KALENDAR MATICE HRVATSKE.

Veliki jubilej, 130 godina Hrvatskog pjevačkog društva Ogulin motiv je ovogodišnjeg kalendara Ogranka Matice hrvatske Ogulin. Ogulinski „matičari“ već više od dva desetljeća  uoči Nove godine pripremaju i izdaju svoje kalendare, vrijedna umjetnička i edukativna djela koji svake godine tematski obrade neki značajan segment iz povijesti grada Ogulina.

I ovaj kalendar je „više od kalendara“. Uz standardni imenarij po danima i mjesecima, kalendar na 12 stranica donosi vrlo vrijedne fotografije iz povijesti najstarije udruge u gradu Ogulinu, Hrvatskog pjevačkog društva Klek osnovanog 7. kolovoza 1894. godine.  Uz fotografije navedeni su i najvažniji datumi u povijesti ove udruge, kao i svi predsjednici, od osnivača, Otmara pl. Bušića pa do današnje Milkice Trninić. Geslo društva kod osnivanja bilo je „virbus unitis“ ili „ujedinjenim snagama“ a pred 100 godina za društvo je skladao pjesmu „Poputnicu Kleku“ poznati hrvatski skladatelj Ivan pl. Zajc. U prvim desetljećima prošlog stoljeća Zborom rukovodi Jurica Marković a njihovo djelovanje refleksija je visoke razine kulturnih i društvenih obilježja Ogulina koji je tada bio središte Modruško-riječke županije. 1932. godine skladbu Jasenčice za Zbor je skladao poznati hrvatski skladatelj Rudolf Matz. Nakon Drugog svjetskog rata vođenje zbora preuzima Milan Mićo Latas a zbor 1971. godine snima za Jugoton gramofonsku ploču „Pjesme ispod Kleka“. Krajem prošlog stoljeća zborom rukovodi Lidija Stipetić a obnoviteljska skupština društva održava se 14. veljače 1992. kada se društvu vraća ime Klek. 1996. godine ogulinski kompozitor Josip Magdić na tekst Marije Magdić sklada skladbu „Zvone zona svetog Križa“. Na 110. obljetnicu društva 2004. godine izdaju monografiju, dok 2019. na 125. obljetnicu djelovanja od grada Ogulinu dobivaju priznanje za stvaralački rad.

 Kalendar je tiskao Durieux, Zagreb, urednica kalendara je Marija Trdić Ćuk, fotografije su iz arhiva HPD Kleka, izdavač je Ogranak Matice hrvatske u Ogulinu i predsjednik Hrvoje Magdić.

Kalendar možete nabaviti u knjižari i u Gimnaziji.

 

26. 12. 2023.

Zvonko Ranogajec

Komentari  
#1 Banana 2024-01-04 20:58
Odoh do knjizare i kupim kalendar Matice za 2024.
Odusevljenju nema kraja. Svaka cast izdavacu.
Bravo!
Citat
#2 Plenkimun 2024-01-06 15:00
Jel to lova iz crnih fondova i Fimimedije. Ostalo još pa da se iskoristi.
Citat
#3 Diva 2024-01-08 11:45
Citat Plenkimun:
Jel to lova iz crnih fondova i Fimimedije. Ostalo još pa da se iskoristi.


Bolesni kreten Plenkiun sto drugo reci. A shvacam ga. Smeta mu sve sto je hrvatsko pa tako i MH ciji su clanovi u Ogulinu ostavili niz vrijednih edicija na koje svi gradani mogu biti ponosni.
Naravno ne i Plenkium. Jer on nije gradanin. On je moralna propast.
Citat
#4 Dobar, los, zao 2024-01-08 14:20
Koliko je meni poznato ekipa iz Matice nema bas previse veze sa Nikolininim brljama u Puckom.
Mislim da Maticu iz tog kruga treba izdvojiti. I , uostalom, postivati njihov rad i zalaganje da ovoj sredini malo otvore oci.
Bravo za MH!
Citat
Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi