BJELIN U ZONI - GRADSKO VIJEĆE PRIHVATILO JEDNOGLASNO

Na današnjoj, 6. sjednici Gradskog vijeća, između mnogih točaka dnevnog rada, svakako je najvažnija ona u kojoj se raspravljalo o  Prijedlou Odluke o prihvatu ponude trgovačkog društva BJELIN d.o.o. za kupnju nekretnina u Poduzetničkoj zoni Ogulin.

Odluka je naravno jednoglasno prihvaćena, jer radi se o investiciji teškoj milijardu kuna, gdje bi se u konačnici zaposlilo oko 600 radnika. Što to znači za Ogulin, ne treba posebno isticati. I gradsko vodstvo i vodstvo Zone, nastoji na sve načine privući investitore i to im u zadnje vrijeme ide vrlo dobro. Jer da bi uopće privukli investitore moramo se zajednički malo trgnuti, moramo im nešto konkretno i ponuditi, olakšati, stimulirati. Kako god okreneš, matematika je jasna - moraš ulagače privući k sebi, jer nitko neće doći na „lijepe oči“, samo zato što si na iznimno povoljnom položaju i prometno idealno povezan. Kako država na svojoj razini olakšava investitorima (uglavnom kroz porez na dobit) , tako i lokalna samouprava jednostavno mora naći načina kako privući investiciju.

Poslije sjednice, direktor Zone Mladen Stipetić, za „Ogulin u

 Srcu“  pojasnio je „filozofiju poslovanja“:

 

„Osim drugih stvari koje smo uveli kako bi privukli investitore, a to je oslobođenje plaćanja komunalnog doprinosa, umanjenje plaćanja kom. naknade, obročna otplata kupoprodajne cijene i osnivanje prava građenja , tako smo uveli i povrat dijela kupoprodajne cijene investitoru koji zaposli određeni broj ljudi sa našeg područja, dakle isključivo sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ispostava Ogulin“.

-Intencija je zapravo da se smanji ili barem ublaži naš najveći problem - nezaposlenost.

 

„Ma upravo to. Mi nismo ovdje da ostvarujemo silne profite, već smo tu da osiguramo razvoj Grada i život dostojan čovjeka. Po meni je to jedini razlog osnivanja svih poduzatničkih  zona , pa tako i naše. Da pojasnim. Konkretno,  „Bjelin“ je kupio zemljište u zoni po 8 eura po kvadratu. Po svim pokazateljima zaposliti će više od 50 radnika, oko 600 po dovršetku projekta teškog milijardu kuna,  i stoga ima pravo na povrat novca u iznosu od 7 eura. Osnovno je, ponavljam, da radnici budu sa HZZ - Ispostava Ogulin , da moraju biti zaposleni prije konzumiranja ove olakšice barem 6 mjeseci i moraju imati ugovor na neodređeno vrijeme“.

Bilo je inače puno svakakvih prijedloga, mogu reći i nesnalaženja, kao na primjer - dajte investitoru za 1 kunu zemljište, glavno da radi i zapošljava ljude... i.td. A što ako mu daš za jednu kunu , a on ništa ne napravi.

Ovo je po Stipetiću odlična i privlačna mjera za investitore, koju polako primjenjuju neke zone koje imaju problema sa punjenjem. Mudrovnja tu puno nema. Najvažnije je dati ljudima posao i spriječiti iseljavanje. Zato valjda država i Grad i postoje.

Iz Bjelina će u gradski proračun već početkom godine „sjesti“ oko 13,7 milijuna kuna, a kada se ispuni sve što je dogovoreno, onda ćemo krenuti s povratom novca. Zavisno o situaciji, povrat bi išao u cjelosti, ili, pošto smo s „Bjelinom“ u vrlo dobrim odnosima, ako nam bude potrebno, to ćemo činiti u obrocima. A možda nam nešto i oproste. Ne bi se ljutili.  No ono najvažnije - radna mjesta za sve koji trenutno traže posao, biti će osigurana. Kako mi je po završetku ove točke dnevnog reda rekao generalni direktor „Pervanova“ za Hrvatsku Stjepan Vojinić, prva zapošljavanja trebala bi biti krajem 2018. ili početkom 2019. godine, a zatim bi zapošljavanje išlo tempom kako bi se gradili pogoni, odnosno tvornice u njhovom projektu „Ogulin 2“ u našoj Zoni. Investicija od milijardu kuna, koja je najveća u drvnoj industriji u Hrvatskoj, išla bi u etapama kroz 7 godina.

Ovdje će niknuti "Bjelinovi" pogoni i tvornice vrijedni milijardu kuna.

Generalni direktor "Parvanova" za Hrvatsku, Stjepan Vojinić - prva zapošljavanja 2018. godine.

18. 12. 2017.

Nebojša Magdić

Komentari  

#41 Pratim sve! 2017-12-21 11:37
Do sada su (a vidim i od sada) u čaši bila govna, pa doktor ima s pravom biti sumljičav. Neki od ovih prijašnjih komentatora su naučeni na takve napitke, i napili su ih se. Ti Franca barem znaš kakvog su okusa, kaj ne.
Citat
#42 fran 2017-12-21 12:24
I ovaj "Pratim sve!" slabo prati. Ili nikako. Da pratiš iole malo napratil bi da dotur nezna kaj je u čaši! Slabo pratiš pa tvoj komentar nije na mjestu. Nastavi tako dalje "pratiti", nimam niš protiv. O tebi govori.

Pozdrav!
Citat
#43 Nešo 2017-12-21 15:55
Odite svi zadnji komentatori u krasni kurac. :sad: Nađite se u birtiji, komentirajte, sukobite se verbalno, potucite se i riješite jednom za svagda svoje stavove.
Ma ne ljutite se ali priznajte da je ovo bez veze.
Citat
#44 Fox 2017-12-22 10:30
Vidi nitko ne priznaje da su njihovi komentari bez veze. A jesu dečki moji.Krenete dobro i onda se zaigrate pa sve glupo ispadne.
Citat
#45 * 2017-12-25 07:05
?
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi