SANACIJA ULICE ŠETALIŠTE KRLENAC I SANACIJA ĐULINOG PONORA

U uredu gradonačelnika Dalibora Domitrovića održan je sastanak u svrhu koordinacije i informiranja o statusu projekta sanacije Đulinog ponora i projekta sanacije ulice Šetalište Krlenac. Sastanku su prisustvovali predstavnici Hrvatskih voda, tvrtke Geokon Zagreb, izrađivači projekta sanacije Đulinog ponora i predstavnici Grada.

Nakon što je gradonačelnik otvorio sastanak Renato Lisica, voditelj odjela istraživanja u tvrtki Geokon, Zagreb, je izvijestio o statusu projekta sanacije ulice Šetalište Krlenac. Izvijestio je da su dovršeni geotehnički istražni radovi i sada je iduća faza projektiranje rješenja kojim će se oštećenja sanirati.

Vezano za nalaze istraživanja izvijestio je da su svojevrsno iznenađenje, obzirom da se stijena nalazi dublje u tlu nego je to bilo očekivano, na dubini od 25 metara, a na mjestima i 30 metara od kote ceste. Ovakva situacija se proteže u duljini 200 metara duž ulice Šetalište Krlenac.

Projektant Goran Dašić obrazložio je da se, obzirom na dubinu na kojoj se nalazi stijena i debljinu koherentnog materijala, radi o kompleksnomproblemu za koje izvedba tzv. pilota u svrhu stabilizacije tla nije učinkovito rješenje te će se morati sagledati druga moguća tehnička rješenja.

Po pitanju statusa projekta sanacije Đulinog ponora, odnosno njegova vraćanja u prirodno stanje, govorio je prof. Dalibor Paar s Prirodoslovno matematičkog fakulteta. Rekao je da će projekt sanacije i monitoringa biti gotov u roku mjesec dana. Naglasio je da što prije treba uspostaviti monitoring cijelog sustava kako bi se točno utvrdilo kojim kanalima voda teče. Projekt podrazumijeva čišćenje naplavinama u ponoru, a koje su posljedica ljudskog djelovanja, izgradnju pristupnih puteva do ponora i zaštitu spiljskog sustava od novih naplavina. Od navedenog najskuplji dio radova je čišćenje ponora i izvlačenje naplavina. Daleko ekonomičnije je zaustaviti naplavine na ulazu u ponor nego ih kasnije izvlačiti iz dubine. 

Vedran Vučić, član speleološkog društva Đula - Medvedica koji je izradio izvorni elaborat zaštite sustava, govorio je o sustavu zaštite. Objasnio je da se radi o rešetkama koje bi se postavile unutar ponora, na ulazu u kanale, tako da izvana ne bi bile vidljive, odnosno ne bi narušavale vizuru ponora. Pristupnim cestama bi se omogućilo redovito čišćenje naplavina s rešetki, a obzirom da će retencija zadržati najveći dio naplavina za očekivati je da količina nanosa na rešetkama ne bi trebala biti prevelika.

Na kraju je gradonačelnik Dalibor Domitrović izrazio nadu da ova velika količina snijega koju imamo, a najavljuju još snježnih padalina, u kombinaciji s toplim vremenom i obilnom kišom neće uzrokovati novu poplavu. Kao obvezu Grada preuzeo je organizaciju sastanka s javnom ustanovom NATURA VIVA koja je nadležna za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije kako bi se unaprijed projekt prilagodio njihovim uvjetima i tako ubrzao postupak izdavanja njihove suglasnosti koja je nužna kako bi se radovi proveli. Također je obećao svu moguću pomoć i suradnju pri realizaciji oba projekta.

 

21. 2. 2018.

Grad Ogulin

Komentari  

#31 Dr. Irčanin 2018-02-23 14:19
Ili daju ostavku. HAHA

Pred 200 godina voda bila do oltara?
I retencija će to spriječiti? HAHAHAHHAHAHAAHAA

Pa ajd da to netko skubicira pa da se uvjeri koja je to laž.

Sorry, ne smijem se, plačem ustvari jako, jer je skoro treći mjesec i dolazi proljeće, a može doći brzo, jako brzo.

Ne želim nikome da se opet novinari i političari naslikavaju po našem Gradu.

1. Privremeno riješenje pred 50 god. je bio tunel Bukovnik - HE Gojak

2. Privremeno riješenje je Retencija Sv. Petar

3. Trajno riješenje za mlade ljude željne gradnje kuće: IDITE ŠTO VIŠE, je da jako puše i gromovi pucaju al' bar vam je prizemlje suho.
Citat
#32 dr.mr.ing zajeba.. 2018-02-23 15:01
:-)...ja mislim da ovi niš nedelaju za razliku ovih kaj su prije njih bili 27godin..pljuc. ?:-)
Citat
#33 Željko Starčević 2018-02-23 15:02
Nekoliko činjenica

Poplava koju spominje gospodin Nešo, bila je 17. i 18. srpnja 1841.
Druga velika poplava za koju je poznata godina, bila je 1924. a dogodila se nakon 36 sati ekstremno velikog dotoka.

Đulin ponor je istraživao i poznati hrvatski znanstvenik i geolog Josip Poljak, prateći hidrografiju ponora kroz period od 4 godine. U svojoj knjizi "PEĆINE OKOLICE OGULINA, VELIKE PAKLENICE I ZAMETA " (GEOMORFOLOŠKA - HIDROGRAFSKA STUDIJA) tiskana 1935. godine, navodi (citat): "...a obilje ilovine, i nanesenog mulja te raznih dasaka, trupaca, granja i raznog smeća spriječava napredovanje duž hodnika."
Začepljenja su postojala znači i u tom vremenu, ali su bila prohodnija, a danas je u dijelovima nastupila "opstipacija". :)
Zato je pojavnost poplavljivanja sve učestalija.

Nesporna je činjenica da je rješenje problema retencija (i za mene to nije dilema), no uvijek bi trebalo imati i funkcionalnu opciju koja će u nekim ekstremima moći pomoći retenciji. Čišćenje ponora bi, po meni, bila dobra backup opcija i ulaganje u sigurniju budućnost.
Citat
#34 Voodoosmile 2018-02-24 17:03
Treba hitno zatvoriti cestu i napraviti pravo Šetalište!
A sto se cesta općenito tiče nije mi poznatom da je bilo koja izgradjena u Ogulinu kako treba.
To je sve manje vise po partizanski: pola love otišlo za janjetinu i gemist
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi