KIP MAJKE BOŽJE U LOMOSTU, POD PRLJAVIM SNIJEGOM

Lovrićeva funtana je konzervirana. Pod „čarobnim“  će pokrivačem dočekati proljeće a kad ruglo od hrpe snijega u samom gradu okopni, bljesnuti će ponovno u svojoj punoj „ljepoti“ na veselje Ogulinaca. Ili da budem pošten i kažem - na našu sramotu.

I dok bi funtana još nekako prošla, ono kod Majke Božje u Lomostu teško da bi. Još je jedna sramota na frekventnoj prometnici koja vodi kroz grad. Kip koji je jedan od simbola Ogulina, a pogotovo Lomosta, poput Lovrićeve funtane, prilikom čišćenja zatrpan je hrpama snijega. Na ovim fotografijama stanje je već nešto bolje obzirom da je snijeg malo okopnio i da je netko, onako ko nekada, lopatom, iskrčio prolaz tek da upali svijeću. Kip Majke Božje stoji na antiknom stupu koji je pronađen u Čakovcu kod Oštarija pred gotovo 100 godina. Obnovljen je 1991. godine. Vrijedni su Lomošćani svojim prilozima i donacijama iz inozemstva, sabrali 15 tisuća maraka u uredili kip. Zato, pogotovo one starije stanovnike Lomosta, boli ovakav odnos prema njihovom vjerskom simbolu. A mene čudi. Jer Lomošćani su odvajkada bili složan i vrijedan narod, pa ne mogu pojmiti kako sada, ko mimo „turskog groblja“, prolaze pored svoga kipa. U neka druga vremena uhvatili bi lopate u ruke i problem bi, onako po starinski, časkom riješili uz čašicu kuhane rakije. Ne znam što radi njihov Mjesni odbor i njihovo inače agilno društvo Sveti Rok. Pa ne očekuju valjda da će im Grad rješavati svaku sitnicu. Stoga lopate u ruke i riješite to ruglo. Bog i fala i nemojte kaj zamerit.

 

Ružna slika

"Ukras" oko kipa

Svijeća nekako ugurana.

 

Photo by Nešo-Skorašnik

 

16. 2. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 dr. znanosti 2018-02-19 12:00
Bob Rock kažeš "Ne gledaj što je rečeno nego tko je rekao."

To i je problem današnjice.

Da nam je gradonačelnik sposoban kao Grumf iz Alan Forda grad bi napredovao. Ovako vozimo u leru.

Ajde barem da je njemu dobro, jebeš narod !!!
Citat
#12 ??? 2018-02-19 18:45
O cemu vi sada. Od obične hrpetine snijega doduse na neprimjerenom mjestu,vi napravili po milijontni puta cirkus. Max hitno otvaraj svoj blog da se ovaj Nešin malo rastereti.Podijelite bratski primitivce koji se ovdje javljaju.Svakome pola.Lakše ćemo ih izdržat. :sad:
Citat
#13 Johny 2018-02-19 18:46
Dr.znanosti a kaj je Tonković Bog? Zato kaj napija i najeda Thompsona kad dođje. Neš ti faca. Kakvo Tomislavovo djete???
Nacelnik policije je ok osoba, nikakav dečec
Citat
#14 BBB 2018-02-21 15:55
Iko kaj ne kuzis da to jedan te isti sve pise i sam se svadja sa sobom, dok komentari budu anonimni od toka nema nista, Neso napravi da se za komentiranje treba registrirati pa da vidimo onda pljjvanja. Ovako se ne isplati ni citat a nemas s kim pametnim polemizirati bez vrijeđanja ...
Citat
#15 Marko 2018-02-22 12:22
Slažem se s tobom BBB. No ima i vrlo konstruktivnih i dobronamjernih komentara. Procitaj na postu o sanaciji Djulinog ponora i setalista Krlenac komentar Zeljka Starcevica i još nekih. Po meni to je nacin da se na neke stvari ukaze i problemi rijese.
Nisam za to da se zabrane anonimni komentari jer medju takvima ima vrlo kvalitetnih prijedloga. Ljudi se anonimno javljaju jer se boje za svoju egzistenciju i egzistenciju svoje djece pa ih zato treba razumijeti. A ovaj blog im je jedina sansa da se izjadaju. A protiv primitivnih komentara sam apsolutno no takvih su puni portali i blogovi.
Citat
#16 Xyz 2018-02-26 22:45
Nisam do sada htio se uopce javljati ali ponovno malo citam pa reko da olaksam dusu...
Neao spominjes agilno drustvo Sv. Rok.....prestalo je biti agilno dok se u nadzornem odmoru stambenog (one karlivcanke) kunica zaradjuje...a mjesni odbor ha ha tu je previse preponosnih politicara pa taj mjesni odbor niti ne funkcionira...
Pozdrav
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi