RETENCIJA OGULIN - HOĆE LI USKORO "PRVA LOPATA"

Zaštita Ogulina od poplava, kapitalni je projekt, čiju realizaciju  Ogulinci, pogotovo oni kojima godinama Dobra nanosi velike štete, s nestrpljenjem očekuju.

Radi se o  velikom poslu gdje je trebalo uskladiti niz detalja, što je uglavnom, uz puno truda i muke, i učinjeno. U svemu, malo „šepa“ samo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, jer ne ide baš onim tempom kako je očekivano. Vlasnici građevinskih i zemljišnih parcela, te kuća, u velikoj su većini prihvatili ponuđene cijene, dok neki, a što je nekako normalno, nastoje ušićariti koju kunu više i traže dodatnu procijenu, što onda usporava cijeli posao. Na otkupu zemljišta i objekata te izvlaštenju radi gradnje retencije, uključeno je deset pravnika u pet timova, koji surađuju s kolegama iz Hrvatskih voda i Ureda državne uprave. Predviđeni iznos za otkup nužnog zemljišta i 11 objekata je između 18 i 20 milijuna kuna a kompletan projekt „težak“ je 110 milijuna kuna. 85 posto te investicije planira se financirati novcem iz EU fondova.

U cijelom postupku najprije ide procjena vrijednosti poljoprivrednog i građevinskog zemljišta, te građevinskih objekata. To rade stručnjaci angažirani od strane Hrvatskih voda. Ukoliko stranka nije zadovoljna sa tom procjenom, može tražiti svog procjenitelja, kojeg će platiti HV-e. Ako nije ni onda zadovoljna, tada  se ide u izvlaštenje jer radi se o opće društvenom interesu. Stranka pri tome može pokrenuti spor protiv Hrvatskih voda ali ne može zaustaviti gradnju  objekta. Prema informaciji iz Hrvatskih voda, procjena ide dobro i isplata ide u roku, tako da je  većina građana zadovoljna.

Otkupljeno je 6-7 građevinskih objekata - kuća, i oko 70 posto čestica. Od preostalih 30 posto, biti će, kako se očekuje, i onih koji neće biti zadovoljni i tražiti će bolju cijenu. To što građane Ogulina Dobra redovito  plavi i stvara ogromne štete, njih ne boli briga. Nažalost.

BTW. Kada se bude gradila obilaznica oko grada, jedan dio ide i preko mog zemljišta. Ne da neću tražiti da mi se to plati, nego ću to gradu pokloniti. Nije demagogija, već želja da nam svima skupa bude bolje. No vratimo se najvažnijem u ovom trenutku - retenciji.

Sretan sam što mogu reći da se u svemu, ipak se nazire svijetlo na kraju tunela. Zapravo, nazire se PRVA LOPATA, koja bi simbolično trebala označiti početak gradnje Retencije Ogulin.

Raspisan je natječaj za izgradnju zaštitnog zida-ograde koja će štititi ribnjak Vitunj. Javila su se tri ponuđača. Komisija iz Hrvatskih voda razmatra njihove ponude i očekuju da uskoro dobiju izvođača a do kraja godine trebali bi početi s radovima na zaštitnom zidu ribnjaka Vitunj. I to je zapravo ta PRVA LOPATA i početak gradnje retencije. Predviđena vrijednost radova je 2 milijuna i 250 tisuća kuna.

U pripremi je i izgradnja brane s pripadajućim objektima. Vrijednost je 23.750.000,oo kn. Natječaj bi trebao biti raspisan do kraja godine i odabran izvođač. Izgradna same brane  trebala bi, zavisno od vremenskim prilikama, krenuti u proljeće iduće godine.

Za izgradnju zaštitnog zida željezničke pruge očekuje se podnošenje zahtjeva za građevinsku dozvolu te pokretanje postupka javne nabave.

Koliko je izgradnja retencije zapravo kompleksan posao, dovoljno govori činjenica da se uz onaj glavni, mora obaviti i niz sporednih, ali isto tako važnih poslova. Tako su u izradi  idejni i glavni projekti za izmještanje magistralnog vodoopskrbnog sustava izvan tijela brane. To je vodovod od crpne stanice Turkovići do naselja Kučaj u dužini od 4,5 km.  Lokacijska dozvola je dobivena a uskoro se očekuje i građevinska. To je posebno značajno za stanovnike Ogulinskog Hreljina jer tamo  je vodovod od salonita,  koji će se sada ovom rekonstrukcijom izbaciti a biti će poboljšan i dotok vode, kažu u poduzeću Vodovoda i kanalizacije.

U dogovoru s HEP-om Karlovac ide se na izmještanje niskonaponskih vodova a izmjestiti će se i objekti HEP infrastrukture - dalekovod, opskrbna mreža i trafostanica.

Izmjestiti će se i lokalna prometnica do naselja Brestovac, izvan zahvata retencije. U dogovoru s Hrvatskim šumama locirati će se i projektirati prometnica koja će mještanima Brestovca, kada je visoka voda, omogućiti normalnu komunikaciju.

Sve pišem i gledam, pa stanem i čitam, pa opet pišem, pa opet stanem i čitam, i nikako ne vjerujem da se konačno bliži početak radova na izgradnji reterncije koja će nas konačno riješiti strahova od drage nam, ali opasne i hirovite Dobre.

I kaj bi stari Ogulinci rekli: Samo nek se dela. Bože pomogni.

 

 

10. 10. 2018.

Nebojša Magdić