PROSLAVA OSNUTKA 143. BRIGADE

Svečanom sjednicom Udruge veterana 143. brigade, danas je obilježena  27. obljetnica osnutka brigade. Položeni su vijenci na Trgu hrvatskih rodoljuba a nakon toga, u župnoj crkvi Svetog Križa župnik ogulinski Josip Štefančić, služio je svetu misu za sve poginule i umrle pripadnike brigade. U Pučkom otvorenom učilištu, održana je svečana sjednica.

Ogulinska 143.brigada osnovana je 13. studenoga 1991. godine. Formirano je Zapovjedništvo brigade, 1. 2. i 3. pješačka bojna, mješoviti topnički divizijun, pristožerne postrojbe. Većinu brigade činili su ljudi s područja bivše Općine Ogulin, te iz Zagreba, Rijeke i Crikvenice. Zona odgovornosti joj je bila crta obrane duga 30-tak kilometara. Početkom rujna 1994., 143. brigada HV preustrojava se u Domobransku pukovniju.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Udruge veterana 143. brigade, prof. Milan Poljak, koji je pozdravio nazočne pripadnike ratnih postrojbi, predstavnike gradskih vlasti, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i predstavnike susjednih općina.

General bojnik Mate Pađen, zapovjednik  Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i ratni zapovijednik 143. brigade, obraćajući se nazočnima, podsjetio je na vrijeme stvaranja Republike Hrvatske, vrijeme kada se tražila hrabrost, odlučnost i sposobnost branitelja i ratnika, koji su gotovo iz ničega, morali stvoriti hrvatsku vojsku. Pađen je pri tome istaknuo:

„143. brigada, odnosno 143. pukovnija, ubraja se među najbolje pričuvne postrojbe hrvatske vojske. U operaciju „Oluja“ bila je jedina pričuvna postrojba HV-e, koja je bila glavna udarna snaga zbornog područja za napad. Sve ostale bile su gardijske brigade. 143. nikada nije izgubila niti jednu bitku. Grad Ogulin ponosi se s pravom svojim Klekom, Frankopanskom kulom, Ivanom Brlić - Mažuranić, Đulinim ponorom, Modruškom gradinom i prirodnim ljepotama, ali jednako tako, ponosi se i ponositi će se još više svojom 143-om i njenim ratnicima“. General Pađen zahvalio se svim pripadnicima 143. brigade i 143. pukovnije Hrvatske vojske  na hrabrosti, junaštvu i domoljublju. Nazočnima se zatim obratio Igor Majetić, predsjednik Saveza udruga HČZ  Karlovačke županije, te gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović. Proslavu su svojim nastupom uveličale mažoretkinje društva Naša djeca i  Puhački orkestar DVD-a Ogulin, koji su zajednički nastupili na trgu kog Golubice. Na sjednici su nastupili i članovi  Hrvatskog pjevačkog društva „Klek“, koje brigadu svojim nastupima prati od njena osnivanja.  

 

 

Mažoretkinje DND Ogulin.

Puhački orkestar DVD-a Ogulin

Nastup mažoretkinja

Mažoretkinje plesale uz njihovu glazbu - Puhačko orkestar DVD Ogulin

Predsjednik Udruge veterana 143. brigade, prof. Milan Poljak.

General bojnik Mate Pađen. Ratni zapovjednik 143. brigade. Danas zapovijednik Hrvatskog vojnog učilišta.

Igor Majetić, predsjednik Saveza udruga HČZ  Karlovačke županije.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović.

Vjerni pratitelji 143. brigade - HPD Klek

Za uspomenu s ratnim zapovjednikom.

Photo by Nešo-Skorašnik

11. 11. 2018.

Nebojša Magdić