NAŠU DRVNU MASU, FINALIZIRATI U OGULINU

Ovoga tjedna Grad Ogulin poslat će prijedlog članka za zakon koji bi spriječio eksploataciju i izvoz drvne sirovine s ogulinskog područja, ističe dogradonačelnik SDP-ov Daniel Vukelja.

Vukelja je naime, sudjelovao na radnom sastanku s kolegama iz drugih gradova i općina brdsko-planinskog područja u Ministarstvu regionalnog razvojai fondova Europske unije.

Na sastanku je detektirano kako su dva najveća problema ovog kraja eksploatiranje drvne sirovine i iseljavanje stanovništva. Za radio Mrežnicu, odakle prenosim ovaj članak, Vukelja je rekao:

-Ovdje je riječ o niskoj razini eksploatacije gdje mi prodajemo našu sirovinu umjesto finalnog proizvoda. U interesu nam je svima, i Gradu i državi da se tu proizvode finalni proizvodi s većom dodanom vrijednošću. Trebali bismo to onda izvoziti van. Inače taj problem s dobavom sirovine imaju i mali pilanari na ogulinskom području. To je generalni problem kod nas, pojašnjava Vukelja. 

Zakon u saborskoj proceduri već u prvom kvartalu ove godine?

Nakon detektiranja problema slijedi formuliranje zahtjeva pa ako sve prođe u redu, uskoro bi se ovaj zahtjev, odnosno prijedlog mogao naći i u saborskoj proceduri.

-Do kraja tjedna ćemo formulirati zahtjev u pisanom obliku. vjerujemo da će taj Zakon biti ubrzo izrađen jer su do sada svi pozitivno reagirali i imamo ogromnu podršku iz Ministarstva i od kolega predstavnika lokalnih vlasti u ostalim jedinicama s područja brdsko-planinske Hrvatske. Vjerujem da će čak u prvom kvartalu ove godine Zakon biti upućen u saborsku proceduru, ističe Vukelja.

Podsjetimo, Ogulin je nedavno dobio i velikog investitora, tvrtku Bjelin. No, tvrtka se suočava s problemom neizvjesnosti dobave sirovine.

-Mi smo tako njiima pomogli na taj način da im se omogući što se posječe na području Ogulina, da ostane u Ogulinu, naglasio je Vukelja.

P.S.

Finalizaciju smo već imali i u bivšem DIP-u. I to  vrlo kvalitetnu. Proizvodi Tvornice masivnog namještaja plasirani su osim u Europi, i u Kanadi. A Tvornica montažnih kuća svoje je proizvode plasirala širom Jugoslavije. Za kvalitetu su redovito dobivali priznanja. Kao na primjer, za veliki dječji vrtić u Novom Sadu.

A i onda je bio problem što se je drvo iz naših šuma, prodavalo kao sirovina ili obični poluproizvod, koji nam se onda  vraćao u vidu skupog namještaja iz Italije. Dakle, promjenilo se malo. Ali poučeni dosadašnjim iskustvom, ovaj puta moramo biti odlučni. Jer to nam je zajednički interes.

18. 1. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#31 meterica 2018-01-21 16:55
Belinu treba hrast jasen javor bukva za laminate parkete
podloga mu treba jelva
na jelvu se ne grijemo
jelva će dojti iz slovenije bosne
elektrana spaljuje ivericu
iverice od namještaja puna europa
drv za grijat će bit jer je to bukva 3 il 4 klase
za pelete je isto bukva jelva otpad
plin je u gradu kaj se čeka
prikapčaj se na plin i metni na kuću stiropor
Citat
#32 Laik 2018-01-21 17:13
Meterica hahahah, iz bosne nema čiste sirovine jer oni ne izvoze drvo bez prerade kao mi. Dalje, g. Tolušič je već uvrstio u zakon da se hrast ne izvozi. Naravno da će bukve 3 i 4 klase biti ali po kojoj cijeni aa koju cjenu nude ti isti za koje se vozi u luku Trst (bilo to kamioni ili vagoni ali izgleda da su oni spremni više platit nego si smijemo dozvolit)
Citat
#33 Žaga 2018-01-21 18:35
Citat meterica:
Belinu treba hrast jasen javor bukva za laminate parkete
podloga mu treba jelva
na jelvu se ne grijemo
jelva će dojti iz slovenije bosne
elektrana spaljuje ivericu
iverice od namještaja puna europa
drv za grijat će bit jer je to bukva 3 il 4 klase
za pelete je isto bukva jelva otpad
plin je u gradu kaj se čeka
prikapčaj se na plin i metni na kuću stiropor


Sve rečeno u par riječi.I nemojte pokušatvati oboriti ćinjenice.

Bravo meterica.
Citat
#34 Nostradamus 2018-01-21 19:27
U Ogulinu većinu prihoda stvaraju Obrtnici i mali poduzetnici, u kojima rade cijele obitelji. Takvih obrta i poduzeća je skoro 500 koji uredno plaćaju svoje obaveze, zapošljavaju naj više Ogulinaca i nisu nikom ništa dužni, stvaraju najveću dobit i pune proračun.
Među takve naravno ne spadaju porezni dužnici poput "Ma.....ga" i sličnih.
Tih 500 tinjak obrtnika i malih poduzetnika, zajedno sa svojim zaposlenicima, zarađuju za sebe i za uhljebe koji još po njima pljuju, naravno jer uhljebi uvik imaju vremena na pretek. Tih 500 tinjak gledate svaki dan, prolazite pored njih, upucavate im se da vam plate cugu, a kad im okrenete leđa pljujete po njima. Da ste sposobni i da bilo kaj vredite sami bi se okušali u biznisu, al ne vredite, nesposobni ste i ne znate kud bi sa sobom, pa pljujete po njima jer ste ljubomorni i zavidni.
Pljujete i po onima koji se trude pomoći im i stvoriti im bolje uvjete pa i pisanjem zakonskih prijedloga.
Kakva je to drskost uputiti zakonski prijedlog, lobirati, tražiti nešto za svoju sredinu za svoje poduzetnike.
Lakše je linijom manjeg otpora doći na posao i otići s posla, al hebi ga, neki hoće i delati.
Citat
#35 Veritas 2018-01-22 10:13
U Ogulinu većinu prihoda stvaraju radnici u državnim poduzećima-željeznic a,šume,uprava,gradsk a poduzeća.Privatnici barem većina njih radnike plaćaju sramno niskim plaćama, rade kod njih na crno neprijavljeni.Neki odlaze u penziju a onda firme otvaraju na ime nekog svojeg radnika a rade i dalje i dvostruko zarađuju. Kada bi radnici bili zadovoljni sa svojim položajem kod naših privatnika onda ne bi sanjali Bjelina. Neka mi netko napiše da je zadovoljan plaćom kod privatnika. Čast izuzetcima.
Citat
#36 istina 2018-01-22 12:58
A di je tu Sindikat.... Ja samo poznam Sindikat, kod HAC-a HŠ-a, HŽa, pa kod MUPa- Gradskih i županijskih službi..
Di su Sindikati koji bi trebali vodit brigu o raji... Sindikat je u Župnem uredu i kod Šape i Popa. Što znači - ko vas jebe ovce.
Bez sindikata i kolektivnih ugovora o radu sve je ostalo pušiona. Raju se pali na domoljublje, vjeru u Hrvatsku, a cijene sata rada , tko bi to trebao izboriti. Možda Plenki ili Bero. Niš bez radnika na cesti. a u Ogulinu radnici u HDZu i Crkvi i jebi ga, nema pomoći..
Citat
#37 3puta laž 2018-01-22 13:15
Veritas i te uhljebe neki plaća. Nisu to proizvodne firme
Citat
#38 istina 2018-01-24 10:47
3putalaž iliti tri puita se preseravaš..
Kaj valjda očekuješ od npr. doktora, vetrinara, žandara da budu "proizvodni"?
Ili je rijeć o uhljebima. Pa kad te stisne žuć ili ti se krava teli , tražiš pomoć uhljeba?
Prvo se odlući kaj bi rađe. Tražit pomoć uhljeba ili određevati ki je uhljeb.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi