BABINA GORA KONAČNO RJEŠENJE

 

Plan za gospodarenje otpadom RH, po riječima ministrice Mirele Holy, uskoro će se naći pred Vladom. Tim planom, na području susjedne Ličko – senjske županije, nije predviđen Centar za gospodarenje otpadom,  jer za to jednostavno nema ekononomske računice. Neiskoristivi otpad iz Like, odvozit će u našu, Zadarsku i Primorsko-goransku županiju.

Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori, po svemu sudeći „ugostit“ će i dio otpada iz Sisačko-moslavačke županije. Na nerentabilnost izgradnje odlagališta u Lici i dovoza tamošnjeg otpada u Karlovačku županiju, ukazao je kao na neminovnost pred par godina i župan Vučić. Oko županijskog odlagališta već se nekoliko godina lome koplja. Udruge koje se bave zaštitom okoliša žestoko su reagirale na lokaciju Babina Gora. Razlog, zagađenje velikih razmjere, pitkom vodom bogatog podzemlja na tom dijelu. U Županiji su angažirali struku, koja je od nekoliko lokacija izabrala upravo za „Zelene“ problematičnu Babinu Goru. Protiv inicijative Ministarstva zaštite okoliša, bio je, čini mi se samo iz dnevno političkih razloga, ex ministar Vukelić. Tako je za trenutak stvoreno vrzino kolo između Ministarstva, Vučića, Vukelića i „Zelenih“. No sve je nedoumice jučer (29.5.2012.) u Gospiću otklonila ministrica Miranda Holy. Ona je decidirano izjavila kako je odlagalište Babina Gora vrlo važan kotačić u mehanizmu odlaganja otpada u ovom dijelu Hrvatske, i time je ta lokacija, po njenim riječima, gotova stvar. Kako će sada reagirati „Zeleni“, uskoro ćemo vidjeti. Dobra je to vijest i za Ogulince, jer će se konačno moći krenuti i u sanaciju Sodola. Prema prvim planovima, odlagalište Sodol trebalo je biti zatvoreno još pred dvije godine, ali su svojim inicijativama udruge za zaštitu okoliša, malo usporile stvar. Zapravo, dobro unazadile kompletan posao. Odlagalište je negdje moralo biti smješteno, a u Hrvatskoj nema tog mjesta koje bi zadovoljilo stroge zahtjeve koje postavljaju „Zeleni“. Nadajmo se da će mlada ministrica konačno presjeći taj Gordijski čvor. Postoji i dubioza oko sredstava za sanaciju i zatvaranje Sodola. Navodno smo za taj projekt dobili sredstva ali pošto se nije krenulo u posao, lovu smo morali vratiti. Kako je osigurati sada u vrijeme stezanja remena i opće štednje, treba vidjeti. Nadajmo se samo da neće sada biti problem što se je na državnoj razini promijenila vlast. Jer smeće je ostalo isto. 

 

30. 5. 2012.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Skupljač smeća 2012-05-30 16:00
Kaj bezveze dižu frku. Kaj nam je do sad falilo? U Sodol stanu još tone i tone smeća. Kad se previše nabere, zapali se i vatra proguta višak. Osim toga, koliko šume imamo. To su nepregledna prostranstva za odlaganje smeća. Zeleni imaju pravo, samo neka koče i dalje. Inače, koju lokaciju su oni predložili? Kamo bi oni sa svojim i gradskim smećem? Ja svoje smeće ne bacam, ja ga skupljam u spavaćoj sobi.
Citat
#2 Sodol 2012-05-30 16:44
Ma pun mi je kufer tih zelenih. Ima akcija u kojima su potpuno u pravu ali negdje ga zaseru do kraja. Podsjećaju me na tipove koji žive na državnoj kesi a zadatak im je da čuvaju kulturnu baštinu. Tako su godinama zajebavali oko Plavog mosta kao spomenika kulture a takvih je mostova kod gradnje pruge Zagreb-Rijeka bilo ko u priči. U Ogulinu je to željeznički veliki most prema Zagradu i mali željeznički most kod Dalmatinca. Dobro pita Skupljač smeća. Kamo sa smećem ako se ne organiziramo. A ti zeleni ni ne pitaju kako Sodol na našem krškom području zagađuje podzemne vode koje onda idu Dobrom prema Dugoj Resi i Karlovcu. Oni o tom nemaju pojma a Babina Greda samo je način da dođu u javnost i da se proseravaju.
Citat
#3 Grad 2012-05-30 21:58
Ma ti zeleni i ostale nevladine udruge samo muzu lovu i glumataju. Gdje su bili u Ogulinu kada je srušen stari park. Gdje su bili kada je ravnateljica I.B. Mažuranić, gđa. Lovrić srušila stoljetne lipe ispred zgrade prve ogulinske gimnazije, gdje su kada se svakodnevno intervenira u prirodi i devastira okoliš. Stopiraju tu Babinu Goru za koju smo svi vezani a ne nude nikakvo drugo rješenje. Pa se pitam koja je svrha njihovog postojanja. Nadam se da će ih darkerica Mirela smiriti.
Citat
#4 KA 2012-05-31 11:34
Poznajem situaciju u Ogulinu. Vaše odlagalište ipak je udaljeno od grada i ne bode oči. Kada se zapali malo smrdi i u samom gradu, ali to je zanemerivo prema odlagalištu Ilovac u Karlovcu. Smješteno uz staru cestu za Zagreb, neposredno uz niz obiteljkih kuća, tamošnjim stanovnicima prava je noćna mora. I kada se onda javljaju zeleni brinući se tobože o zaštiti podzemnh voda na Babinoj Gori, nama na Ilovcu padne mrak na oči. Tko se brine o nama. Neka dođu samo par dana živjeti kod nas, pa će vidjeti kakvuz nepravdu rade stopirajuči županijsko odlagalište. I za takvu njihovu rabotu, još ih i plaćamo. Najgore u svemu što iza njih stoje mediji kao da oni rade neki koristan posao. Apsolutno se slažem da udruge za zaštitu okoliša moraju postojati i imati određen utjecaj na politiku, ali ne da rade kao ovi naši u Karlovcu. Kome takav njihov rad koristi ?.
Citat
#5 Ja 2012-05-31 22:40
Ako Mirelica ne uvede reda, onda najbolje da se cijela Hrvatska pretvori u europski deponij.
Citat
#6 . 2012-06-01 11:42
I ja sam popizdio kada su srušene lipe ispred OŠ I.B. Mažuranić. Bile su ukras ali kako je rekla ravnateljica Lovrićka, štetile su fasadi. Po toj logici trebalo bi srušiti tisuće stabala u Hrvatskoj, jer u gradu uvijek će smetati nekoj fasadi. Ja kada rušim orah u svom vrtu jer mi diže temelj garaže, moram dobiti dozvolu Hrvatskih šuma a Lovrićka je lipe srušila da ni gradonačelnik nije znao. Kao da joj ih je otac ostavio u nasljeđe. I kako će takva osoba kod svojih učenika razvijati svijest o očuvanju okoliša.
Citat
#7 * 2012-06-04 15:18
Odosmo mi od smeća na Lovrićkine, t.j. HDZ-ove svinjarije.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi