OGULINSKI POLITIČKI DEYA VU - KAJ BI REKLI, PA TO JE ISTI VRAG KAJ PRVLJE

U Ogulinu, rodnom mjestu Nebojše Magdića i Ivane Brlić - Mažuranić, kako je satirički napisao jedan komentator na ovom visoko štovanom blogu, sve je kao bajka. Najnovija je ona - kadrovska. „Nova metla“ krenula na posao.

Po nekima mete sporo i mlako, po drugima je prebrza i osvetnička, a po mom,  skromnom mišljenju, mete isto kao i ona stara. Po partijskoj liniji. Pošto je vani tmurno i bljutavo vrijeme, ne mogu ništa raditi pa malo surfam po netu i u „Večernjaku“ naletim na natječaj za direktora SKG Ogulin. Pa pomislim. Vidiš zgodna tema. Hajdemo malo pogledati što je s predizbornim obećanjima SDP-a ( sada su na vlasti ) o instalaciji novih vodećih kadrova, tamo gdje zakonski mogu, to kao vlasnici firmi učiniti. I ako se u kuloarima već, uglavnom sve zna.

Čeka se Izborna skupština

Najviše vike je oko Športske zajednice Grada. Gradonačelnik Domitrović, valjda iznerviran stalnim žalopojkama sportaša koji mu svakodnevno kucaju na vrata, inicirao je, kako sam kaže, izbor novog vodstva Športske zajednice. Smatra da politici nema mjesta u sportu  a stvari međusobno trebaju riješiti sami sportaši. To je naravno „nemoguća misija“, jer da su to sportaši željeli  i znali, to bi riješili odavno. Tako da će i ovaj puta politika ipak imati zadnju riječ. A politika je navodno već i odredila nove sportske snage.  Čak mislim da može i bez ovog „navodno“. Poznata su neka nova imena koja bi trebala biti potvrđena na Izbornoj skupštini. Samo od Skupštine još ništa. Što se čeka. Građani su u bedu, u depresiji, i u očaju čekaju rješenje. To im je od životnog značaja !!!

Pučko otvoreno učilište čeka novog gazdu

U Pučkom otvorenom učilištu, „nova metla“ odradila je svoj posao. Nikolina Luketić - Delija, više nije ravnateljica. Dolazi nova snaga. Što je u redu. Svak vlast bira svoje kadrove. Ja s Nikolinom osobno nisam u najboljim odnosima, neko vrijeme čak nismo ni razgovarali, no to ne znači da joj mogu osporiti evidentnu kvalitetu a to je vizija, marljivost  i upornost. Nekim manifestacijama, poput Frankopanskih  večeri, dana Ilme Murske, kazališnim predstavama i na kraju Adventom, znatno je podigla ponudu kulturnih sadržaja u  gradu. Kao najveću grešku, uzima joj se rekonstrukcija zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Rekonstrucija je  bila potrebna, ali vrijeme, kada su druge stvari puno važnije, krivo je izabrano. Valjda je to bilo dovoljno za smjenu. Nisu nam, a i neće, objasniti.

Tko dolazi u SKG. Čeka ga velik posao

A „nova metla“, krenula je s čišćenjem i u Stambeno komunalnom gospodarstvu. Natječaj za novog direktora, koji me je i potakao na ovaj post, rađen je po već viđenom obrascu. Čini mi se, nekako ciljano za određenu osobu. Možda griješim ali kako se svih ovih godina biralo, ne vjerujem da se je nešto odjednom sada promijenilo. Uglavnom, kandidat ili kandidatkinja, treba imati višu ili visoku stručnu spremu te aktivno znanje engleskoga ili njemačkoga jezika u govoru i pismu. Već se duhoviti Ogulinci sprdaju kako će poznavanje jezika, budućem direktoru valjda biti potrebno za komunikaciju s grobarima i smetlarima !!!! Kanditat ili kandidtkinja mora imati jednu godinu radnog iskustva i organizacijske sposobnosti i sposobnosti rukovođenja. E sada me zanima, koji je to kadrovski lumen i gdje su ga iskopali, koji će te sposobnosti steći kroz samo jednu godinu rada. To valjda samo „nova metla“ zna. A vjerovatno zna i nešto više, ali nam još neće priopćiti. Što će te. Metla ko metla. Pa makar bila i metafora. I rok za podnošenje prijava je malo čudan - svega tjedan dana.

Na trojicu djelatnika novi ravnatelj. I dodatni teret na proračun od 150 tisuća kuna.

Zanimljiva je i situacija u Zavičajnom muzeju. Muzej je otvoren 1967. godine i trenutno djeluje u okviru Pučkog otvorenog učilišta, a od iduće godine, trebao bi se izdvojiti. I kao takav, dobiti naravno i svog ravnatelja. Zgodna funkcija na koju „pucaju“ koalicijski partneri - SDP i lista Željka Stipetića. Navodno svaki ima svog kandidata i to je mali kamen spoticanja. Nikako se dogovoriti čiji će igrač u igru. A taj novi ravnatelj, građane će godišnje koštati oko 150 tisuća kuna. U predizbornim obećanjima, od SDP-a smo često čuli riječ -štednja. A ovdje, umjesto štednje, novo opterećenje za proračun. A uštedjeti se, da je dobre volje, može. Samo se treba raspitati. Pa sam se i ja malo raspitao. I tako su mi karlovački kolege naveli primjer Ozlja, gdje je, upravo zbog štednje, na mjesto ravnatelja i kustosa tamošnjeg muzeja, izabrana jedna osoba, koja 4 sata - pola radnog vremena obavlja poslove ravnatelja, a preostala 4 sata, poslove kustosa. Zašto tako ne bi bilo i kod nas. Nikakva mudrolija. Vuk sit a ovce na broju. A upravo tako nešto predlagao je svojevremeno SDP-ov zamjenik gradonačelnika Danijel Vukelja. Zašto kod nas ne bi tako bilo, nije teško odgonetnuti. U predizborno vrijeme, kada su se skupljali politički poeni, padala su obećnja na sve strane. I sada je problem, kako ta obećanja ispuniti. Zamišljam si ovaj scenarij: nekome od vodećih HDZ-ovaca, recimo Toni, ispao je iz džepa mali notes s osnovnim uputama političkog kadroviranja. Pa ga je, recimo kod semafora, pronašao netko od naših SDP-ovaca, prolistao, dopalo mu se i u dogovoru s kolegama odlučio postupati kako je tamo napisano. Jer zašto bi mijenjali sistem kad tako fino godinama funkcionira. Nove kadrovske metle, uvijek su na cijeni.

Kod nas eto, pokazuje se to i u ovim primjerima kadroviranja, u igri je dobro ustaljen običaj nametanja političke, oliti partijske podobnosti, na uštrb meritornosti. Podobni naprijed - sposobni stop. Pravila igre već davno je uspostavio HDZ a vjerno ih se pridržava i  SDP. Pa se pitam - gdje je to među njima razlika

10. 12. 2017.

Nebojša Magdić

Komentari  

#31 fran 2017-12-13 16:02
Nešice budi konkretniji. Je li to srednji?
Citat
#32 Realist 2017-12-13 16:43
Citat fran:
E, moj Realistu,
dok budu bilo kakvi izbori to će tako i biti. Zašto bi bilo drugačije? To je rezultat utakmice.Inače nema smisla natjecanje. Ako žečiš biti negdje onda trebać biti negdje, a ne nigdje. Nigdje si ničiji, samostalac, neinteresantan svakome. Ma gdje će politika odgovarati za drugoga na koga nemože utjecati? Uključi se negdje ili čekaj da Most preuzme vlast, ali ni oni takvoga neće. Ne uspoređuj privatluk i državne firme. Država je široki gazda, a privatnik samo jedan ili jako ,ali broj gazdića. Hoću ti reći da nisi realan, a onda ni realist pa ti preporuka gore rečeno ili čkomi. Nemreš biti nigddje, a očekivati svega i svašta.Kada Gazda ima internih osoba tako će i biti.Pa zar nije lud onaj kome treba radnik, direktor, ....i ima ga u kući, a on uzme nekoga sa ceste, nepoznatog? Razmisli i pokušaj biti ipak realniji. Ovo vrijedi uvijek, ali posebno za glavne po firmama. Privatnik (neovisan o politici ako ima takvoga) isto prima najprije svoje pa onda sve druge od kojih su opet prvi sa preporukama. Dakle, koja je razlika privatno-državno? Ma tko može tvrditi da u Bjelinu nema zaposlenih preko politike? Ta ne živi on na mjesecu! Zar je to zabranjeno? Drugo je što je on pošten ( ? barem kako za sada izgleda ) pa evo i donira svoj proizvod. Zar to ne čini i država, županija, grad i općina? Fali ti malo više realnosti pa ću te ubuduće nazivati Nerealistom.

Pozdrav!


Dobro da, slazem se da mi razmisljanja nisu realna, vise su naivna i idealisticna, ipak malo previse ocekujem od naseg drustva :D

Ma ne kazem nista za zaposljavanja u Bjelinu, radno mjesto je tamo jako pozeljno, ali srecom me ne zanima po kojoj liniji se tamo zaposljava, ovdje sam prvenstveno mislio na to kako se njima u sam posao politika ne mijesa opet toliko kao u ostale firme.
Citat
#33 BITNO.NET 2017-12-13 21:15
http://hrs.hr/download/glasnici_liga/3_hrlm_zapad/3._hrlm_zapad_-_20172018/Glasnik-broj-11-III-HRL-2017-2018-m.pdf
Citat
#34 Nešo 2017-12-14 18:17
E jeste ga brate namlatili o rukometu. Malo pratim novije komentare pa sam ovaj post već zaboravil. Kad danas otvorim a ono čudo, pravo rukometno čudo. Obrisao sam 30-40 primjera prepucavanja. Nemojte se ljutiti ali kaj je previše, previše je. Ispada da je rukomet najvažnija stvar u gradu. Shvaćam da vas neke stvari smetaju i da nisu u redu, međutim, ako nešto u klubu ne valja, neće se bogme ni ovdje riješiti.
Citat
#35 Srednji vanjski 2017-12-15 08:16
Ovdje nam je bila jedina prilika da upoznamo javnost s onime sti se zviva u klubu
Citat
#36 !?! 2017-12-27 07:09
Neso (i ostali citatelji)...
Da li si primijetio kako je ova nasa vlast prilikom donosenja proracuna bila oprezna i dozirala pripadnost razlicitim stranama razlog jednostavan raspustili bi sami sebe sa lex serif zakonom...nemislis li tako??? Kad je njihova guzica u pitanju vise stranacke boje stranacki interesi niti stranacki ideali ne vrijede...tako nam i treba!!!
Citat
#37 Na daj 2018-03-19 11:52
Za ideale ginu budale.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi