LOKALNI IZBORI ZA GRADONAČELNIKA - DRUGI KRUG


Dame i gospodo, drugarice i drugovi a i vi ostali koji se još u dilemi kome i kamo pripadate, prikupite snagu, upotrijebite svoje moždane vijuge, popijte pivicu, izdržite još malo i ....... izborni cirkus biti će gotov.

Još samo pet dana žestokog ataka na vaš svjetonazor i zdravu pamet, još samo pet dana uvjeravanja kako će nam uskoro cvasti ruže i teći med i mlijeko, još samo pet dana da se upoznate s genijalnim programima naših kandidata koji će isprazniti EU fondove i napuniti vaše džepove, i onda stiže blažena subota za šutnju i odmaranje, pa onda sveta nedjelja za iskazivanje simpatija svojim kandidatima. Par postotaka građana zna što je bilo u prvom krugu a ogromna većina više se bavi onime kako preživjeti te ostalim svojim svakodnevnim brigama, a tek negdje u u zabiti mozga, zna da se održavaju nekakvi izbori. Rezultati prvog kruga !!! Pa Bog svama, tko će to znati. No dobro je ipak podsjetiti se. U drugi krug za gradonačelnika Grada Ogulina ušli su Sanja Marković s 38,75% osvojenih glasova (HDZ, HSS, HSLS i HSU) i Dalibor Domitrović s 32,20% osvojenih glasova (SDP, HNS). Sanja Marković pridobila je povjerenje 2308 birača, a Dalibor Domitrović 1918 birača. Dakle u prvom krugu, Sanja vodi s razlikom od 390 glasova. Neki će reći, lijepo vodstvo, međutim nije to baš i neka posebna razlika ni jamstvo pobjede. Toga su valjda u HDZ-u svijesni. Evo vam samo primjer Omiša iz prošlih izbora. Tamo je tadašnji nezavisni kandidat Ivan Kovačić u prvom krugu već bio otpisan jer je osvojio samo 16,03 posto glasova u odnosu na 43,59, koje je dobio HDZ-ov Ivan Škaričić. I onda se dogodio obrat. U drugom krugu na opće iznenađenje, pobijedio je nezavisni Kovačić. Dakle, nije u Ogulinu još vrijeme za otvaranje šampanjca. Ajmo malo pričekati.


A u predizbornoj kampanji, nagledali smo se i naslušali svega i svačega. Obećanja ko u priči a jamstva za ispunjenje tih obećanja nigdje. Tek možda u EU fondovima, gdje valjda samo trepere i nestrpljivo čekaju kako će na udjeliti lovu. SDP-ovci i njihovi simatizeri od kojih se inače očekuje jedan uljudniji pristup, za čudo, bili su u dosadašnjem dijelu kampanje znatno oštriji od svojih konkurenata a u javnim nastupima na društvenim mrežama djelovali su prilično zbrkano i nekoordinirano. A ponekad i izvan svih pravila. Evo, meni je osobno njihov čelnik zaprijetio tužbom i tko zna čime još, jer ga ni uz najbolju volju nisam mogao u potpunosti razumijeti što govori, samo iz razloga što mu se nisu dopadali neki komentari na mom blogu. Nisu ni meni i takve sam s guštom obrisao ali valjda sam trebao brisati sve što se gospodinu nije sviđalo. A da sam bio zločest, mogao sam isfabricirati aferu: „Čelnik SDP-a prijetio novinaru“. Već je nekoliko portala bilo spremno to kao poslasticu objaviti ali sam odustao. Jer u prošlim izborima su me iz SDP-a optužili, da je moj post „SDP – nemoguća misija“, bio razlog što su izgubi izbore. Pa sam onda bio pun sebe kako sam moćan. Svašta. Ne volim takva sranja.


S druge strane HDZ je s mladim snagama imao, valjda po uputi ili zapovijedi gazde Plenkija, daleko mirniji i uljudniji pristup. Takva nova špranca sigurno bi prošla, da se iza njih ne vuku repovi i repine poput Halleyeve komete - kadroviranja, nepotizam, favoriziranje samo „svojih“, nerealna ulaganja, nepostojanje prioriteta u rješavanju vitalnih problema i t.d. Sličnog materijala, da ne kažem sranja, koliko voliš. Dakle, bez obzira na rezultate prvog kruga, ništa još nije gotovo. Stanje za HDZ je sve prije nego li komotno ali oni ipak mogu računati na svoje vjerne glasače, koji, kada je potrebno, uvijek uskoče u pravo vrijeme. A u SDP-u će u ovom preostalom vremenu morati učiniti maksimum kako bi svoje simpatizere nagovorili da izađu na izbore i glasuju.


Za to vrijeme, bitke za prevlast u Gradskom vijeću su u drugom planu, što ne znači da se ispod žita ne slažu moguće koalicije. „Smrtni neprijatelji“ koji su se u izbornoj kampanji častili svim i svačim, čini se da spuštaju loptu i nastoje se jedni drugima umiliti. Ne radi nas. Radi svojih guzica. To vam je jasno, jer ste valjda svih ovih godina „demokracije“, to i naučili.

 

29. 5. 2017.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#31 Harry 2017-09-24 05:27
Thankks for finally writing about >LOKALNI IZBORI ZA GRADONAČELNIKA
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi