OBOREN REKORD IZ 1955. GODINE-U 7,00 118 CM. SNIJEGA. NAJAVLJUJE SE TOPLO VRIJEME I KIŠA. ČEKA LI NAS JOŠ JEDNA POPLAVA ?

U Ogulinu, gdje se meteorološki podaci bilježe od 1949. godine, najveća je visina snijega zabilježena za Dan žena, 8. ožujka 1955. Napadalo ga je 118 cm. Danas ( 27. veljače 2018 ), u 7,00 sati, taj je rekord dostignut , uz pretpostavku da će biti oboren, jer snijeg  još  pada. I padao je cijeli dan, sitan ali je padao, a u 19,oo sati opet visina snijega ista - 118 cm. Kako,  to samo oni u DHMZ znaju.no

I sada nešto, što  kod mnogih Ogulinaca izaziva strah, depresiju pa već i očaj. Strah od poplave. Podsjećem se malo - 13. na 14, siječnja 2013. godine, u Ogulinu je za jedan dan palo rekordnih 76 cm snijega, što je zabilježila i najpoznatija svjetska TV postaja – CNN. Onda ga je u nekoliko dana još napadalo, i mislim da se je visina kretala oko jednog metra. Nikako ne mogu na svom blogu pronaći točan podatak, ali to je sada manje bitno. Bitno je to, da je 19. siječnja Ogulin bio jedna čarobna snježna bajka, da bi dva dana kasnije, 21. siječnja, slijedila  kiša, topljenje snijega i poplava. Situacija je sada dramatično slična ondašnjoj, jer prognostičari najavljuju zatopljenje i kišu.  Preostaje nam strah, strapnja, noćna dežuranja, spašavanje namještaja i ostalih stvari koje možemo negdje skloniti. Preostaje nam i nada da se crni scenarij ipak neće ponoviti, jer još se nismo oporavili ni od nedavne poplave, koja nam je napravila štetu od 35 milijuna kuna. Ljudi  i rekli: „Sada je sve u Božjim rukama“. A ja se onako neupućen pitam, možemo li barem malo ublažiti nalet Dobre. Kažem, neupućen sam ali ipak moram na nešto ukazati. Ako sam u krivu, ispravite me. O čemu se radi. Pred dva dana bio sam na Sabljacima. Jezero puno. Isti je slučaj u na Bukovniku - jezero puno. Pa se u svojoj naivnosti pitam, nisu li u HE Gojak već sada trebali početi ispuštati vodu iz dva umjetna jezera i isprazniti ih do određene granice, kako bi se u njih onda mogla primiti velika količina vode koja se, po prognozama očekuje. Što se čeka, pitam se.

Jankov jaz - subota 19.. siječanj 2013.

Dva dana kasnije - 21. 1. 2018. Jankov jaz je tu ali duboko pod vodom. 

 

27. 2. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#21 Xyz 2018-03-01 20:50
Citat Smogovac:
Citat dr. znanosti:
Treba pod hitno naprviti Power Point prezentaciju. Gradonačelnik je strašan jer je on predvidio mogućnost poplave, zamislite a snijeg se još nije počeo topiti. Svaka čast to je stručnost.

Ispustiti jezera je poželjno već danas. Kad krene zemlja će slabije piti vodu a svaki dan igra ulogu. Sabljk se valjda boji šefova u ZG.

Željo to neka riješi jer on je kriza u stožeru.

Tko i koliko je platio SDP i njegov dernek u Pučkom učilištu kao i u vjećnici gradske knjižnice. KOLIKO ??? Koja se ekipa okupila, užas i oni vode grad. Dvije do tri normalne osobe na slikama. Je li to buduća vlada Hrvatske. Program obično blebetanje, bumo ovo jer to treba da bi bilo ono što je ovo. Jebate to je živi čobanluk !!!

Ljudi doma i za snijeg budite spremni !!!

Za razliku od tvojih bjeloglavih supova i raznih Teta Roza oni su mila majka za njih. Decki su barem posteni a ne ko tvoji kvazi Domoljubi jednu ruku drze na srcu a drugom mecu u džepove. Bando KRADEZEOVSKA.


Ajme postenja li njihovog....nasmija me posteno sad...
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi