LJETO - VRIJEME REPRIZA. SADA CESAROVAC.

"Cesarovac sa četiri strane, sve zajedno u srce mi stane" (nm)wink

Cesarovac za mnoge generacije Ogulinaca znači više od zdenca na kojem se umorni putnik mogao napojiti. On je simbol grada, dio njegove vizure. U sjećanjima nekadašnjih dječaka on je mjesto s kojega si lijepo mogao imati cijeli nekadašnji Korzo pod kontrolom. Cesarovac je bio i mjesto prvih ljubavi. Tamo su se otkrivale male slatke tajne i mnogi, danas već zaboravljeni Ogulinci, upravo tu su smišljali lijepe priče o životu "negdje drugdje". I odlazili su. Vraćali su se rijetko, pa rjeđe, pa nikako. A nama su prepustili brigu o Vrelu svog, i našeg djetinjstva. I djetinjstva onih prije nas.

Sada su uz Cesarovac „neki novi klinci“. I oni snuju svoje prve ljubavi i smišljaju neke nove životne priče o životu „negdje drugdje“!. I oni će jednoga dana otići i vraćati se sve rijeđe, pa rijeđe, pa više nikako. A onima koji ostaju, ostaviti će brigu o Cesarovcu. i……..tako unedogled. Priča je ista, Cesarovac je isti, samo su druge djevojčice i dječaci.

Kada je Ogulin dobio prvi vodovod, vrelo Cesarovac dao je izgraditi ogulinski pukovnik Stevan Šupljikac 1847. Doduše, na vrelu piše i ovo: "Sagradjen i otvoren blagim otčinskim nastojanjem preuzvišenog gospodina zapov. generala FRANJE baruna FILIPOVIĆA godine 1882. Sada, tko ga je točno sagradio i kada, Bog dragi zna. 

 Vodovod je najprije  išao trasom Turkovići – Puškarići – Markovići / Mikasi - desna obala rijeke Dobre - Ogulin. Voda je u početku tekla drvenim cijevima, koje su poslije zamijenjene glinenim.

Nakon izrađene željezničke pruge Karlovac – Rijeka 1873. i ceste za Novi Vinodolski 1878., izgrađen je novi vodovod trasom Turkovići - Sv. Petar – Zagrad - Ogulin 1882. glinene cijevi su zamijenjene željeznim cijevima a izvor Cesarovac dobio je današnji oblik.

Još uvijek je u modi kao okupljalište mladih Ogulinki i Ogulinaca.

Photo by Nešo-Skorašnik

7. 7. 2023.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  
#11 Pingvin 2023-07-12 01:26
Najljepse je na Cesarovcu bilo sidit petkom na vecer. Cijeli vikend ispred tebe, grad u nekoj blazenoj napetosti, pred provod. Za razliku od danas, pun grad i petkom na vecer, i najbolji, spontani tulumi petkom…zpocinjali “snimanjem” na Cesarovcu…
Poseban gust bio je i sredom do podne, ljeti, kad nema skole i kad je plac. Svi se opet spuste u grad, i mlado i staro, a mi sidimo na Cesarovcu, dobacujemo zgodnim curama koje prolaze, nadajuci se nekom osmjehu…i smisljajuci kaj cemo popodne…cemol na kupanje na jezeru, cemo hakl na kosarkaskom ili rostilj kod koga na vecer, uz odgovarajuce doze gemista i gitare….eh mladosti..!!
Citat
#12 *** 2023-07-12 10:05
Citat Tin:
Citat Tina:
Citat trol bot:
Tina kaj si zbilja tako ocajna da nimas nis pametnije delat po ovoj vrucini nego citat nesine skolske uredke iz peteg razreda?


E moj trol bot. Malo ljubomore nije naodmet usprkos ovoj vrucini.


Kako na ovaj mali a lijepi post drugi reagiraju, pogledaj si na Nesinom fejs profilu.



Ne treba Tina uopce reagirati na likove poput ovog trol bot. Takvima je u terapiji odredjeno da osim lijekova moraju redovito jos i trolati. To ih oslobadja frustracija i ako su ispitivanja pokazala da im se ni tom metodom stanje ne moze popraviti.
Zbog toga njegovo lupetanje ne treba shvatiti ozbiljno.



Ovog trol bota nitko pametan ne shvaca ozbiljno. Za njega je svaki Nesin post svemirski brod. Zato on nije bitan.
No bitni su recimo Debedaja ili Dobar los zao koji ne shvacaju Nesinu reminiscenciju kada je Cesarovac u pitanju nego okrecu pilu naopako i mlate o auto utrci i guama od Fap.a.
Uz to Dobar, los, zao mora i politizirati pa Festival bajki, Folklor automobilizam pripisuje kao zaslugu Sdp.u a sve to imamo vec dugi niz godina. Nismo naivni da to ne pamtimo. S time da je automobilizam u Ogulinu prisutan jos iz onog proslog sistema.
I da ne budem of topic moram reci da me ovakve tratke crtice o Cesarovcu ili Plavom mostu, na nacin kako ih uoblici Neso, raduju posebno.
Citat
#13 Dobar, los, zao 2023-07-13 09:16
Nesine umotvorine me cine sretnim. Zato i komentiram. Ponekad.
I nisam primjetio da sam nesto pripisao SDPu ili HDZeju.
Pobrojao sam cega ima u nasem gradu.
Jednom cu pobrojati bez cega smo ostali.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi