OBILAZNICA OD ŽIVOTNE VAŽNOSTI

Župan Jelić, očito nabildan pozitivnom energijom, u minulih pola godine dao se na posao i obišao čitavo „svoje“ područje sa samo jednim ciljem - razvoj Karlovačke županije. U svrhu toga sastavljeno je čak 407 projekata o kojima župan kaže:

„Ove projekte napravili smo nakon 6 mjeseci rada i obilaska terena, glavni su projekti milijunske snage za svaku sredinu, a vjerujemo da smo postigli razgranost kroz cijelu županiju, i to na pošten, moralan i pravičan način.Da se ne zavaravamo, 50 posto tih projekata bit će gotovo u ovom mandatu, 25 posto imat će pripremljenu dokumentaciju, dok će 25 posto biti “sjeme”za novi mandat“.

Župan Jelić pri tome je poentirao rekavši da je interes jasan – razvitak županije, bez politikanstva i stranačkih “simpatija”, a sve zbog jednog cilja – zaustaviti pad broja stanovnika u Karlovačkoj županiji. Jer, “što će nam sve to, ne bude li ljudi, kazao župan.

Na sve su promptno reagirali iz ogulinske gradske uprave izrazivši svoje zadovoljstvo, ali su pri tome bili, i budni i mudri, uočivši u čitavom projektu za nas veliki propust. Naime u  407 projekata, nema onog koji je za Ogulin krucijalan - izgradnja obilaznice.  Problem je to o kome se govori odavno, ali sve je ostalo samo na tome, da je koridor za ovu prometnicu predviđen prostornim planom grada. I na tome se stalo. A promet u gradu, pogotovo teških kaniona i šlepera,  svakim je danom sve dinamičniji i već predstavlja ozbiljan problem i kočnicu razvoju gospodarstva a samim time i otvarnju novih radnih mjesta. U ovom trenutku, dolazak u ogulinsku poslovnu zonu na području bivše DIP-ove Pilane gdje je sada Bjelin koji iz dana u dan širi proizvodnju, gotovo je nemoguća misija. Automatska rampa preko pruge umjesto da pomogne u protočnosti prometa, često je zatvorena i na tom se dijelu stvaraju kolone vozila.

Da bi se uključili na državnu cestu D-42, kamioni prolaze središtem grada, pored dječjeg vrtića, što predstavlje opasnost kako za vozila tako i za pješake, pogotovo one najmlađe.

U glavnu Poduzetničku zonu o Otoko Oštarijskom, šleperi se guraju uskom cesticom, pod kutem od 90°, a uz to treba spomenuti i često izlijevanje Dobre i Mrežnice, što također blokira promet. U Gradu su dobro detektirali problem:

Ukratko, sadašnja prometna infrastruktura ne zadovoljava trenutne potrebe, a kako će onda zadovoljavati buduće, nakon što se pokrene proizvodnja, što svi, navodno, želimo? Prioritetni projekt Republike Hrvatske i Karlovačke županije na području grada Ogulina uz retenciju treba biti i obilaznica grada Ogulina čiji sastavni dio je ulaz u poduzetničku zonu u Otoku Oštarijskom, odnosno spoj na autocestu A1. Nositelj projekta bi bile Hrvatske ceste, obzirom da se radi o državnoj cesti, koje je Grad Ogulin osobno i pisanim putem kontaktirao po pitanju ovog projekta. Obilaznica bi se radila u tri faze od kojih bi prva bila izgradnja spoja u poduzetničku zonu, zatim druga faza bi bio spoj stare i nove poduzetničke zone i treća faza bi bio ostatak obilaznice do zapadnog izlaza iz grada. Odavno je trebalo početi s pripremnim radnjama, izvlaštenjima, izradom potrebne dokumentacije i dozvola, jer se radi o radnjama koje malo koštaju, ali dugo traju. Proračunom Grada Ogulina smo planirali sredstva za početak izgradnje spoja u Poduzetničku zonu Ogulin, međutim u projekt bi se trebale uključiti županija i država ako nam je svima uistinu stvaranje radnih mjesta i demografska obnova glavni prioritet“.

I što nam sada predstoji. Ništa nego stalni, permanentni i uporni presing prema ministarstvima i Vladi. Jer obilaznica nije samo problem Ogulina već i šireg područja. Stoga je neophodno sinergijsko djelovanje svih političkih stranaka i opcija u gradu, jer cilj bi nam trebao biti zajednički - prosperitet Ogulina. SDP koji je sa svojim partnerima na vlasti u gradu, ne smije ispustiti iz vida činjenicu da državom vlada HDZ. Stoga bi i jedni i drugi, svoje političke animozitete, osobna obračunavanja i sitnostranačke interese trebali staviti ad acta i zajednički se izboriti za interese grada i građana. A da će problem s prometom biti još veći kada Bjelin završi svoj investicijski ciklus sasvim je sigurno. Direktor Bjelina za Hrvatsku Stjepan Vojinić, u jučerašnjem je Nedjeljnom Jutarnjem, između ostalog naglasio i problem prometa rekavši:

„Mi ćemo dnevno (krivo napisano u Jutarnjem listu. Ne dnevno nego tjedno) imati 500 tegljača što gradske prometnice to neće moći podnijeti. Time će se smanjiti i kvaliteta života u gradu a mi to ne želimo. Zato smo već sada započeli pregovore o gradnji obilaznice“.

Očito je pred nama još jedn veliki problem koji će se morati riješiti. Nova gradska vlast, čije vodstvo zrači energijom, radnim elanom, radnim zanosom i mnogim planovima, trebati će posložiti prioritete i za njih se boriti. To su u prvom redu Retencija Ogulin i obilaznica. Svoje male projektiće koje sada plasiraju u javnost, trebati će odložiti za neka bolja vremena. Jer takvi su projekti i lijepi i simpatični, no ne donose nam u ovom trenutku neku posebnu korist.  Osim političkih poena onima koji ih forsiraju. A ti su poeni i tanki i nesigurni i kratkog trajanja, pogotovo u  usporedbi s onim projektima vitalnim za prosperitet grada, za koje se moramo izboriti zajedničkim snagama. Dva politička ovna na isto tako političkom brvnu, u ovome trenutku, u ovome gradu, nikome neće biti od koristi.

Uobičajene gužve na rampi-

 

29. 1. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari  

#31 kvisko 2018-02-02 21:06
Kad se rodis u ogulinu kalvarija ti je zagarantirana ako nisi hdz /sdp Uhljeb .Dobrovoljcek postavil odlicno pitanje , odgovorite mu ako imate muda , a i nesica o crkvi pise samo u kontekstu bozica u komunizmu , aj budi frajer pa napisi nesto o crkvi u demokraciji , hehe .
Citat
#32 Istina 2018-02-03 07:09
Eto ni obilaznici, prometnicu koju svaki ozbiljniji grad ima, kako bi kamionski promet preusmjerio iz centra, ne možemo napraviti.
Ostaje nam natjerati ekipu da barem pristupnu cestu zoni srede. Spoje zonu u Otoku preko pruge sa DIPom i to je sve.
Citat
#33 Venus 2018-11-10 16:54
I have noticed you don't monetize your page, don't waste your traffic, you can earn additional bucks every month.
You can use the best adsense alternative for any
type of website (they approve all websites), for
more details simply search in gooogle: boorfe's tips monetize your website

Here is my weblog :: BestClaudio: https://MightyDelbert.blogspot.co.uk
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi