O TETAMA I VRTIĆU BISTRAC.

Medvjedi, kao što naučismo u školi, nakon napornih ljetnih aktivnosti, odlaze na zimski san. Baš svi. I Pande,  i Mrki, i Grizliji i Azijski. Ali ima jedna plemenita vrsta, koja malo spava, pa se malo budi. I tako godinama. To su naši medeki, koji vole grad po Klekom. Prespavali su ljetne vrućine i sada se javljaju. Malo mamurni, prihvatili se pisanja. A kako je siži njihova zanimanja moj omiljeni političar, dragi Grumfek, napravim jednostavni cpoy paste. Tema zanimljiva. Tete i vrtić Bistrac.

 

„U zadnje vrijeme, gradonačelnik Grumf i njegov SDP digli su harangu i spremaju se u rat kako bi oni, a ne HPD „Klek“, od države dobili Planinarski dom, te „kmeče“ nad sudbinom svoje "zlatne kokice" (gradska tvrtka "ViK").

Istovremeno, i već godinama, ignorira i zaobilazi zakonsku obvezu o usklađivanju plaća odgojiteljica u Dječjem vrtiću "Bistrac", koji je upravo njihovom odlukom za roditelje jedan od najskupljih u RH. 

Ne „fermaju“ oni propise i zakonsku regulativu koja dira njihove uske interese i „uvlači ruku u njihov novčanik".

Jedne od kolateralnih žrtava takve njihove politike su i odgojiteljice u Dječjem vrtiću "Bistrac". Njihove plaće, za vrlo težak i odgovoran posao s djecom (Grad Ogulin je navodno „grad prijatelj djece“) su ispod granice ljudskog dostojanstva. Već jako dugo iste traže samo svoje zakonsko pravo, „minimum minimuma“, a to je da im se plaća uskladi sa čl. 51 Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Ali, kao što je to uobičajeno, gradonačelnik Grumf to uredno ignorira, te se „s visoka“ i prepotentno postavlja i odnosi prema tim zahtjevima.

Od njega postavljeno i imenovano Upravno vijeće tj. „menadžment“ Vrtića, naravno, i po njegovom nalogu, sastaje se skoro svaki tjedan (baš ih briga, dnevnica je tu), skoro na dnevnoj bazi donose i mijenjaju pravilnike, odluke i ostale akte, ne bi li što manje i što dulje (pod)platili odgojiteljice. Već su se doslovno pogubili u tome koliko su do sada izmijenili internih akata, a situacija se ne popravlja, ide od lošega prema gorem! Kako to, kako to?

I što je „tetama“ odgojiteljicama u ogulinskom Dječjem vrtiću „Bistrac“ u takvoj situaciji preostalo? Kako čujemo, kad su konačno shvatile da gradonačelnika Grumfa „boli ona stvar“ za njih i njihova zakonska prava, pokrenule su inicijativu za štrajk.

A Grumf ko Grumf, takvu najavu je javno, na jednom sastanku, u svom stilu prokomentirao riječima da neka štrajkaju ali im plaće neće povećati. Bravo za gradonačelnika, bravo za SDP (navodno socijaldemokrate)!

Očekivano i za njih normalo. Shvaćaju „drugovi“ da se „pipa zatvara“ i da će za njih i njihove džepove ostati sve manje novca u gradskoj kasi. Samim time, ugroženi su im njihovi osobni interesi kojima se inače rukovode. I naravno da je to „problem svih problema“.

Dakle, sačekajmo malo pa da gledamo bitke koje  će  Grumf i „drugovi“ voditi protiv države, županije, svih ostalih da zadrže svoje benefite i da im ostane čim više javnog (našeg) novca za punjenje svojih džepova, a paralelno ćemo gledati i legitimnu borbu odgojiteljica u Dječjem vrtiću „Bistrac“ u ostvarivanju svoja prava na minimalnu zakonsku plaću“.

P.S.

Eto toliko od naših „medeka“. Ma još su nešto zgodno napisali, kažem zgodno, što ne znači i dobro, pa to ne kopiram.

 

4. 10. 2023.

Nebojša Magdić

Komentari  
#151 Đebedaja 2023-10-13 09:01
Citat Boško Buha:
Ni loše????industrijska je krcata novim firmama. Nezaposlenih nema. O platama da ne divanimo. Parking se fala Bogu ne naplaćuje????svi osim teta iz vrtića čekaju kad će vikend da krenemo u najmoderniji bioskop u regionu POŠTENO sagrađen. Vidite kako se sve može kad se ispune obećanja


Nisu oni krivi za kino? Kino se nemože da rješi dok traje sudski postupak, a koji još nije niti započeo. Pa jebote, izgradite nivo kino...tko će čekat, rjadna raja koja će sva nestati, raseliti, dok se crveno plavi ratovi završe. Užas.
Čel SupreNova doć uskoro, ukoj je to fazi?
Citat
#152 Div 2023-10-18 18:34
O čemu to ti Debedaja. Kakav sud. Pa kino se stalno ureduje samo za završetak treba jos love. Malo strpljenja i evo kina.
Citat
#153 007 2023-10-19 04:51
Pa nema loveeee!!!!!!!!Ni tetama za zakonske plaće a kamo li za kino.
Samo za razliku od kina za plaće radnika u vrtiću novce salje drzava.
Mozda se od tih vrtićkih novaca zavrsi kino????
Jer dok se tete ne ispricaju za sve kaj ovdje pise NEĆE DOBITI ZAKONSKI MINIMUM plaće!!!!
Citat
#154 Boy 2023-10-19 11:56
Jbt. Do kada ce taj Grunf komunisticki vladati gradom. Jos malo pa ce odlucivati hoce li sunce izlaziti na istoku ili zapadu.
A sto se tice placa za odgojiteljice budite pametni. Treba prije podmiriti partijske drugove.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi