, da sve što radi, radi po zakonu. Malo čudno, jer radnike, većinom iz BiH, koji su izjavili da su radili do 17. siječnja, odjavila je s mirovinskog i zdravstvenog, još 1. srpnja. Od toga dana dakle, radili su zapravo „na crno“. A kako kažu, radili su 10-12 sati, radili su i poslove za koje nisu bili obučeni a onda su dobili otkaz, i to putem SMS-a. Razlog – posao nisu obavili dobro i na vrijeme. Ostali su bez smještaja, gotovo na ulici i sada se snalaze kako tko zna i umije.

Varuhinja ljudskih pravic ( nešto kao kod nas zaštitnica ljudskih prava ) Vlasta Nussdorfer, za RTV Sloveniju je izjavila da je stupila u zaštitu prva ovih ljudi, te ukazala na neke nepravilnosti a PU Ljubljana vodi istražni postupak. Kako će sve završiti teško je u ovom trenutku znati. Nas se ustvari ova priča ne bi ni trebala ticati, ali poučeni lošim iskustvom s razno raznim tvrtkama koje su se pojavljivale u našoj Poduzetničkoj zoni a onda čudnovato nestajale, zanima što će biti s njihovim projektom u Ogulinu. Direktor Zone Mladen Stipetić, ne želeći ništa prepustiti slučaju, kontaktirao je slovenske ulagače. Kod njega su bili Mirko Konestabo i Jani Dariš. Prezentirali su mu idejni projekt koji se sada treba nostrificirati i uskladiti s hrvatskim propisima, a potom slijedi dobivanje lokacijske dozvole. Prema njihovim riječima, s izgradnjom proizvodnog prostora, trebali bi krenuti u svibnju. Nadajmo se da će tako i biti. Čelnici tvrtke Proelite d.o.o. iznimno su ljubazni i simpatični ljudi, ulijevaju povjerenje, ali onaj tko se jednom opeče, i na hladno puše.

„A kaj će ti sve to“, pita me prijatelj. Iz jednostavnog razloga da malo upozorim gradske vlasti na oprez i eventualne poteškoće. Jer imamo debelo iskustvo s raznim firmama koje su se pojavljivale do sada u našoj Zoni. Bilo ih je do sada preko 50 a od njih, gotovo niti jedna nije izgradila ništa.Već smo zaboravili na velike planove i obećanja od strane vlasnika tvrtki Gumara Čavić, pa INKREMENTUM d.d. Zagreb, ZOR Duga Resa, AKVA PROMET d.o.o. , EKIP iz Opatije, ARDOM Zagreb i ALU-BEN Viškovo i da dalje ne nabrajam. Nitko od njih nije ostao u našoj Poduzetničkoj zoni i stoga je svrha ovoga posta ništa drugo nego samo poziv na oprez. Obzirom na dosadašnja iskustva, malo opreza ne bi škodilo.

Da nešto ne bi zeznuo prilikom prevođenja iz emisije RTV Slovenija, zamolio sam kolegicu Aščić, da „baci“ oko na moj tekst, ako sam negdje zbog nepoznavanje jezika, nešto krivo napisao. Evo, tu je odgovor.

Pozdrav!

Sve stoji.

Policija vodi postupak zboh kršenja prava radnika po Kaznenom zakonu, odjavila ih je za unazad 7 mjeseci iako je rok 8 dana,dala im je otkaze za unazad mjeseci iako otkaz po zakonu može biti samo od odana kad je uručen, znači i to je nezakonito, Porezna uprava je potvrdila, da za sve tri svoje firme (Konstruktio, Proelite i Proelite projekt) ne plaća za radnike mirovinsko i ostala osiguranja.

Pričala sam i sa njihovim poslovnim partnerom Konestabom i njemu su dužni (Šinkovec i Dariš) i ne sarađuje više s njima.

Pričala sam još sa dosta ljudi i niko nema o njima dobro mišljenje.

A upravo danas je preko odvjetnika poslala zahtjev za ispravak moje reportaže, ali nije ni u čemu negirala navode o tome, da krši zakon, nego samo ponavlja, kako su ti radnici slabo radili (i to svi redom).

To je to...Lp, JelenaEto toliko. Preostaje nam samo za nadati se, da se slično kao u

Ljubljani, neće događati u Ogulinu.

Direktorica trvtki Proelite d.o.o i Konstruktio. Simpatična direktorica budi nadu, da se priča iz Slovenije, kod nas neće događati.

Jelena Ašćić i RTV Slovenija, u obrani radnika


7. 3. 2017.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  

#1 fox 2017-03-09 23:57
Dakle nas svi zajebu. Ni Slovaci nisu ništa bolji. Čujem da Gavanu duguju tri milijuna kuna i da im je zatvoreno gradilište. Daj to malo pročačkaj.
Citat
#2 TRUMPUTIN 2017-03-09 23:57
E Nešica ali nisi od tih 50 poduzeća nikoga naveo iz Ogulina koji su za sitne pare dobili zemljište pa za kredit unovčili a da do danas u zoni nisu izgradili ništa!?

Na kraju konca šta će meni slovenski kruh?
Šta mi budala iz slovenije mora doći i prodati pamet ili on zapravo dolazi da mi soli pamet.
Gradske prdonje njima obećaju brda i doline uz jeftinu radnu snagu!
Citat
#3 TRUMPUTIN 2017-03-10 00:02
Citat fox:
Dakle nas svi zajebu. Ni Slovaci nisu ništa bolji. Čujem da Gavanu duguju tri milijuna kuna i da im je zatvoreno gradilište. Daj to malo pročačkaj.


Bolje da pročačka koliko su pištolji iz ogulinske kaserne otišli za Dubrovnik komad po 2000 DEM!?
Za ratno profiterstvo nema zastare!
Citat
#4 OG 2017-03-10 02:46
Uvijek se mora neći neka budala poput ovog trumputima koje će mlatiti bez razloga po nećemu bez veze. Pa nije ti Nešo policijski inspektor da traga za nekakvim pištoljima. A jeftina radna snaga nije samo u Ogulinu nego u cijeloj Hrvatskoj. Zar raditi u Plodinama ili Konzumu za 2,5 tisuće kuna nije sremota.Pa onda, radio za stranca ili domaćeg lopova isto je.Kako ne može tu pomoći drzavna vlast, ona lokalna može još manje.
Citat
#5 ma daj 2017-03-10 13:02
Kod nas inveatitori u zoni imaju ono pravilo:take money and run.A mi ostadosmo izigrani. I tako već godinama. Čuo sam da se sada radi ipak drugačije. Tamburak je navodno sačinio novi model ugovora koji isključuje mogućnost manipulacija. Ako ne ispunjavaš stavke ugovora uzina ti se parcela i čao. Samo se pitam zašto to nije učinjeno pred 10 ili više godina pa nas lopoci ne bi veslali.
Citat
#6 . 2017-03-10 18:55
Nema toga što banditi neće izmisliti da nekoga zajebu i stve lovu u đžep. Prije su na osnovu vlasništva u zoni uzimali bankovne kredite i kupovali jahte, automobile i gradili kuće i apartmene na moru. I ništa im Grad nije mogao. Sada se to promijenilo. Ugovori su prilagođenitako da se više neče moći muvati. Dok lopovi ne dađu rupu u ugovoru.
Citat
#7 TRUMPUTIN 2017-03-10 23:41
Citat OG:
Uvijek se mora neći neka budala poput ovog trumputima koje će mlatiti bez razloga po nećemu bez veze. Pa nije ti Nešo policijski inspektor da traga za nekakvim pištoljima. A jeftina radna snaga nije samo u Ogulinu nego u cijeloj Hrvatskoj. Zar raditi u Plodinama ili Konzumu za 2,5 tisuće kuna nije sremota.Pa onda, radio za stranca ili domaćeg lopova isto je.Kako ne može tu pomoći drzavna vlast, ona lokalna može još manje.Pa gdje ti radiš uhljeb da tako mlatiš slamu!?
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi