HE LEŠĆE - S R U Š I T I !!!!!!!

 

Izgradnjom Hidroelektrane Gojak, Ogulin i Oštarije, izgubili su svoja dva ukrasa, dvije rijeke – Dobru i Mrežnicu a zauzvrat, dobili smo prazna korita, koja su sada postala idealna mjesta za odlaganje smeća, i umjesto prirodnih bisera, imamo ruglo koje nikome ne služi na čast. A onda je krenulo dalje u ekološku devastaciju.Izgradnjom Hidroelektrane Lešće, ostadosmo i bez čarobnog kanjona Donje Dobre. Iz nevladine udruge za zaštitu okoliša – Zelena akcija, svakodnevno su upozoravali na svekoliku štetnost ove gradnje. Donja je Dobra stanište endema čovječje ribice i ogulinske špiljske spužvice, jedine podzemne slatkovodne spužve na svijetu. Nedavno je u njoj otkrivena i jedna rijetka vrsta rakova, upozoravao je Krešimir Žganec sa Zavoda za zoologiju, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Dobra je jedno od posljednjih mrjestilišta ribe mladice u Europi a u noj živi još pregršt vrsta zaštićenih hrvatskim ali i međunarodnim zakonima. Pregradnja rijeke branom, uzrokovat će, upozoravali su stručnjaci, katastrofu za floru i faunu kojima je rijeka Dobra iznimno bogata. I što je gotovo nepojmljivo, Studija utjecaja na okoliš napravljena je još 80-ih godina prošlog stoljeća, kada su kriteriji za zaštitu prirode v riti, točnije, na puno nižoj razini. Iz Zelene akcije zahtijevali su stoga, sastavljanje nove, adekvatnije i suvremene studije zaštite okoliša, ali, koga briga za njihove prosvjede. Izgradnjom brane nestala je i jedna od najpoznatijih raftingaških trasa u Hrvatskoj, čijih je 13 kilometara potopljeno. Protivnici gradnje Hidroelektrane upozoravali su i na porast razine podzemnih voda uzvodnno, te na opasni plimni val, što se sad i događa. Ekolozi su negdje iskopali i podatak, da HE Lešće nema građevinsku dozvolu za alternativni način opskrbe pitkom vodom Duge Rese, u slučaju havarije.  Pa se stoga postavlja razumljivo pitanje: Je li sve to vrijedno proizvodnje tek manje od 1 % struje u Hrvatskoj, koliki je kapacitet HE Lešće. Kada s vidjelo da su forsiranom izgradnjom brane Lešće „zapišani opanci“, kada je nizvodno počela erozija obale, stalne poplave i opasnost za kupače, osnovano je na brzinu neko čudnovato tijelo koje se zove - Tim za otklanjanje posljedica rada HE Lešće. Osnivanje tog tijela, direktno je priznanje ekološkim udrugama da su bile u pravu, kada su upozoravale upravo na ove posljedice. No u Zelenoj akciji i Eko Panu, nisu bacili koplje u grmlje. Naprotiv, suprotno. Izgubili su bitku ali ne i rat. Održali su konferenciju za novinare o čemu danas, 21. 2. 2012. piše KAportal:

Ekološke udruge Zelena akcija i Eko Pan, pozvale su državno odvjetništvo i USKOK, da ispitaju elementi kaznene odgovornosti u postupku planiranja i realizacije gradnje HE Lešće koja je, što više uopće nije sporno, nepovratno uništila kanjon rijeke Dobre ali donijela niz nesagledivih štetnih posljedica za prirodu i okoliš. Kako kažu ekološki aktivisti, također je donijela i bitnu financijsku pštetu Republici Hrvatskoj i njezinim građanima. Što se tiče sanacija šteta na rijeci Dobri, možda bi zaista bilo najjeftinije da se sruši brana u Lešću, a rijeka Dobra tako vrati u prirodan tok i otklone sve posljedice. Osim Zelene akcije i Eko plana, otvoreno pismo županu Ivanu Vučiću, danas je uputila i karlovačka Udruga za zaštitu okoliša, koja se pita tko će snositi odgovornost za učinjeno. UZO također najavljuje, da će od ministrice zaštite okoliša, zatražiti inspekcijski nadzor nad Povjerenstvom koje je Studiju proglasilo pravovaljanom“. ( KAportal )

Bojim se da je otvoreno pismo županu pucanj je uprazno, jer podsjetimo se, on je bivšoj premijerki prilikom posjeta našoj Županiji i HE Lešće, velikodušno ponudio na „raspolaganje“ ni manje ni više, nego i ostale tri karlovačke rijeke ???????. Laik sam ali varijanta rušenja brane i stavljanja svega u prvobitni položaj, znanstvena je fantastika i to se sigurno neće dogoditi. No da se je sa gradnjom ove hidrocentrale, bez obzira na posljedice, pogriješilo, išlo „grlom u jagode“ i zanemarilo sva upozorenja, sada je potpuno jasno. A tu nikakvi „Timovi za uklanjanje posljedica“, neće pomoći.Jer kako kažu "Zeleni", Dobra je preDobra za samo  1 % proizvedene struje u Hrvatskoj.

I šlag na kraju – s ulaskom u Europu, planirana je i privatizacija HEP-a, koji je danas u većinskom državnom vlasništvu. Mi smo tako ustvari sada izgradili elektranu na zaštićenom prostoru, čiji će vlasnik ubrzo postati vjerojatno neki strani privatnik, koji će onda moći nametati svoje uvjete po volji. Neki tvrde da je projekt HE Lešće u ovom trenutku vrlo važan, ali dugoročno gledano, da ćemo svi izgubiti – to je sigurno.

21. 2. 2012

Nebojša MagdićZauvijek izgubljena ljepota.......

Komentari  

#21 Mollie 2018-10-31 06:01
Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead
of that, this is excellent blog. A fantastic read.

I will certainly be back.

Also visit my web-site ... seks randki: https://www.xvideos.com/tags/sex-anonse
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi