NAJAVLJENO ZATOPLJENJE MOŽDA IPAK NEĆE IZAZVATI NAGLO TOPLJENJE SNIJEGA

Danas je pod predsjedanjem Željka Stipetića održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Ogulina, na kojoj su uz „domaće snage“ bili nazočni župan Damir Jelić sa suradnicima i Davorin Piha, iz Hrvatskih voda, direktor  Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu.

Gradonačelnik Domitrović je istaknuo probleme s velikom količinom snijega i obveze čišćenja na čak 300 kilometara nerazvrstanih cesta. Posao je dobro obavljen i sve su ceste prohodne. Treba svakako spomenuti da je Ogulin nakon 1955. godine, kada je palo 118. cm snijega, dočekao da se taj rekord obori, jer ove nas je godine veljača „počastila“ sa 120 cm. Bilo je nekih problema na određenim dijelovima, ali ja se ne sjećam da je grad bio tako kvalitetno očišćen kao ove godine, usprkos ekstremnim uvjetima. Na sjednici je bilo riječi o stanju u prometu koje je zadovoljavajuće, struju smo imali redovito a nešto smo više lomili noge, tek toliko da malo zaposlimo naše liječnike. Ponovno je zagađeno izvorište Zdiška, ovaj puta zbog  prespajanja sustava Zagorska Mrežnica na vodoopskrbni sustav Turkovići, a problema je bilo u SKG-u, prvenstveno s odvozom smeća. U ovakvim otežanim vremenskim uvjetima, svoj obol dali su i naši GSS-ovci i djelatnici Crvenog križa.

Ono što nas zapravo najviše zanima, to je situacija s vremenskim prilikama. Direktor HE Gojak Milan Sabljak uglavnom je ponovio ono što je  već pred dva dana izjavio za "Ogulin u srcu", a to je, da su spremni i da će se jezera Sabljaci i Bukovnik, prazniti prema situaciji i potrebi.

Sasvim je normalno da Ogulinci strepe od poplave, obzirom na velike količine snijega u Gorskom kotaru (u Delnicama ga ima 170 a u Ravnoj Gori, preko dva matra) i najavljeno toplije vrijeme. Stoga umirujući djeluju riječi generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića koji je rekao:

„Najavljeno zatopljenje neće biti naglo pa ne bi trebalo biti ni velikog topljenja snijega, a u narednih desetak dana ne očekuje se više od 30 litara kiše“. Iz njegovih usta u Božje uši, kako bi rekao narod.

Na današnjoj sjednici, Davorin Piha, direktor  Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu govorio je o privremenom sustavu obrane od poplava sistemom Box - barijera. To su montažni elementi koji se mogu ispunjavati pijeskom, šljunkom ili zemljom. Dimenzija su metar sa metar. Slažu se kao lego kockice u visinu i do dva, tri metra. Takvih Box-barijera planira se postaviti između 5 i 6 kilometara na području Karlovca. No u Ogulinu, gdje se Dobra izlijeva iz korita na sve strane, iluzorno je očekivati da bi se na taj način obranili jer je to  nemoguće učiniti.

I na kraju jedno upozorenje. Zbog niskih temperatura, ali i kiše koja se ledi u dodiru s tlom moguća je poledica. Stoga budite oprezni.

P.S.

Pošto sam u novoj gradskoj upravi "persona non grata", nisam u poziciji objaviti slike sa ove sjednice. Stoga sam se poslužio foto ilustracijom. Ne sluša mi se ono: "A ki je tebe simo zval"

 

2. 3. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#21 Dwight 2018-05-18 09:53
Độ chính xác của GLONASS tương đương với GPS.


Also visit my homepage - thiet bi giam sat hanh trinh tot nha - www.ipsecurityguys.com: [censored]www.ipsecu rityguys.com/User:Mi chelKji6030762 -
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi