BJELIN U ZONU ULAŽE MILIJARDU KUNA

 

Poduzetnička zona dugo je bila moneta za podkusurivanje, gradski projekt u kojemu su mnogi vidjeli isključivo uzalud bačen novac. A kroz niz godina, ulaganjem u Zonu nakupila se poprilična svota. Oko 28 milijuna kuna. Grad je uložio 24 milijuna a četiri milijuna Karlovačka županija i država.

U svim igricama oko zone, bilo je čak i u najmanju ruku bedastih prijedloga, da se zona zatvori. A takvi „predlagatelji“, istinu rečeno, imali su i argumente. Za dolazak u Zonu svih tih godina bilo je preko 50-ak zainteresiranih koji su poslali ponude za kupnju i platili jamčevinu u visini 5 % od vrijednosti parcele i onda odustali. Očito se nije radilo o pravim investitorima, već o onima, koji su na osnovu svog „vlasništva“ u Zoni, podizali kredite i ulagali u apartmane na moru ili slične projekte. No sada, unatrag par godina, stvari kreću na bolje. Ono što je u ovom trenutku bolje, a za Grad od iznimnog značaja, to je dolazak u Zonu renomirne tvrtke „Bjelin“. Već znamo da se "Bjelin" na lokaciji bivše DIP-ove pilane bavi proizvodnjom troslojnog parketa, te peleta, briketa i hrastovih i jasenovih lamela, a korektan odnos prema svojim radnicima, hajde da se malo našalim, njihov je zaštitni znak. Inače, u Ogulinu i Bjelovaru zapošljavaju u ovom trenutku 550 radnika. A zašto dolaze u Zonu i što namjeravaju graditi na ogromnoj parceli od 23 hektara. Stjepan Vojinić, član uprave i direktor, reče mi da su investiciju u Zoni nazvali „Ogulin 2“, te planiraju proizvodnju još jednog patenta vlasnika "Bjelina" Darka Parvana, a to su nove podne obloge - Woodura i Nadura, zatim gradnju tvornice HDF-spajanje furnira,  te logistički centar. Zonu je posjetio i vlasnik "Bjelina" Darko Pervan i izrazio svoje zadovoljstvo viđenim. Čim Gradsko vijeće prihvati njihovu ponudu za kupnju, krenuli bi s investicijom. Radi se o velikom projektu sa svim građevinama i infrastrukturom, a sve bi trajalo sedam godina. Radilo bi se u etapama, tako da bi prve tvorničke hale trebale biti završene do početka 2019. godine. A s radovima bi, ako vrijeme dozvoli, počeli već ove godine, reče direktor Vojinić. A sada jedna zanimljivost - visina kompletne investicije je oko milijardu kuna. Ej narode, milijarda kuna. To je, ako se kao slab matematičar ne varam, oko 30 proračuna Grada Ogulina. I ono što je zaista neuobičajeno kod nas, to je činjenica da zaobilaze banke i sva potrebna sredstva osiguravaju isključivo iz vlastitih izvora. Da su hrvatski gospodarstvenici radili na taj način, pitam se, gdje bi nam bio kraj. Po završetku kompletnog projekta, otvoriti će, kaže Vojinić, oko 600 novih radnih mjesta. Prva zapošljavanja vršiti će već iduće godine. A gradski će proračun po sklapanju ugovora, biti bogatiji za milijun i 700 tisuća eura.

I direktor Zone Mladen Stipetić izražava zadovoljstvo dolaskom Bjelina, koji će, kako kaže, biti pokretač razvoja grada.

I jedna šetnja kroz Zonu u fotkama.

Hala tvrtke Montera

Tvrtka Montera je izvođačka i konzultantska tvrtka za područje geotehnike. Bavi se proizvodnjom mreža za zaštitu i izvođenjem radova na sanaciji i zaštiti od odrona, strojarskim radovima i radovima na visini.

Radi se o etabliranoj tvrtki koja je osim u Hrvatskoj, nazoćna a i na međunarodnom tržištu u Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Slovačkoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj.

 TvrtkaReneteh u Poduzetničkoj zoni gradi objekte za kogeneracijske elektranu na šumsku i drugu biomasu. Ukupna snaga elektrane biti će 4,9 MW. Nova će elektrana   energiju isporučivati u distribucijski sustav Hrvatske elektroprivrede. U pokusni rad trebali bi krenuti do konca godine.

Sada gmajna a uskoro na ovio mjestu projekt vrijedan milijardu kuna.

23 hektara. Odavde pa skoro do Krpela.

Direktor Bjelina i član Uprave - Stjepan Vojinić

 

Photo by Nešo - Skorašnik

23. 11. 2017.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  

#21 ...sova 2017-11-29 17:55
Kakve hoces,, place od 30000 kn pa od 7000 km, pa13000 kn , nista nece trebati raditi. Placu samo primati.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi