OBOREN REKORD IZ 1955. GODINE-U 7,00 118 CM. SNIJEGA. NAJAVLJUJE SE TOPLO VRIJEME I KIŠA. ČEKA LI NAS JOŠ JEDNA POPLAVA ?

U Ogulinu, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1949. godine, najveća je visina snijega zabilježena za Dan žena, 8. ožujka 1955. Napadalo ga je 118 cm. Danas ( 27. veljače 2018 ), u 7,00 sati, taj je rekord dostignut , uz pretpostavku da će biti oboren, jer snijeg  još  pada. I padao je cijeli dan, sitan ali je padao, a u 19,oo sati opet visina snijega ista - 118 cm. Kako,  to samo oni u DHMZ znaju.no

I sada nešto, što  kod mnogih Ogulinaca izaziva strah, depresiju pa već i očaj. Strah od poplave. Podsjećem se malo - 13. na 14, siječnja 2013. godine, u Ogulinu je za jedan dan palo rekordnih 76 cm snijega, što je zabilježila i najpoznatija svjetska TV postaja – CNN. Onda ga je u nekoliko dana još napadalo, i mislim da se je visina kretala oko jednog metra. Nikako ne mogu na svom blogu pronaći točan podatak, ali to je sada manje bitno. Bitno je to, da je 19. siječnja Ogulin bio jedna čarobna snježna bajka, da bi dva dana kasnije, 21. siječnja, slijedila  kiša, topljenje snijega i poplava. Situacija je sada dramatično slična ondašnjoj, jer prognostičari najavljuju zatopljenje i kišu.  Preostaje nam strah, strapnja, noćna dežuranja, spašavanje namještaja i ostalih stvari koje možemo negdje skloniti. Preostaje nam i nada da se crni scenarij ipak neće ponoviti, jer još se nismo oporavili ni od nedavne poplave, koja nam je napravila štetu od 35 milijuna kuna. Ljudi  i rekli: „Sada je sve u Božjim rukama“. A ja se onako neupućen pitam, možemo li barem malo ublažiti nalet Dobre. Kažem, neupućen sam ali ipak moram na nešto ukazati. Ako sam u krivu, ispravite me. O čemu se radi. Pred dva dana bio sam na Sabljacima. Jezero puno. Isti je slučaj u na Bukovniku - jezero puno. Pa se u svojoj naivnosti pitam, nisu li u HE Gojak već sada trebali početi ispuštati vodu iz dva umjetna jezera i isprazniti ih do određene granice, kako bi se u njih onda mogla primiti velika količina vode koja se, po prognozama očekuje. Što se čeka, pitam se.

Jankov jaz - subota 19.. siječanj 2013.

Dva dana kasnije - 21. 1. 2018. Jankov jaz je tu ali duboko pod vodom. 

 

27. 2. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 Voodoosmile 2018-02-28 13:29
Bilo bi dobro da se napravi karta sa zonama koje su ugrožene od poplava.
Tako da se zna gdje je nebulozno postavljati parkete!?
Jadan Bjelin opet ce najebati donacijama.
Citat
#12 Voodoosmile 2018-02-28 13:44
Neka domitrovic zove krsticevica da posalje ratnu mornaricu!
A nebi sada bio los i savjet vodovoda da se voda treba iskuhavati iako je već puna nepotrebnog klora!?
U radio Ogulin postaviti pušače iz kriznog stožera koji ce neprekidno pušiti. Milde Sorte.
Dovoljno nabaviti ljepila za krpanje gumenih čamaca u slučaju oštećenja pri obilasku poplavljenog terena..
Lidl-u poslati zamolbu da povećaju ponudu gumenih buca.
Od INA-e zatraziti cisternu goriva za vodene pumpe.
Kineskom dućanu poslati zamolbu za donaciju kisobrana.
Svmi birtijama naložiti da u skladištu moraju imati dovoljno alkohola za mjesec dana!

I neka par ceca naruče iz Beograda da zajedno zaplesemo kolo.
Sav sam unstrahu ali uz dobru pripremu - valjda ćemo nekako prezivjeti
Citat
#13 og 2018-02-28 20:12
Pa pražnjenje jezera spada u domenu vođenja elektroenergetskog sustava Hrvatske. Dispečer u mrežnom centru i NDC-u HOPS-a (Hrvatskog operatora prijenosnog sustava) u Zagrebu radi potreba elektroenergetskog sustava daje naloge za rad. S tim da potrošnja vode bude što racionalnija odnosno troši se tamo di su pritoci trenutno veći i premašuju zapremninu akumulacija. Što u ovom slučaju nije tako jer pritoci nisu veliki na ogulinskom području, ali vjerojatno kada budu veliki ili potencijalno veliki će se ići u veću potrošnju. Ovako je neka rezerva kao osiguranje u elektroenergetskom sustavu. U EES postoji hijerarhija koja se mora poštovati i zato služe posebni odjeli i službe u HOPS-u. Eto toliko malo objašnjenja nadam se da je jasnije.
Citat
#14 dr.mr.ing.zajeba 2018-03-01 00:16
..og...ok bilo bi jasnije kad bi stanje bilo redovno i kad stanje kakvo je sada nebi predstavljalo ugrožavanje ljudi i imovine...dakle dužnost svih tih papkarskih uhljeba je da na vrijeme i shodno nastaloj situaciji donose odluke, kako do katastrofe nebi došlo ili da barem ublaže i umanje štetu koja će sigurno nastati ukoliko na vrjeme ne ispuste Sabljake i Bukovnik.Bitno je odgoditi(pa makar i na jedan dan koliko je Sabljacima potrebno da se napuni) tu količinu vode kako bi se ostavio prostor i za one ispod nas(Karlovac) :-)
Citat
#15 Glupani i glupaci 2018-03-01 01:45
Bitni su centimetri.
Bitne su i minute.

Ovo znaju svi koji su mjerili vodu i vrijeme ocekujuci da dode do pada.

Ali jebi ga kad te seksaju sugradani koji su iznad kote plavnosti podlozni Zagrebu kojem ne smiju reci nista cuvajuci svoju guzicu iako bi dobro objasnjenom rijecjunaisli na pozitivan odgovor.
Volim grad pod snijegom i vodom.

Ima li tko u gradu da popravlja kocnice. Na traktoru mi stekaju.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi