VOKALNI ASNAMBL KUD-a KLEK, BOŽIĆNIM CD-om OBILJEŽAVA 10. ROĐENDAN

 

I ove godine, svoj obol Božiću dati će i naši KUD-ovci. Nikolina Luketić Delija, alfa i omega KUD-a Klek, inače mag.ethnol.et anthrop., mag.phil., kaže mi kako se posebno i radosni i ponosni na 10 godina postojanja, što će obilježiti na svoj način - snimanjem novog CD-a.

Narodi nam se...“ naziv je compact diska hrvatskih tradicijskih božićnih napjeva u izvedbi Vokalnog ansambla KUD-a „Klek“ Ogulin, koji je snimljen ovih dana a čija će promocija biti za Stipanju. Poput slavljenja rođenja malog djetića čiji dolazak i dan danas slavi čitav svijet, tako i pjevači Vokalnog ansambla KUD-a „Klek“ finaliziranjem ovog projekta slave rođenje svog ansambla koji se rodio prije točno 10 godina. Tim činom navijestili su mnoštvo vrsnih izvedbi pomno odabranih tradicijskih napjeva, pa tako i božićnih, koje je hrvatski čovjek stoljećima stvarao, njegovao i čuvao, sve sa željom da ljubav prema tradiciji siđe u ljudska srca i u njima se nastani za daljnja pokoljenja.
Nosač zvuka prati i programska knjižica koja na 28 stranica donosi prigodne tekstove ali i obilje prekrasnih fotografija sa raznih nastupa kao i fotografije božićnih običaja ogulinskog kraja koje su vrijedni članovi vokalnog ansambla KUD-a „Klek“ snimili u župnoj crkvi u Ogulinu, parku kralja Tomislava, Frankopanskom kaštelu te u Etnografskoj zbirci Zavičajnog muzeja u Ogulin.
Prije točno deset godina, s radom je započeo ansambl čiju su osnovu činili stari kudovci, članovi folklornog ansambla KUD-a „Klek“ koji su se oprostili s plesačkom karijerom u Društvu. Članovi novoosnovanog ansambla, i nadalje dio kudovske obitelji, s velikom ljubavlju su krenuli uvježbavati novi vokalni repertoar pa tako i još neispjevane tradicijske božićne napjeve. Od samih početaka na čelu obitelji izuzetan je stručnjak i čovjek, etnomuzikolog Joško Ćaleta. Njegovo znanje i stručnost te veliki uloženi entuzijazam koji je zarazno prenosio na sve članove ansambla rezultirali su prvim božićnim koncertom Vokalnog ansambla pod nazivom „Preveliku radost navišćujem vama“, održanim na blagdan Svetoga Stjepana 2007. godine u prepunoj župnoj crkvi sv. Križa u Ogulinu.
Naš vokalni ansambl KUD-a Klek nastupao je u ovih 10 godina u Pragu, Budimpešti, Bratislavi, Bergamu, Neumu, Kočevju i drugim europskim gradovima. Prokrstarili su svojim glasovima i širom Hrvatske a izniman uspjeh Vokalni ansambl KUD-a „Klek“ ostvario je na Festivalu božićnih pjesama „Spavaj mali Božiću“ u Sesvetama prošle godine. Po ocjenama prosudbene komisije osvojio je prvo mjesto i zlatnu plaketu čime je potvrdio svoju kvalitetu te se uvrstio među najbolje hrvatske vokalne ansamble u izvedbama pučkih, svjetovnih i duhovnih napjeva.

29. 11. 2017
Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Marjana 2017-11-29 21:44
Čestitke za prvih 10 godina. Ponosni smo na vas.
Citat
#2 Brdo 2017-11-29 22:09
Za cestitku ce dobit bucu...
Citat
#3 NIna 2017-11-30 12:31
Svečana promocija CD-a uz božićni koncert održati će se u župnoj crkvi Sv. Križa u Ogulinu, na blagdan Sv. Stjepana 26. 12. u 19.00 sati
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi