NAJAVLJENO ZATOPLJENJE MOŽDA IPAK NEĆE IZAZVATI NAGLO TOPLJENJE SNIJEGA

Danas je pod predsjedanjem Željka Stipetića održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, na kojoj su uz „domaće snage“ bili nazočni župan Damir Jelić sa suradnicima i Davorin Piha, iz Hrvatskih voda, direktor  Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu.

Gradonačelnik Domitrović je istaknuo probleme s velikom količinom snijega i obveze čišćenja na čak 300 kilometara nerazvrstanih cesta. Posao je dobro obavljen i sve su ceste prohodne. Treba svakako spomenuti da je Ogulin nakon 1955. godine, kada je palo 118. cm snijega, dočekao da se taj rekord obori, jer ove nas je godine veljača „počastila“ sa 120 cm. Bilo je nekih problema na određenim dijelovima, ali ja se ne sjećam da je grad bio tako kvalitetno očišćen kao ove godine, usprkos ekstremnim uvjetima. Na sjednici je bilo riječi o stanju u prometu koje je zadovoljavajuće, struju smo imali redovito a nešto smo više lomili noge, tek toliko da malo zaposlimo naše liječnike. Ponovno je zagađeno izvorište Zdiška, ovaj puta zbog  prespajanja sustava Zagorska Mrežnica na vodoopskrbni sustav Turkovići, a problema je bilo u SKG-u, prvenstveno s odvozom smeća. U ovakvim otežanim vremenskim uvjetima, svoj obol dali su i naši GSS-ovci i djelatnici Crvenog križa.

Ono što nas zapravo najviše zanima, to je situacija s vremenskim prilikama. Direktor HE Gojak Milan Sabljak uglavnom je ponovio ono što je  već pred dva dana izjavio za "Ogulin u srcu", a to je, da su spremni i da će se jezera Sabljaci i Bukovnik, prazniti prema situaciji i potrebi.

Sasvim je normalno da Ogulinci strepe od poplave, obzirom na velike količine snijega u Gorskom kotaru (u Delnicama ga ima 170 a u Ravnoj Gori, preko dva matra) i najavljeno toplije vrijeme. Stoga umirujući djeluju riječi generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića koji je rekao:

„Najavljeno zatopljenje neće biti naglo pa ne bi trebalo biti ni velikog topljenja snijega, a u narednih desetak dana ne očekuje se više od 30 litara kiše“. Iz njegovih usta u Božje uši, kako bi rekao narod.

Na današnjoj sjednici, Davorin Piha, direktor  Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu govorio je o privremenom sustavu obrane od poplava sistemom Box - barijera. To su montažni elementi koji se mogu ispunjavati pijeskom, šljunkom ili zemljom. Dimenzija su metar sa metar. Slažu se kao lego kockice u visinu i do dva, tri metra. Takvih Box-barijera planira se postaviti između 5 i 6 kilometara na području Karlovca. No u Ogulinu, gdje se Dobra izlijeva iz korita na sve strane, iluzorno je očekivati da bi se na taj način obranili jer je to  nemoguće učiniti.

I na kraju jedno upozorenje. Zbog niskih temperatura, ali i kiše koja se ledi u dodiru s tlom moguća je poledica. Stoga budite oprezni.

P.S.

Pošto sam u novoj gradskoj upravi "persona non grata", nisam u poziciji objaviti slike sa ove sjednice. Stoga sam se poslužio foto ilustracijom. Ne sluša mi se ono: "A ki je tebe simo zval"

 

2. 3. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#21 fran 2018-03-05 07:26
Poštovani svi,
poplave neće biti! Ovo je samo politički osvrt na tu pojavu kako bi se prvenstveno Karlovac sustavno branio od poplava. Ogulin je tu samo kao začin. Da, treba i Retenciju Dobra izgraditi. Pa će se Karlovac lakše probiti za svoju zaštitu. Pustite političke priče. Treba i Ogulin i Karlovac i .... osigurati.

Stanje u gradu: Moj Nešice, grad je stvarno dobro očišćen. Ne može se očekivati u ovim uvjetima da su svi trotoari očišćeni. Ma kamo s njim (snigom)? Za ove uvjete odlično očišćen grad! Samo kada današnje stanje ocjenjujemo. U vrime padanja? Nikako. Sramota. Već smo o tome svatko na svoj način komentirali pa je bilo više minusa od plusa. Privatnici više neće u raličanje. Zašto? Analizirati i objaviti! Mogu samo reći da na svakoj cestici ima mjesta gdje je neko proširenje,mjesto gdje se može mimoići. Ali pod snigom nema tih mjesta! Sramota!
Ponavljam, mjeriti uspješnost čišćenja grada prema stanju na kraju snježnog doba nije realno stanje po tom pitanju već samo zadnje stanje kad više ralica ne treba.
Realistu, svaka čast na ovom tvom (Vašem) zadnjem komentaru!

Pozdrav!
Citat
#22 podsjetio bih 2018-03-05 10:41
Podsjetio bih da Og portal nije SDP-ov , uostalom kao što , svojevremeno Radio Ogulin nije bio HDZov. Pa ni sad nije SDPov. Naravno to onima koji se skrivaju iza anonimnosti na ovom blogu, ne možeš objasniti.
Po meni , najobjektivniji je Facebook i ostale društvene mreže. Moraš se potpisati . Poneki lažnjak se brzo isključi. Ali da imaš stav i to potpišeš, na ovakvim blogovima nečeš doživiti.
Ponekad se slažem sa stavovima autora. Ponekad ne, Isto je bilo sa blogovima Maksova maksimala, Ogulinske uske staze isl. Osnovno je da ovdje postoji mogućnost anonimnog mudrovanja (ponekad i blačenja pojedinaca bez potpisa autora), i bez posljedica.
Kako smo "svi ispod kože krvavi", tako i ja više uživam u ovakvom načinu komuniciranja pa nisam izuzetak.
Čast pšojedincima koji se ponekad potpišu imenom i prezimenom, ali to opet govori da nije sve tako beznadno.
Pozsrav Fran, djevojčici sa Broda. Uvijek volim pročitati što nam ima novo poručiti..
Predlažem Neši da prestane biti "uvređena sobarica" jer ga nitko "nije Zval", već da nastavi u svom stilu i dalje. Sve ima smisla. I blogovi, i Facebook, i O)g portal, i Radio Ogulin... samo nema smisla uradci koji nam se pojavljuju na službenim stranicama grada.
lp
Citat
#23 Nešo 2018-03-05 11:07
FIL
Neso, sa ovim upornim ponavljanjem "ki je tebe zval" potvrdujes onu izreku: 100 puta ponovljena laz postaje istina i ti to jako dobro znas....

ZA FILA

Ajde dragi Fil navedi mi jedan primjer kada sam ja nešto slagao. A pri tome to još uporno ponavljao.
To nije moj način komunilacije. I još - to sam ponovio možda jedan ili dva puta ali više kao zajebanciju.
A jednom kada pukne ljubav među sadašnjim ljubavnicima, nadam se da će netko od onih koji su čuli ovo "a ki je tebe simo zval", imati muda i to potvrditi.
Usput, meni je Žuti simpa tip. Urban, moderan. mlad, poletan i nemam razloga uvaljivati mu nešto što nije rekao.U ovom slučaju ta razlog nažalost postoji.
A koliko sam protiv aktualne vlasti samo ti ponavljam rečenicu iz posta: Bilo je nekih problema na određenim dijelovima, ali ja se ne sjećam da je grad bio tako kvalitetno očišćen kao ove godine, usprkos ekstremnim uvjetima.
Citat
#24 pripravnik Irčanin 2018-03-05 12:26
Kolko doktora ovdje, vraćam se u studentske dane.

NEŠO A KI JE TEBE ZVAL?

Tako ljepa ova dva komentara gore iznad tebe, da čovik poželi živitu u ovom gradu s normalnim ljudima, i onda ti tu nešto polemiziraš, braniš se od Fillla. Baci ti patku i ti skačeš. Pa ne hrani trolove. Koda je njima važno kaj ti veliš i pišeš. Njima je važno da svoje frustracije smanje zajebavajući druge. Bolje se osjećaju onda. Pa to je BLOG, ako se budeš osvrtao na svaki komentar koji ti ne paše ???

Ko ih, nas, vas, jebe neka ti moto bude i objavljuj dalje. :P

A ceste,,,, da i francika i podsjetivač su na tragu istine, ceste su taman toliko očišćene koliko nama stoci sitnog zuba treba.
Ako je cesta šira i ima onu bjelu crtu po sredini, očišćeno je metar i pol ljevi i desno od nje, a na onim cetama di nema crte očišćeno je sve, amo molite da je tamo neki sused, komšija imal vremena očistiti i svoj ulaz da se možete krajcati.

Tamo negdje pred 5-6 godina kada su su tokom ljeta mijenjali, sanirani, svi oni sjebani, super otporni ivičnjaci, rubnjaci s slojem neuništivog vulkanskog kamena na sebi, i kada je to išlo na trošak vozačima ralica, firmama s koncesijama za čišćenje snjega, tada je nastao problem.
Pa hajde da sada ne spominjemo, tratoare, pješačke pločnike, ostanimo malo na kolovozima. Nek ntko iz dokolice izmjeri koliko je udaljnost od ruba očišćenog kolnika pa do rubnika ceste. Birajte pravac koji želite. Sv.Petar, Sv. Jakov, ...

Bitno da su "gradske službe" svakom vozaču ralice ugradile GPS u guzicu pa ne mogu projt ni pišat da ih Big B. ne nazove i ne skine sat radnog vremena.


Pričajte kaj hoćete, navijajte za koga hoćete, al' ceste su taman toliko očišćene da nismo prva vijest u Dnevniku, nekom.
Citat
#25 fran 2018-03-06 10:05
Još jedan bolesnik ("podsjetio bih")ki misli da me zna i pozna! Brzo dr ...........! Došla neka zaraza. Doktoriiiiiiiiii pomagajte.

Pozdrav!
Citat
#26 bolesnik 2018-03-06 10:23
Znamo te svi i poštivamo tvoj pristup.... Ne ma tome pomoći.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi