O TETAMA I VRTIĆU BISTRAC.

Kategorija: OGULIN

Medvjedi, kao što naučismo u školi, nakon napornih ljetnih aktivnosti, odlaze na zimski san. Baš svi. I Pande,  i Mrki, i Grizliji i Azijski. Ali ima jedna plemenita vrsta, koja malo spava, pa se malo budi. I tako godinama. To su naši medeki, koji vole grad po Klekom. Prespavali su ljetne vrućine i sada se javljaju. Malo mamurni, prihvatili se pisanja. A kako je siži njihova zanimanja moj omiljeni političar, dragi Grumfek, napravim jednostavni cpoy paste. Tema zanimljiva. Tete i vrtić Bistrac.

 

„U zadnje vrijeme, gradonačelnik Grumf i njegov SDP digli su harangu i spremaju se u rat kako bi oni, a ne HPD „Klek“, od države dobili Planinarski dom, te „kmeče“ nad sudbinom svoje "zlatne kokice" (gradska tvrtka "ViK").

Istovremeno, i već godinama, ignorira i zaobilazi zakonsku obvezu o usklađivanju plaća odgojiteljica u Dječjem vrtiću "Bistrac", koji je upravo njihovom odlukom za roditelje jedan od najskupljih u RH. 

Ne „fermaju“ oni propise i zakonsku regulativu koja dira njihove uske interese i „uvlači ruku u njihov novčanik".

Jedne od kolateralnih žrtava takve njihove politike su i odgojiteljice u Dječjem vrtiću "Bistrac". Njihove plaće, za vrlo težak i odgovoran posao s djecom (Grad Ogulin je navodno „grad prijatelj djece“) su ispod granice ljudskog dostojanstva. Već jako dugo iste traže samo svoje zakonsko pravo, „minimum minimuma“, a to je da im se plaća uskladi sa čl. 51 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ali, kao što je to uobičajeno, gradonačelnik Grumf to uredno ignorira, te se „s visoka“ i prepotentno postavlja i odnosi prema tim zahtjevima.

Od njega postavljeno i imenovano Upravno vijeće tj. „menadžment“ Vrtića, naravno, i po njegovom nalogu, sastaje se skoro svaki tjedan (baš ih briga, dnevnica je tu), skoro na dnevnoj bazi donose i mijenjaju pravilnike, odluke i ostale akte, ne bi li što manje i što dulje (pod)platili odgojiteljice. Već su se doslovno pogubili u tome koliko su do sada izmijenili internih akata, a situacija se ne popravlja, ide od lošega prema gorem! Kako to, kako to?

I što je „tetama“ odgojiteljicama u ogulinskom Dječjem vrtiću „Bistrac“ u takvoj situaciji preostalo? Kako čujemo, kad su konačno shvatile da gradonačelnika Grumfa „boli ona stvar“ za njih i njihova zakonska prava, pokrenule su inicijativu za štrajk.

A Grumf ko Grumf, takvu najavu je javno, na jednom sastanku, u svom stilu prokomentirao riječima da neka štrajkaju ali im plaće neće povećati. Bravo za gradonačelnika, bravo za SDP (navodno socijaldemokrate)!

Očekivano i za njih normalo. Shvaćaju „drugovi“ da se „pipa zatvara“ i da će za njih i njihove džepove ostati sve manje novca u gradskoj kasi. Samim time, ugroženi su im njihovi osobni interesi kojima se inače rukovode. I naravno da je to „problem svih problema“.

Dakle, sačekajmo malo pa da gledamo bitke koje  će  Grumf i „drugovi“ voditi protiv države, županije, svih ostalih da zadrže svoje benefite i da im ostane čim više javnog (našeg) novca za punjenje svojih džepova, a paralelno ćemo gledati i legitimnu borbu odgojiteljica u Dječjem vrtiću „Bistrac“ u ostvarivanju svoja prava na minimalnu zakonsku plaću“.

P.S.

Eto toliko od naših „medeka“. Ma još su nešto zgodno napisali, kažem zgodno, što ne znači i dobro, pa to ne kopiram.

 

4. 10. 2023.

Nebojša Magdić