PLAVI MOST - MALO NOSTALGIJE I SJEĆANJA

Biti će tome skoro četvrt stoljeća, a možda i je, slab sam s pamćenjem, kada je stari Plavi most odvučen u povijest. Nekako mi ga bilo žao. Navikao na njega kao mnogi Ogulinci, jednostavno nisam želio sam sebi priznati da je njegovo vrijeme prošlo. Za druženja na njemu, za sjećanja, za pogleda s njega u nabujalu Dobru, ostalo mi je samo nekoliko rečenica. Onako za oproštaj. Jer odlazio nam je prijatelj. Evo što tada napisah:

Sutra ili prekosutra – odlazi nam prijatelj. Star i oronuo. Čini se da više nikome – potreban nije. "Najstariji" Ogulinac, odlazi tiho iz naših života. Sutra ili prekosutra, moćne će dizalice otrgnuti stari "Plavi most" iz njegovih korijena, te ga odvesti u zaborav. Umoran i dotrajao, ležat će negdje kao hrpa starog željeza bez svrhe i smisla. Pada mi u ovom trenutku na pamet glupa misao – može li most pamtiti ?. Ako može, pamti li naše mladosti, tuge, radosti ?. Pamti li neka davna vremena, u požutjelim knjigama tek zapisana ?. Pamti li neke od stotina tisuća, od milijuna velikih i malih nogu, što žuraše preko njega, u 118 godina dugom životu ?. Pred kraj, više ga nismo voljeli. Postao je prepreka našim ubrzanim životima, na svojim onemoćalim leđima više nije mogao nositi naše metalne ljubimce i jednostavno…….išao nam je na živce. Kao što svaki starac, ide na živce mladima. A sada kad odlazi, najednom shvaćamo – odlazi prijatelj. Neki dobar, dragi prijatelj. Ali, nije u pitanju niti ljubav, niti prijateljstvo. U pitanju su samo naša sjećanja, na vremena kada smo bili i mlađi i ljepši. I zato ustvari – ne odlazi nam samo most. Odlazi s njim i dio naše mladosti, dio naših ljubavi. Kao što sve u životu – odlazi i nestaje.

 

Hvala Buggy na fotkici

 

3. 9. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Racionalist 2018-09-03 18:54
Tocno , sve materijalno odlazi i nestaje , kao sto je plavi most oronuo i zahrdjao pa otisao pod staro zeljezo, tako ce i nase tijelo oksidirati i na kraju price nahraniti crve.

Plavi most je samo metafora na neko proslo kronolosko vrijeme , medjutim u psiholoskom smislu vrijeme ne postoji , odnosno proslost ne postoji kao sto ne postoji buducnost , postoji samo sada . Nazalost um mehanickog covjeka nije u stanju sagledati tu prostu cinjenicu .

Zbog toga sto je svaka ljudska misao kondicioniranje proslosti ili mastanje o buducnosti , dakle potpuno iracionalna. Imao sam ili imati cu, glavni je obrazac mehanickog uma ,zbog toga je malo tko zadovoljan sa imam sada i ne treba mi nista vise.
Misao na ovom nivou mehanicke svijesti ne dolazi iz tisine i sustine , vec je to puki eho kojeg stvara ego.

To je nas , odnosno civilizacijski problem a ne plavi ili crveni mostici i autici ili nostalgija ova ili ona .
Citat
#2 Drnke 2018-09-03 19:31
Ki je digal novce u Metisu za most?
Citat
#3 Komunist 2018-09-03 20:03
Zac plavi most ni prebacen na babe ispod brane na bukovniku , lipo bi spojil vucice i prapuce i svi sretni , al ne lezi demokratski vraze ni mogal projt ni 100 metri i vec je nestal u metisu kako drnke veli , mozda franca zna (zna se) kaj je bilo s mostom , odnosno u cijem je zajednicarskem dzepu zavrsil .
Citat
#4 Fox 2018-09-03 23:19
Za Racionalista

Bože odakle i s kojim si razlogom to pobrao.Trudim se ali ne vidim smisla.
A ova druga dvojica opet po politici. Pa do kada.
Citat
#5 fran 2018-09-04 07:18
Komiju, znam: u "zajednicarskem dzepu".
Citat
#6 oko sokolovo 2018-09-04 09:12
Citat fran:
Komiju, znam: u "zajednicarskem dzepu".

A ne ne ZNA SE u čijem đepu
Citat
#7 A.Ford 2018-09-04 10:36
Bolesnici uzmite tablete.
Citat
#8 Pipi 2018-09-04 14:46
Citat A.Ford:
Bolesnici uzmite tablete.


:lol: :lol: :lol:
Citat
#9 Drug Tito 2018-09-04 16:54
Komunisti iz SKJ napravili a komunisti iz frakcije kradeze prodali za judine skude!
E moji drugovi lopovi!
Citat
#10 Drug Tito 2018-09-04 17:10
Druze neso nemoj ti previše u nostalgiju nego pobrini tko ce nastaviti voditi ovoj blog ako te vise nema!
Gdje ćemo mi bolesnici paranoje i sicofrenije da lecimo bez tableta nase frustracije ako našeg b(l)oga vise nema!?
Pa možemo odmah skočiti sa mosta u đulu!
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi