BABINA GORA. JOŠ SAMO MALO.......

Oko županijskog odlagališta Babina gora, godinama su se lomila koplja. Udruge koje se bave zaštitom okoliša žestoko su reagirale na tu lokaciju. Razlog, navodno zagađenje velikih razmjera, pitkom vodom bogatog podzemlja na tom dijelu. U Županiji je ondašnji župan Vučić išao na sigurno. Angažirao je struku, koja je, od nekoliko lokacija izabrala upravo, za „Zelene“ problematičnu, Babinu goru. A Babina gora je klasično „zidanje Skadra“, na hrvatski način. Svi bi željeli i čist okoliš i eko okruženje, ali molim vas, ne dirajte u naše dvorište. E pa nebi išlo.

No sada su sve dubioze riješene. U svibnju je u  Karlovcu  održana početna konferencija projekta, na kojoj rečeno, da će Centar za gospodarenje otpadom Babina Gora bit će pušten u rad do kraja 2026.

Jučer je u Karlovcu održana javna tribina o projektu Babina gora – Održivo gospodarenje otpadom. Projekt je vrijedan  43,6 milijuna eura.  25,9 milijuna eura sufinancirano je iz EU, a u Babinoj gori će biti zbrinjavan otpad iz Karlovačke, te dijelova Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije.

Voditelj Projekta "Centar za gospodarenje otpadom Babina gora" Dražen Babić, sudionike tribine izvijestio je da izgradnja CGO Babina gora i pretovarnih stanica napreduje u skladu s planom. Izvođenje radova na pretovarnim stanicama Slunj, Ogulin i Podum je u završnoj fazi.

Za CGO Babina gora ishođene su tri, od šest planiranih građevinskih dozvola. Projektiranje ključnih objekata je u završnoj fazi, te se izvode građevinski radovi na internoj prometnici, trafostanici, kao i odlagalištima inertnog i neopasnog otpada.

Ne trebamo se zanijeti da ćemo samom izgradnjom centra riješiti pitanje gospodarenja otpadom. Razdvajanje i recikliranje, „gospodarenje otpadom na kućnom pragu“ je ključno. Što više budemo odvajali kod kuće, to manje će otpada ići na Babinu Goru.

Priča o Babinoj gori već dugo traje. A sve nedoumice otklonila već zaboravljena ministrica Miranda Holy, koja je  (29.5.2012.) u Gospiću decidirano izjavila, kako je odlagalište Babina Gora vrlo važan kotačić u mehanizmu odlaganja otpada u ovom dijelu Hrvatske, i time je ta lokacija, po njenim riječima, gotova stvar.

Rečeno je tada da bi Babina gora trebala u funkciju 2021. godine. A kako vidimo, još je dobar dio poslova pred nama.

Hajdemo ipak vjerovati, da će novi rok završetka do 2026. godine, biti i onaj konačan.

 Photo by Vedran

 

4. 11. 2023.

Nebojša Magdić

 

Komentari  
#1 Bono 2023-11-05 21:32
Retencija puna rupa ko D42
Citat
#2 hdz prokurist 2023-11-06 07:16
Ki dela tu retenciju? S obzirom da niki u Hrvatskoj nezna metnit poklopac od sahta na cestu, kako ce tek izgledat retencija.
Citat
#3 Župan 2023-11-06 07:53
Nevjerojatno je da do dana današnjeg k nisu mrdnuli! Ive Vučić ni župan već oho ho godin a ovi posle njega samo obećavaju. Kod tebe se Nešo iščitava određeno razumjevanje za njihov nerad, a prozivaš Gradonačelnika kad je skeptičan za završetak retencije. Kaj bi trebal, Mintas Hodak je obećala još 1999. godine da će rešit, 20 godin je trebalo da opće krenu. Al to je ok kaj ne? I ovaj veli da će do 26 bit gotovo i ti se sprdaš. Halu jednu nemoru napravit več 15 godin!
Citat
#4 Bono 2023-11-06 10:34
Ha ha od retencije do ljeta neće ostati ni kubik materijala obzirom da tek dolaze zima i proljeće poznato po oborinama u gorskom kotaru
Spavate li mirno :-?
Citat
#5 Joj meni 2023-11-06 10:54
Citat Bono:
Ha ha od retencije do ljeta neće ostati ni kubik materijala obzirom da tek dolaze zima i proljeće poznato po oborinama u gorskom kotaru
Spavate li mirno :-?



EU ce dati novce i napravit ce se ta babina gora.

Al kaj ce biti s kavom i brdom koje je svaki dan sve manje. Najprije ce sav materijal odvesti u Turkovice na branu a onda ce sve to voda odnest u ponor i dobrano ga zacepiti.
A ti neso pripremi pumpe.
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi