ZAŠTITA OGULINA OD POPLAVE - PROJEKT VRIJEDAN 185 MILIJUNA KUNA DOBRO NAPREDUJE

Danas je u Gradskoj vijećnici održan još jedan sastanak, na temu - zaštita Ogulina od poplave, sa svrhom upoznavanja javnosti o do sada učinjenim, te planovima za naredni period, o čemu sam već bezbroj puta pisao, opsjednut tom temom. Jbg - svako malo evo mi Dobre u podrumu pa nemojte mi zamjeriti  što forsiram tu problematiku. No drago mi je, kao i mnogim Ogulincima, da se stvar ozbiljno zahuktala.

Gradonačelnik Domitrović bio je domaćin direktoru Hrvatskih voda Zoranu Đurokoviću, županu Damiru Jeliću, saborskom zastupniku Tomislavu Lipošćaku, predstojnici Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić i pročelnici Upravnog  odjala za graditeljsttvo i okoliš Karlovačke županije, Marini Jarnjević. Skupu je nazočio i predsjednik Županijske skupštine, Ivan Vučić.

Obraćajući se nazočnima, Domitrović je istaknuo iznimnu važnost ovog projekta koji je najvažniji u nekoliko desetljeća, kako za sigurnost građana, tako i za gospodarski razvoj grada. Izrazio je nadu da će „prva lopata“ krenuti uskoro i da će projekt biti realiziran u planiranom razdoblju.

Župan Jelić istaknuo je kod rješavanja imovinsko-pravnih odnosa „Ogulinski model“, koji je sada već poznat u čitavoj Hrvatskoj, i zahvaljujući njemu, sedam puta bolje i brže odvija se čitav projekt. Zahvalio je direktoru Hrvatskih voda Đurokoviću i njegovoj ekipi, koji pokazuju poseban senzibilitet prema našem kraju. Istaknuo je i važnost koordinacije kada se spoje sve institucije i zajednički rješavaju problem. Zahvalio se i timovima koji rade na rješavanju imovinsko pravnih odnosa i koji su svojim angažiranjem sav posao ubrzali.

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, prezentirao je čitav projekt obrane Ogulina od poplave, koji se pokazao kao neophodan nakon katastrofalne poplave 1999. godine, kada se je vidjelo da se nešto mora učiniti. Đulin ponor može prihvatiti najviše 80-90 kubika vode u sekundi a dio se može tunelom usmjeriti prem Gojaku. Stoga je jedini izlaz izgradnja retencije koja bi zaustavila vodeni val i kasnije bi vodu neškodljivo  ispuštali prema Ogulinu.

Saznali smo i novu, nadam se, konačnu cijenu. Najprije se govorilo o 11o milijuna kuna, pa o 160, da bi nas danas  direktor Đuroković upoznao kako čitav projekt košta 185 milijuna kuna, odnosno  24,5 milijuna ura. Od EU-a, kazao je Đuroković, možemo dobiti 21 milijun eura.

„Radi se kako vidite, ali se predugo radi, i zato upravo zahvaljujući inicijativi Karlovačke županije i osobno župana Jelića, krenulo se daleko brže. Svaka godina gradnje prije, znači nam znatno smanjenje šteta koje su uistinu bile ogromne“, istaknuo je Đuroković. I on je, kod rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, naglasio značaj „Ogulinskog modela“, koji i Hrvatskim vodama predstavlja veliku potporu i pomoć jer oni nemaju dovoljmo kadrova za ovakve poslove i pokazalo se da jednom ovakvom sinergijom ipak se sve može brže obaviti. Najbolji je primjer kod izgradnje zaštitnog objekta ribnjaka Vitunj, ( vrijednost oko 2,5 milijna kuna) gdje su 100% rješeni imovinsko- pravni odnosi i pošto je odabran izvođač, ta „prva lopata“ u ovom golemom projektu, mogla bi uskoro u funkciju.

Do kraja godine trebali bi se raspisati natječaji  za radove na pregradnom mjestu retencije i izgradnju brane s pripadajućim objektima. To je vrijednost otprilike 70 milijuna kuna. Do kraja godine trebali bi se u cjelosti riješiti i svi imovinsko pravni odnosi, tako da bi se već početkom proljeća moglo krenuti s ozbiljnijim radovima. Brana će biti duga oko 577,5, a visoka 15 metara. Kruna brane nalazi se na koti 341,50 metar n.m. što je 1,5 iznad kote 1000 godišnje velike vode u retenciji Ogulin.

Predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić, govorila je o postupku izvlaštenja, koji je jedan od najsloženijih upravnih postupaka. S jedne strane postoji opći državni ili lokalni interes a s druge interes vlasništva kao ustavne kategorije, pa se takav postupak mora voditi uz poštivanje najviših standarda. Radi se o složenom poslu a do sada, kao Ured, nisu imali niti jedan žalbeni postupak.

U diskusiju se uključio i saborski zastupnik Tomislav Lipoščak, ali mi je u trenutku njegova izlaganja otkazao diktafon a pouzdajući se u njega, nisam radio bilješke. No angažman Lipoščaka na rješavanju ovog problema, što se zna, velik je. On je uglavnom lobirao kroz saborske diskusije, ukazujući na problem Ogulina s poplavama. U nekoliko navrata, apelirao je na Vladu RH da našu retenciju proglasi strateškim projektom i tako ubrza rješenje onoga što nas najvđe mući - poplava.

 

  

 

To smo gledali. Nikako mi puno novac izgleda za taj posal.

Ajmo doma. Niš ni bilo za jisti.

Photo by Nešo-Skorašnik

15.11.2018.

Nebojša Magdić