OPSTANAK BOLNICE NIJE UPITAN

Predstavljajući nedavno 407 projekata za razvoj Karlovačke županije, župan Jelić je između ostalog, kada je Ogulin u pitanju, rekao: „ Za Ogulin planiramo energetski obnoviti Prvu osnovnu školu, ali i bolnicu čiji je opstanak upitan“.

Nepotrebno je uopće spominjati, kako je županova, ovom prilikom ničim ne obješnjena izjava, izazvala zabrinutost u Ogulinu. O čemu se zapravo radi. O naznakama navodnog  ukidanja bolnica hrvatskih veterana koje djeluju u okviru četiri bolnice u Hrvatskoj - u Vukovaru, Zaboku, Kninu i Ogulinu. Naime, niti u jednoj od ovih bolnica još nije potpisan ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje,  vezano uz financiranje za 2018. godinu. Dodatak za zbrinjavanje hrvatskih branitelja jednostavno se ne spominje. Bivša Vlada napravila je progrme za braniteljsku populaciju u suradnji s udrugama dragovoljaca i branitelja Republike Hrvatske, u sklopu kojih su za bolnice u Vukovaru, Kninu, Ogulinu i Zaboku napravili specijalne programe za braniteljsku populaciju po pitanju prioritetnog primanja na specijalističke preglede i liječenja u stacionaru, ali isto tako i za sve preventivne sistematske preglede koji su u okviru tog programa. Na taj način su poboljšali tim bolnicama prihode koje nisu mogli ostvariti u novom modelu ugovaranja.

U svemu je i više nego čudno da bi nova, HDZ-ova Vlada, uskratila na ovaj način sredstva braniteljima i gasila vetreranske bolnice. I to baš populaciji na koju najviše računa.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko kaže da prema njegovim saznanjima nema ni govora o ukidanje  veteranskih odnosno braniteljskih bolnica. Kaže da su dobili odluku

HZZO-a o limitima za ovu godinu gdje se ne spominju izdvojena financijska sredstva ali to ne znači da se sredstva neće dobivati.

„Niti na jednom sastanku u Ministarstvu zdravstva ili Ministarstvu branitelja nije bilo spomena o ukidanju bolnica, odnosno ukidanju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na preventivne preglede“, kaže dr. Zorko.

U mailu za „Ogulin u srcu“, ravnatelj dr. Zorko dalje navodi:

„Limit koji je odobren dovoljan je za redovito poslovanje bolnice, ali je činjenica da naša bolnica s postojećim specijalističkim kadrom nije u stanju opravdati taj limit svojim fakturama. Iz istih smo razloga prošlu godinu završili s negativnim financijskim rezultatom. Isto nastojimo poboljšati s Općom bolnicom Karlovac s kojom smo se i funkcionalno spojili, ali i sa drugim bolnicama u Hrvatskoj“.

U prilog njegovu optimizmu  ide i izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je za ove četiri veteranske bolnice rekao:
„Branitelji ne trebaju brinuti, veteranske bolnice se neće gasiti i nikada nije bila veća briga o braniteljima i njihovom zdravlju nego je sada uključujući sistematske preglede. Glede financijskog efekta, nikada ranije nisu povećani limiti tim bolnicama zvali se oni ovako ili onako nego što smo učinili sada za limite ove godine. Oni su već to dobili, novci su za to predviđeni, uplaćuju se više nego što su se uplaćivali prethodnih godina“.

Trebamo dakle pričekati i vidjeti da li će se sve riješiti kroz nekoliko dana i da problema neće biti, kako reče i obeća, ministar Kujundžić.

 

3. 2. 2018.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#51 ofoszugupi 2018-10-18 14:59
[censored]doxycyclin e-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytotec.sit e.ankor
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi