OPSTANAK BOLNICE NIJE UPITAN

Predstavljajući nedavno 407 projekata za razvoj Karlovačke županije, župan Jelić je između ostalog, kada je Ogulin u pitanju, rekao: „ Za Ogulin planiramo energetski obnoviti Prvu osnovnu školu, ali i bolnicu čiji je opstanak upitan“.

Nepotrebno je uopće spominjati, kako je županova, ovom prilikom ničim ne obješnjena izjava, izazvala zabrinutost u Ogulinu. O čemu se zapravo radi. O naznakama navodnog  ukidanja bolnica hrvatskih veterana koje djeluju u okviru četiri bolnice u Hrvatskoj - u Vukovaru, Zaboku, Kninu i Ogulinu. Naime, niti u jednoj od ovih bolnica još nije potpisan ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje,  vezano uz financiranje za 2018. godinu. Dodatak za zbrinjavanje hrvatskih branitelja jednostavno se ne spominje. Bivša Vlada napravila je progrme za braniteljsku populaciju u suradnji s udrugama dragovoljaca i branitelja Republike Hrvatske, u sklopu kojih su za bolnice u Vukovaru, Kninu, Ogulinu i Zaboku napravili specijalne programe za braniteljsku populaciju po pitanju prioritetnog primanja na specijalističke preglede i liječenja u stacionaru, ali isto tako i za sve preventivne sistematske preglede koji su u okviru tog programa. Na taj način su poboljšali tim bolnicama prihode koje nisu mogli ostvariti u novom modelu ugovaranja.

U svemu je i više nego čudno da bi nova, HDZ-ova Vlada, uskratila na ovaj način sredstva braniteljima i gasila vetreranske bolnice. I to baš populaciji na koju najviše računa.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko kaže da prema njegovim saznanjima nema ni govora o ukidanje  veteranskih odnosno braniteljskih bolnica. Kaže da su dobili odluku

HZZO-a o limitima za ovu godinu gdje se ne spominju izdvojena financijska sredstva ali to ne znači da se sredstva neće dobivati.

„Niti na jednom sastanku u Ministarstvu zdravstva ili Ministarstvu branitelja nije bilo spomena o ukidanju bolnica, odnosno ukidanju prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji na preventivne preglede“, kaže dr. Zorko.

U mailu za „Ogulin u srcu“, ravnatelj dr. Zorko dalje navodi:

„Limit koji je odobren dovoljan je za redovito poslovanje bolnice, ali je činjenica da naša bolnica s postojećim specijalističkim kadrom nije u stanju opravdati taj limit svojim fakturama. Iz istih smo razloga prošlu godinu završili s negativnim financijskim rezultatom. Isto nastojimo poboljšati s Općom bolnicom Karlovac s kojom smo se i funkcionalno spojili, ali i sa drugim bolnicama u Hrvatskoj“.

U prilog njegovu optimizmu  ide i izjava ministra zdravstva Milana Kujundžića koji je za ove četiri veteranske bolnice rekao:
„Branitelji ne trebaju brinuti, veteranske bolnice se neće gasiti i nikada nije bila veća briga o braniteljima i njihovom zdravlju nego je sada uključujući sistematske preglede. Glede financijskog efekta, nikada ranije nisu povećani limiti tim bolnicama zvali se oni ovako ili onako nego što smo učinili sada za limite ove godine. Oni su već to dobili, novci su za to predviđeni, uplaćuju se više nego što su se uplaćivali prethodnih godina“.

Trebamo dakle pričekati i vidjeti da li će se sve riješiti kroz nekoliko dana i da problema neće biti, kako reče i obeća, ministar Kujundžić.

 

3. 2. 2018.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#21 @ 2018-02-06 18:14
A kakve veze ima Gavan i Vodovod s bolnicom. Ajde samo da ništo pleskam.
Citat
#22 Franjo 2018-02-06 21:08
Ovaj komentator pod imenom "H" nešto mi je poznat.Ako sam u pravu,baš je on kad mu je bila frka otišao tražiti pomoć izvan ogulinske bolnice, a ne zaziva potrošeni i neučinkoviti model u zdravstvu,i hvali novi "učinkoviti" model koji je započeo s mnistriranjem notornog dr. Hebranga.Pod red.br,3. komentara piše lijepo, konstruktivno,a pod red.br.5. i 9.opet počinje kenjati politički, a tobože je protiv politike na blogovima.
Citat
#23 kvisko 2018-02-06 21:56
Franjo i ti si ga skinuo , aj super , inace na ovom blogu se osjecam tako usamljen :P
Citat
#24 kvisko 2018-02-06 22:02
off topisCitat .:
Istinski komunisti su bili domoljubi. Domoljubi koji su ljude slali na Goli otok i članove Matice 71. tjerali sa posla i zatvarali po svojim zatvoriima. A o onome što su radili 45. poslije završetka rata da i ne govorim.


o da :-* znam da sam off topic ali i ovaj buzdovan pod rednim brojem 11 kojeg citiram laze , a meni je pun k lazi ,inzistiram da mi napise imena pogubljenih golo otockih politickih zarobljenika iz ogulina , dosta smo se lagali 27 godina .
Citat
#25 kvisko 2018-02-06 22:07
Citat REUMA:
Evo ovdje klasičnog primjera primitivizma i netolerancije. Dok se je komentator Pingvin potrudio na temu posta napisati pošteni i dobar komentar i to argumentirao dotle se javlja trol kvisko s svojim glupostima koje nemaju veze sa zdravim mozgom. Čovjek očito ne može i ne zna nešto suvislo napisati a kamo li suvislo argumentirati temu.Pa onda po prokušanoj medtodi skreće sa
teme. I pravo piše H /br.9/ da je šteta što internetu svakakvi bolesnici imaju pristup.Reumaticni da cujem imena :P
Citat
#26 Realist 2018-02-08 12:17
Može po ogulinskoj bolnici pljuvati tko god i kako želi, ali u konačnici nam je svima bitno da opstane, lako je dok sve ide kako treba, mogu žene ići rađati u karlovac ili Zagreb, al kad stvarno zagusti onda nam je naša bolnica i naši doktori prva opcija, srećom pa im nisam česti gost, ali mislim da imamo i mi dobrih i kvalitetnih doktora, a pogotovo med. sestara, pogotovo ovih mlađih :D
Citat
#27 dr. znanosti 2018-02-08 20:59
Ogulin mora imati bolnicu. Ogulinci će napraviti pobunu ako itko odluči zatvoriti bolnicu u Ogulinu. Svi ćemo izići na javne prometnice i zatvoriti promet na državnoj cesti, autoputu i željezničkoj pruzi.

Ovdje nije važno da li si lijevi ili desni, mali ili veliki.

Kad padne snijeg treba doći do Karlovca ili Gospića, treba doći do Zagreba ili Rijeke.

Bolnica mora osigurati stanove za liječnike i privuči ih u grad. Poslije izvršiti pritisak na Županiju i Ministarstvo i osigurati opremu koju će cijela Hrvatska doći koristiti u Ogulin.

To je dvorište HDZa momentalno.

Ogulinska vlast obrtnicima prezentira neke fondove. Ma ništa od toga. Ej Vukelja nije život Power Point nego zasuči rukave i šljakaj. Te prezentacije vrijede kao "buli gaće".

Ono što dječaci možete napraviti:
1. sobu u općini sada gradu Ogulin
2. staviti službenika koji će odrađivati poslove
3. privatnik kada dođe u sobu 1. kod osobe 2. iznijeti će šta mu treba i dostaviti papire.
4. osoba iz sobe 2. odraditi će sve poslove oko projekta a ako ona ne zna može pitati Vukelju i Powerpoint stručnjake.

Za početak toliko,,,,,,,,,
Citat
#28 Drug Tito 2018-02-08 22:41
Rano si se sjetil spasavat bolnicu , U akciji tipkovnica ,kodnog naziva bolnica ne smi pasti :-x ..... komentar ti je na nivou doktora tudjmana, hassanbegovica , banca , tomca , hebranga , karamarka, vase , milorada , kujundjica , itd itd ,, sve i jedan doktor do moga , za kraj toliko .
Citat
#29 ... 2018-04-08 07:38
I kaj sad?
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi