BJELIN U ZONU ULAŽE MILIJARDU KUNA

 

Poduzetnička zona dugo je bila moneta za podkusurivanje, gradski projekt u kojemu su mnogi vidjeli isključivo uzalud bačen novac. A kroz niz godina, ulaganjem u Zonu nakupila se poprilična svota. Oko 28 milijuna kuna. Grad je uložio 24 milijuna a četiri milijuna Karlovačka županija i država.

U svim igricama oko zone, bilo je čak i u najmanju ruku bedastih prijedloga, da se zona zatvori. A takvi „predlagatelji“, istinu rečeno, imali su i argumente. Za dolazak u Zonu svih tih godina bilo je preko 50-ak zainteresiranih koji su poslali ponude za kupnju i platili jamčevinu u visini 5 % od vrijednosti parcele i onda odustali. Očito se nije radilo o pravim investitorima, već o onima, koji su na osnovu svog „vlasništva“ u Zoni, podizali kredite i ulagali u apartmane na moru ili slične projekte. No sada, unatrag par godina, stvari kreću na bolje. Ono što je u ovom trenutku bolje, a za Grad od iznimnog značaja, to je dolazak u Zonu renomirne tvrtke „Bjelin“. Već znamo da se "Bjelin" na lokaciji bivše DIP-ove pilane bavi proizvodnjom troslojnog parketa, te peleta, briketa i hrastovih i jasenovih lamela, a korektan odnos prema svojim radnicima, hajde da se malo našalim, njihov je zaštitni znak. Inače, u Ogulinu i Bjelovaru zapošljavaju u ovom trenutku 550 radnika. A zašto dolaze u Zonu i što namjeravaju graditi na ogromnoj parceli od 23 hektara. Stjepan Vojinić, član uprave i direktor, reče mi da su investiciju u Zoni nazvali „Ogulin 2“, te planiraju proizvodnju još jednog patenta vlasnika "Bjelina" Darka Parvana, a to su nove podne obloge - Woodura i Nadura, zatim gradnju tvornice HDF-spajanje furnira,  te logistički centar. Zonu je posjetio i vlasnik "Bjelina" Darko Pervan i izrazio svoje zadovoljstvo viđenim. Čim Gradsko vijeće prihvati njihovu ponudu za kupnju, krenuli bi s investicijom. Radi se o velikom projektu sa svim građevinama i infrastrukturom, a sve bi trajalo sedam godina. Radilo bi se u etapama, tako da bi prve tvorničke hale trebale biti završene do početka 2019. godine. A s radovima bi, ako vrijeme dozvoli, počeli već ove godine, reče direktor Vojinić. A sada jedna zanimljivost - visina kompletne investicije je oko milijardu kuna. Ej narode, milijarda kuna. To je, ako se kao slab matematičar ne varam, oko 30 proračuna Grada Ogulina. I ono što je zaista neuobičajeno kod nas, to je činjenica da zaobilaze banke i sva potrebna sredstva osiguravaju isključivo iz vlastitih izvora. Da su hrvatski gospodarstvenici radili na taj način, pitam se, gdje bi nam bio kraj. Po završetku kompletnog projekta, otvoriti će, kaže Vojinić, oko 600 novih radnih mjesta. Prva zapošljavanja vršiti će već iduće godine. A gradski će proračun po sklapanju ugovora, biti bogatiji za milijun i 700 tisuća eura.

I direktor Zone Mladen Stipetić izražava zadovoljstvo dolaskom Bjelina, koji će, kako kaže, biti pokretač razvoja grada.

I jedna šetnja kroz Zonu u fotkama.

Hala tvrtke Montera

Tvrtka Montera je izvođačka i konzultantska tvrtka za područje geotehnike. Bavi se proizvodnjom mreža za zaštitu i izvođenjem radova na sanaciji i zaštiti od odrona, strojarskim radovima i radovima na visini.

Radi se o etabliranoj tvrtki koja je osim u Hrvatskoj, nazoćna a i na međunarodnom tržištu u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj.

 TvrtkaReneteh u Poduzetničkoj zoni gradi objekte za kogeneracijske elektranu na šumsku i drugu biomasu. Ukupna snaga elektrane biti će 4,9 MW. Nova će elektrana   energiju isporučivati u distribucijski sustav Hrvatske elektroprivrede. U pokusni rad trebali bi krenuti do konca godine.

Sada gmajna a uskoro na ovio mjestu projekt vrijedan milijardu kuna.

23 hektara. Odavde pa skoro do Krpela.

Direktor Bjelina i član Uprave - Stjepan Vojinić

 

Photo by Nešo - Skorašnik

23. 11. 2017.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  

#21 . 2017-11-26 18:36
Citat Zona:
A ovi slovaci grade vec dvije godine i nikako da zavrse...stvarno su sposobni a Montera digla objekt za mjesec dana...mozda da projdu do njih pa pitaju kako treba delat...


Da ti Zona malo pažljivije čitaš i pažljivije gledaš, vidio bi da je Montera dignula tek zidove a Renetah čiji je objekt građevinski puno zahtjevniji uskoro pušta pogon u pokusni rad.
Citat
#22 Zona 2017-11-26 22:49
Pa da je neznam koliko zahtjevan vec bi ga i crnogorci izgradili u dvije godine....a probni rad bez trunke drvne mase na lageru...da mi je to vidit
Citat
#23 . 2017-11-26 23:49
A sada vidim. Ti su tu u nekakvom sukobu interesa. Ali malo ti vredi laprdanje ovde. Očekuješ da ćeš biti nagrađen.Pa bilo ti sa srećom dragi/a Zona.
No meni i svima koji žele živjeti ovdje bezvezna su takva prepucavanja.Važna je samo Bjelinova investicija koja je po onome što mislim jedna od najvećih u Hrvatskoj. To bi spasilo ovaj grad. O tome pišite jer ako se ostvari planirano od toga će ovaj grad živjeti.
Citat
#24 Blanka 2017-11-27 09:51
A Kako to da nitko u državi ne zna za najveću investiciju u Hrvatskoj.

Ima li kakav projekt, ili je laprdanje.

Bjelin hoće i kupuje zemlju.

Ali dajte se malo spustite na zemlju, to sa brojkama političari koriste radi sebe.

Koliki je gubitak Bjelina ove godine, zna li tko,,,,

Toj firmi treba pomoći a nije mi jasno kako im grad pomaže,, samo političari idu tamo i slikaju se,,, onda obečavaju ljudima da će ih zaposlti u Bjelinu.

Jadni ste,,,

Nova vlast recite koje ste nove firme dopeljali u zonu i grad Ogulin. Pustite postojeće na miru ako im ne želite pomoći financiski.

Molim listu novih firmi.. Nula za sada,,,, EU fondovi Nula,, Napravljeni projekti Nula (a bilo ih je mnogo prije izbora).

Grumf uspješni privatnik, pobjegao iz privatnog. Pitajte ga koliko mu je bila plaća a kolika je sada,,, HAHHAHAHAHA
Citat
#25 fran 2017-11-27 10:14
Baš lipo! Ide dalje. Poštovani, mišljenja sam da se investicija od 24 mlrd Kn već vratila Gradu. Koliko košta gradnja svih objekata koji su do sada u Zoni? Koliko je utržilo od prodaje samo semerlocovih proizvoda, a što je ušlo u proračun? Koliko je kavica (jegera) popijeno u gradnji objekata, koliko je bilo noćenja u gradnji, koliko je naplaćeno boravak u gradu, koliko .......? I od svega tega porez koji ide većinom u državni proračun, a uskoro ...pitanje je. Uz osnovnu cijenu kod prodaje parcele u Zoni, kod zarade na svima njima naših privatnika pa makar imali samo boravišnu pristojbu. Ovaj kraj je dobio. Koliko (za sada dosta malo, ali ih imaaaaa) ljudi radi sve ovo vrijeme i donosi doma novac samo zato što imamo Zonu? Ma, samo nabrajam, i jasno, nemam sve te podatke, ali oni svi postoje, možda su već prešli uložen novac ne samo gradski već i županijski. Ako priznamo da je ova Zona bila potrebna građevinskog materijala i samog plaćenog rada na kome je netko opet zaradio i trošio na razne načine, ali je trošio. Grad nije sam za sebe, jedini na ovom svijetu pa treba gledati i malo šire. Ja neznam ove podatke, ali ima ko ih zna. Naš nostradamus, ili bi on to trebao znati ako je za što se predstavlja. Nu, kaži mi kuliko je ušlo navac u Ogulin do sada iz Zone!? Ili mi reci (pokušaj dokazati) da nisam u pravu.
O Zoni za sada tuliko, po potrebi još se javim iako niš neznam, jel tako nostriću.
Citat
#26 . 2017-11-27 23:32
Strašno je što se na jednu ovakvu dobru informaciju o ulaganju milijarde kuna kroz sedam godina u poduzetničku zonu javljaju samo već poznati bolesnici. Njima je jedini zadatak razj...ti sve što se dobro događa i lupatati bez veze i smisla. France, Balack Jackovi, Podsjetnici, racionalisti i slične individue samo su virtualna brigada zadužena za destrukciju. Jedni su protiv stare vlasti i Vučića drugi protiv nove vlasti i Grunfa treći su protiv svega a ustvari su protiv ovog grada i njegova napretka. Zato ih jednostavno ignorirajte jer drugo nisu ni zaslužili.
Citat
#27 racionalist 2017-11-28 00:20
Strasno je jedino to , sto si ti i tebi slicni moralne vertikale ove propale vukojebine , black jack i franca su kamilica u odnosu na vas . Ako meni ne vjerujes pitaj autora bloga .
Citat
#28 Nešo 2017-11-28 10:22
Tema je Zona. Sve drugo nekamo se izgubilo :lol: I Šeks, i Udbaši i ostale bedastoće koje nemaju veze s Bjelinom.
Citat
#29 biooib 2017-11-29 10:21
Zna li netko kakve će plaće bit u Renetehu, Monteri...??
Citat
#30 ...sova 2017-11-29 17:55
Kakve hoces,, place od 30000 kn pa od 7000 km, pa13000 kn , nista nece trebati raditi. Placu samo primati.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi