KLEČKE VATRE.

Kategorija: PRICE

U oči Dana državnosti, gorjele su Klečke vatre. Gorjelo je 125 baklji za poginule i umrle branitelje ogulinskog kraja. Za svaki život, jedna baklja. Gorjele je 125 baklji za neke izgubljene mladosti, za nedosanjale snove, za u trenu, prekinute živote. Po prvi puta organizirano je nešto ovakvo. Bilo je veličanstveno, a opet najmanje što smo mogli dati onima, koji su svoje živote položili na oltar Domovine. A kako je sve krenulo. Tko je došao na ovu originalnu ideju. Rekoše mi, Dean Cetinjanin. Pa okrenuh njegov broj.

Ajde Deane, ukratko, kako je bilo ?

„Gledali na televiziji Grumf i ja, kako Riječani za Oluju pale baklje na Krčkom mostu. Baš lijepo. Pa velim. Bilo bi dobro da i mi, za naše poginule branitelje, napravimo tako nešto. Recimo na Kleku. I Grumf odmah prihvati ideju, dajući joj potporu“.

I Dean, na Izvršnom odboru Udruge branitelja i veterana voda vojne policije pri 143. brigadi hrvatske vojske Ogulin, to predloži. I svi na čelu s predsjednikom Matom Gerićem, oduševljenjem prihvatiše. A nisu ni znali, kakav ih posao čeka. Na realizaciji ovog jedinstvenog performansa na Kleku, radili su 6-7 mjeseci. Kada su sjeli i razradili planove, pokazalo se o kakvom se poslu radi. Vidjeli su da sami tako nešto veliko neće moći realizirati, pa su odmah pozvali u pomoć članove Gorske službe spašavanja, Planinarskog društva „Klek“, Vatrogasne zajednice i volontere. Svi oni logistički su pomogli u realizaciji ovog projekta. Trebalo je nekoliko puta preći čitavo područje, što su učinili dečki iz HGSS, i izradili animaciju položaja svake od 125 baklji. Osigurane su radio veze. Onda su recimo, iz Pirotehnike Mirnovec, jer se to zahtijevalo, morali izraditi detaljan elaborat. Vatrogasci su osigurali 150 naglavnih svjetiljaka a još je tu bio niz raznih potvrda i dozvola, koje je trebalo ishoditi, jer posao je iznimno zahtjevan, a sve je trebalo imati pod kontrolom. Za kraj je pripremljena i velika količina mesa divljači, koje je moralo imati veterinarsku potvrdu. Da dalje ne nabrajam. Pozvali su Ogulince, da zajednički prate paljenje baklji na „Bazi“. I odazvali su se građani u velikom broju. Na Kleku se našlo oko 200 ljudi, 40 vatrogasaca iz DVD-a i JVP, dvojica iz DVD-a Jasenak, članova raznih udruga i volonteri. I kada je iza 21,oo sat dan znak za početak, okupljeni na „Bazi“, i ljudi su širom ogulinskog kraja, mogli uživati u impresivnom prizoru. Klek je doslovce gorio, obasjan sjajem 125 baklji. A dečki iz Udruge branitelja i veterana voda vojne policije pri 143. Brigadi hrvatske vojske, konačno su nakon mukotrpnog, timski odrađenog posla zajedno s članovima HGSS-a, planinarima iz HPD Klek i vatrogascima, mogli odmoriti. Na „Bazi“ je počelo veselje zajedno s mnoštvom okupljenih građana. I zahvaljujući mnogi sponzorima, pripremljeno je 700 porcija lovačkog gulaša, a da ne bi grlo bilo suho, našlo se i 300 litara piva i isto toliko vina, te sokova. I sve besplatno.cheeky

I kada bi u jednu riječ saželi cijeli ovaj projekt, to bi bilo – ZAJEDNIŠTVO!yes

Nije se pitalo tko je tko, iz koje stranke, kojih je svjetovnih nazora. Svi su bili, a volio bi da se to u ovom gradu češće događa, jedno veliko ljudsko srce, koje je kucalo za poginule prijatelje. Jedino mi je žao u svemu, što su dečki u velikom poslu propustili zvati neku od televizija, jer gorući Klek bio je nezaboravan, impresivan prizor. Puno atraktivniji od Krčkog mosta. 

Na sreću, sve je to zabilježio, onako novinarski, baš majstorski, Foto studio Mire Brozovića, sa svojom mladom ekipom – neizbježni Vjekoslav Žgela jr, te Edi Turković i Vlado Butina. Bravo. https://www.facebook.com/miro.brozovic

1. 6. 2023.

Nebojša Magdić