KIP MAJKE BOŽJE U LOMOSTU, POD PRLJAVIM SNIJEGOM

Lovrićeva funtana je konzervirana. Pod „čarobnim“  će pokrivačem dočekati proljeće a kad ruglo od hrpe snijega u samom gradu okopni, bljesnuti će ponovno u svojoj punoj „ljepoti“ na veselje Ogulinaca. Ili da budem pošten i kažem - na našu sramotu.

I dok bi funtana još nekako prošla, ono kod Majke Božje u Lomostu teško da bi. Još je jedna sramota na frekventnoj prometnici koja vodi kroz grad. Kip koji je jedan od simbola Ogulina, a pogotovo Lomosta, poput Lovrićeve funtane, prilikom čišćenja zatrpan je hrpama snijega. Na ovim fotografijama stanje je već nešto bolje obzirom da je snijeg malo okopnio i da je netko, onako ko nekada, lopatom, iskrčio prolaz tek da upali svijeću. Kip Majke Božje stoji na antiknom stupu koji je pronađen u Čakovcu kod Oštarija pred gotovo 100 godina. Obnovljen je 1991. godine. Vrijedni su Lomošćani svojim prilozima i donacijama iz inozemstva, sabrali 15 tisuća maraka u uredili kip. Zato, pogotovo one starije stanovnike Lomosta, boli ovakav odnos prema njihovom vjerskom simbolu. A mene čudi. Jer Lomošćani su odvajkada bili složan i vrijedan narod, pa ne mogu pojmiti kako sada, ko mimo „turskog groblja“, prolaze pored svoga kipa. U neka druga vremena uhvatili bi lopate u ruke i problem bi, onako po starinski, časkom riješili uz čašicu kuhane rakije. Ne znam što radi njihov Mjesni odbor i njihovo inače agilno društvo Sveti Rok. Pa ne očekuju valjda da će im Grad rješavati svaku sitnicu. Stoga lopate u ruke i riješite to ruglo. Bog i fala i nemojte kaj zamerit.

 

Ružna slika

"Ukras" oko kipa

Svijeća nekako ugurana.

 

Photo by Nešo-Skorašnik

 

16. 2. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#21 Xyz 2018-02-26 22:45
Nisam do sada htio se uopce javljati ali ponovno malo citam pa reko da olaksam dusu...
Neao spominjes agilno drustvo Sv. Rok.....prestalo je biti agilno dok se u nadzornem odmoru stambenog (one karlivcanke) kunica zaradjuje...a mjesni odbor ha ha tu je previse preponosnih politicara pa taj mjesni odbor niti ne funkcionira...
Pozdrav
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi