PUČKO OTVORENO UČILIŠTE - ZIDANJE SKADRA

Pokušavajući s ovim svojim skromnim intlektualnim mogućnostima uvesti malo reda u ovaj moj portal/blog, naletio sam na članak od 30. 6. 2014. pod naslovom  LUD - ZBUNJEN - NITKO NORMALAN. Ako uhvatite vremena, pogledajte si ga malo. Između ostalog, tamo sam pisao o onda praznoj Poduzetničkoj zoni u koju smo bez rezultata ulupali 30-ak milijuna kuna, zatim o raskošno uređenom bivšem domu HV-a, o već legendarnoj teniskoj dvorani, o nogometnim tribinana sa poslovnim objektima što nas je koštalo oko 6 milijuna kuna i valjda po enti put,  o ogulinskom „Skadru na Bojani“ - Pučkom otvorenom učilištu. Tada sam napisao:

Onda je naše drago vodstvo krenulo u „zidanje Skadra na Bojani“, odnosno rekonstrukciju Pučkog otvorenog učilišta. Skupo, da ti pamet stane. Za primjer - samo sustav scenske tehnike, razglas i rasvjeta, koštaju 5 milijuna i 400 tisuća kuna.  Kao da je POU u  Piccadillyu u Londonu.  A kada će sve biti gotovo, samo Bog zna“.

I pri tome sam dodao:

„JE…EM GA TKO JE PROTIV OVAKVIH PROJEKATA. ONI GRAD ČINE GRADOM, ONI GA OPLEMENJUJU, URBANIZIRAJU, ČINE DIJELOM TOLIKO ŽELJENE MITTLE EUROPE. I MORAMO, RADI NAŠIH GRAĐANA, SVE OVE OBJEKTE IMATI. KADA - TADA.

Ali ne sada draga gospodo i drugovi. Ne sada, kada nam je najuspješnija tvrtka Zavod za zapošljavanje, kad živimo na rubu siromaštva, kada nas Dobra plavi barem dva puta godišnje nanoseći ogromne štete a mi nikako da izgradimo tu jebenu branu, kada nemamo zaobilaznicu i teški kamioni tutnje 24 sata kroz središte grada, kada nam djeca odlaze u bijeli svijet jer nemaju gdje raditi. Odlaze onako, kao privremeno, i nikada se više ne vraćaju. Tek ponekim vikendom pa onda sve rijeđe. Kapu skidamo draga gospodo nad vašim idejama ali jednostavno, nije vrijeme za njih. Nije vrijeme gospodo i za vaše megalomanske projekte sve dotle dok se Ogulin pretvara u grad starčadi, gdje mladi žive od mizernih mirovina svojih roditelja, gdje moraš biti „rodjak“ da bi dobio posao. Gdje su zbog vaših postupaka, da parafraziram popularnu TV seriju – svi ludi i zbunjeni, a nitko više normalan“. Also  sprach Nešo, pred četiri godine.

I kada sam izrazio sumnju kada će POU biti završeno i napisao - samo Bog zna,  ispalo je da sam bio u pravu. Od tada su prošle četiri godine a završetak uređenja, rekonstrukcije, sanacije ili čega li sve još, tog nesretnog Pučkog učilišta, nikako se ne nazire. Pogotovo u ova vremena besparice i praznog gradskog proračuna.

Po projektu, radi se o u unutrašnjosti novoj zgradi, bogato opremljenoj najsuvremenijom tehničkom opremom, novom kino dvoranom i poslovnim prostorima. Sve pet. Impresivno kao velebna dvorana Gradske knjižnice u kojoj se održavaju sjednice Gradskog vijeća. No pitanje je da li smo uopće trebali kretati u jedan takav projekt, čisto dvojim. Jer ondašnja zgrada bila je u dobrom stanju. Imali smo svečanu dvoranu koja je naziv svečana zaista i zasluživala a kino dvorana, svojedobno jedna od najljepših u bivšoj državi, djelo američkog Ogulinca Majka Vučkovića i pravo akustičko savršenstvo, trebala je po prvotnoj zamisli samo dobiti nove električne instlacije i protupožarni sustav. I to bi bilo sve. I ne skupo. Ali ne. Mi smo se, odnosno naši ondašnji čelnici, poput pijanih milijunaša odlučili za gotovo u potpunosti, novi objekt. Sada se pokazalo da je to bila nepromišljena avantura. Do sada smo u projekt uređenja POU iz gradskog proračuna ulupali lijepih 14 milijuna kuna bez PDV-a, a koliko smo uspjeli „ušićariti“ od Ministarstva kulture, nikako nisam mogao saznati. Da bi priču doveli kraju, potrebno je osigurati još oko osam milijuna kuna. Za ovu godinu iz Proračuna za nastavak radova izdvojiti će se 400 tisuća kuna, a Ministarstvo kulture „isprsiti“ će se s dodatnih milijun i 200 tisuća. Time bi se uredili prostori koji bi se odmah mogli staviti u funkciju. Nova gradska vlast, želeći valjda sve učiniti transparentnim,  izabrala je i novu ravnateljicu, Blanku Poljak, koju čeka ni malo lak posao a koliko vidim iz priopćenja gradonačelnika, on je na uređenju zgrade Pučkog učilišta, imenovao novog koordinatora. To je sada Željko Gračanin. Sve lijepo. Sve pod kontrolom. Sve O.K. Ali lova, lova !!!!!!!

Pred četiri godine, o tome, kada će radovi na POU biti gotovi napisao - samo Bog zna. Isto to ponavljam i sada. Nažalost.

I na kraju - malo matematike. U projekte POU, teniske dvorane, tribina na gradskom nogometnom stadionu, uređenja Doma HV-a odnosno Gradske knjižnice i čitaonice i još nekih sitnijih investicija, uložili smo u proteklih 6-7 godina, preko 50 milijuna kuna. A ta svota bila bi dovoljna za polovicu kapitalne investicije - Obrana Ogulina od poplave.

No comment.

Jesu li morala ovako skupa vrata ?

Bome ima tuj još dosata posla.

"Crveno" konačno dobilo svoju svrhu - skladišni prostor.Lijevo u prvom planu, novi koordinator radova na PUO Željko Gračanin a desno stari - Zdravko Salopek. Hoće li sada brže krenuti.  

Photo by D. Domitrović

Photo by Nešo-Skorašnik

 

13. 4. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

Komentari  

#31 Fox 2018-04-17 20:06
Ma čestitam gradonačelniče. Čitam s oduševljenjem vijest na stranicama SDP-a, joj oprostite, na stranicama Grada:
-Željko Gračanin imenovan za koordinatora projekta uređenja POU.
A supruga mu u nekakvoim vijeću muzeja.
Hoćete li imati dosta tih vaših kadrova za preostala mjesta u Gradu ili gradskim firmama.
Citat
#32 Paromlin 2018-04-17 20:20
Bogme je , nekad smo imali kino partizan i pik slobodu i jos puno lipi stvari ali nesmim rec :P danas imamo kapitalizam ,pocetkom 90- tih sve oslo za jednu marku u privatne ruke , djodan je tada sitnozubima rekal , kila moga =jedna marka , bas me zanima kako su tada 20- togodisnjaci kupovali poljoprivredne citave kombinate .

P.S. jebi ga , ima nas koji nismo sjecanja ostavili na olataru domovine .
Citat
#33 Ulysses 2018-05-17 22:40
There is no only solution but lots of options like I said
in the start, there's no hard and speedy manual that states into the point methods to all your issues.
Now in case you present a particular problem to your
panel of experts, then you're guaranteed to receive many unique comments
and answers in yield. This can prove to be confusing.


Here is my homepage - visit website: https://www.mindsumo.com/user/sandrapeters
Citat
#34 Nona 2018-05-18 23:19
There is no single solution-but tons of options like I stated in the beginning, there's no hard and
quick manual that claims to the point methods to all of your problems.

Now in the event that you pose a certain problem into a panel of experts, you're
certain to receive many distinctive comments and solutions in return. This can prove to
become confusing.

Also visit my web site - explanation: https://www.mindsumo.com/user/sandrapeters
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi