BABINA GORA KONAČNO RJEŠENJE

 

Plan za gospodarenje otpadom RH, po riječima ministrice Mirele Holy, uskoro će se naći pred Vladom. Tim planom, na području susjedne Ličko – senjske županije, nije predviđen Centar za gospodarenje otpadom,  jer za to jednostavno nema ekononomske računice. Neiskoristivi otpad iz Like, odvozit će u našu, Zadarsku i Primorsko-goransku županiju.

Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori, po svemu sudeći „ugostit“ će i dio otpada iz Sisačko-moslavačke županije. Na nerentabilnost izgradnje odlagališta u Lici i dovoza tamošnjeg otpada u Karlovačku županiju, ukazao je kao na neminovnost pred par godina i župan Vučić. Oko županijskog odlagališta već se nekoliko godina lome koplja. Udruge koje se bave zaštitom okoliša žestoko su reagirale na lokaciju Babina Gora. Razlog, zagađenje velikih razmjere, pitkom vodom bogatog podzemlja na tom dijelu. U Županiji su angažirali struku, koja je od nekoliko lokacija izabrala upravo za „Zelene“ problematičnu Babinu Goru. Protiv inicijative Ministarstva zaštite okoliša, bio je, čini mi se samo iz dnevno političkih razloga, ex ministar Vukelić. Tako je za trenutak stvoreno vrzino kolo između Ministarstva, Vučića, Vukelića i „Zelenih“. No sve je nedoumice jučer (29.5.2012.) u Gospiću otklonila ministrica Miranda Holy. Ona je decidirano izjavila kako je odlagalište Babina Gora vrlo važan kotačić u mehanizmu odlaganja otpada u ovom dijelu Hrvatske, i time je ta lokacija, po njenim riječima, gotova stvar. Kako će sada reagirati „Zeleni“, uskoro ćemo vidjeti. Dobra je to vijest i za Ogulince, jer će se konačno moći krenuti i u sanaciju Sodola. Prema prvim planovima, odlagalište Sodol trebalo je biti zatvoreno još pred dvije godine, ali su svojim inicijativama udruge za zaštitu okoliša, malo usporile stvar. Zapravo, dobro unazadile kompletan posao. Odlagalište je negdje moralo biti smješteno, a u Hrvatskoj nema tog mjesta koje bi zadovoljilo stroge zahtjeve koje postavljaju „Zeleni“. Nadajmo se da će mlada ministrica konačno presjeći taj Gordijski čvor. Postoji i dubioza oko sredstava za sanaciju i zatvaranje Sodola. Navodno smo za taj projekt dobili sredstva ali pošto se nije krenulo u posao, lovu smo morali vratiti. Kako je osigurati sada u vrijeme stezanja remena i opće štednje, treba vidjeti. Nadajmo se samo da neće sada biti problem što se je na državnoj razini promijenila vlast. Jer smeće je ostalo isto. 

 

30. 5. 2012.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Skupljač smeća 2012-05-30 16:00
Kaj bezveze dižu frku. Kaj nam je do sad falilo? U Sodol stanu još tone i tone smeća. Kad se previše nabere, zapali se i vatra proguta višak. Osim toga, koliko šume imamo. To su nepregledna prostranstva za odlaganje smeća. Zeleni imaju pravo, samo neka koče i dalje. Inače, koju lokaciju su oni predložili? Kamo bi oni sa svojim i gradskim smećem? Ja svoje smeće ne bacam, ja ga skupljam u spavaćoj sobi.
Citat
#2 Sodol 2012-05-30 16:44
Ma pun mi je kufer tih zelenih. Ima akcija u kojima su potpuno u pravu ali negdje ga zaseru do kraja. Podsjećaju me na tipove koji žive na državnoj kesi a zadatak im je da čuvaju kulturnu baštinu. Tako su godinama zajebavali oko Plavog mosta kao spomenika kulture a takvih je mostova kod gradnje pruge Zagreb-Rijeka bilo ko u priči. U Ogulinu je to željeznički veliki most prema Zagradu i mali željeznički most kod Dalmatinca. Dobro pita Skupljač smeća. Kamo sa smećem ako se ne organiziramo. A ti zeleni ni ne pitaju kako Sodol na našem krškom području zagađuje podzemne vode koje onda idu Dobrom prema Dugoj Resi i Karlovcu. Oni o tom nemaju pojma a Babina Greda samo je način da dođu u javnost i da se proseravaju.
Citat
#3 Ja 2012-05-31 22:40
Ako Mirelica ne uvede reda, onda najbolje da se cijela Hrvatska pretvori u europski deponij.
Citat
#4 . 2012-06-01 11:42
I ja sam popizdio kada su srušene lipe ispred OŠ I.B. Mažuranić. Bile su ukras ali kako je rekla ravnateljica Lovrićka, štetile su fasadi. Po toj logici trebalo bi srušiti tisuće stabala u Hrvatskoj, jer u gradu uvijek će smetati nekoj fasadi. Ja kada rušim orah u svom vrtu jer mi diže temelj garaže, moram dobiti dozvolu Hrvatskih šuma a Lovrićka je lipe srušila da ni gradonačelnik nije znao. Kao da joj ih je otac ostavio u nasljeđe. I kako će takva osoba kod svojih učenika razvijati svijest o očuvanju okoliša.
Citat
#5 * 2012-06-04 15:18
Odosmo mi od smeća na Lovrićkine, t.j. HDZ-ove svinjarije.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi