SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA - BURNO, BURNO.

Jučer je održana sjednica Gradskog vijeća. Pošto više nemam obvezu nazočiti tom, po običaju zanimljivom događaju, od kako sam „spakiran“ u penziju, niti jednom nisam bio na sjednici. Niti je slušao putem radija. No drugi dan obično malo bacim oko, da vidim što kolege pišu i kako stranke reagiraju. Na ovoj sjednici između ostalog, bilo je riječi i o prodaji radija. Obzirom da sam tamo proveo 43 godine, i za mene zanimljiva tema. Tim prije što me je podsjetila na jedan detalj, kada su se dijelili udjeli na radiju. Grad (HDZ) je podijelio postotke. Tu je u vlasništvu bila i naša Župa, pa nekadašnja Općina Vrbovsko, Saborsko i t.d. Čisti košmar. I nama šljakerima na radiju podjelili su neku crkavicu. Duda je dobila mislim 3%, Goran 2%, Krešo Polić 1% a ja i jedan kolega, (nomina sunt odiosa), svaki po 8%. I ja, kakav sam već sav nakaradan, odmah popozdio. Kako ja dobivam 8 % a kolega s dvostruko kraćim radnim stažom na radiju, i članstvom u HDZ-u,  isto toliko. Prva reakcija bila je: Ma jebite se vi iz HDZ-a takvom pravdom. Evo poklanjam vam (Gradu) svojih 8 posto i nek vam je sa srećom. I tako sam svojom voljom ostao bez tih 8 % i ako sam radiju posvetio sav svoj radni vijek. I sada je radio ponuđen na prodaju, što je, da iskreno kažem, meni diskutabilno rješenje. No nije prošlo. Evo što o tome piše na svojoj stranici  HDZ:

SAMO 4 VIJEČNIKA OD 17, PODRŽALA GRADONAČELNIKA. DOMITROVIĆ GRZUBO VRIJEĐAO VIJEĆNIKE.

Nakon jučerašnje sjednice Gradskog vijeća razgovarali smo s našim vijećnikom Milanom Sabljakom, potpredsjednikom Gradskog vijeća,  i zamolili ga za kratki osvrt na tijek sjednice.

Prije svega, moram naglasiti kako je jučerašnja sjednica bila po mnogočemu neobična, ali i iznimno važna zbog nekoliko stvari. U prvom redu jer je gradonačelnik Domitrović, među više od trideset drugih, uvrstio i točku o prijenosu poslovnog udjela trgovačkog društva Radio Ogulin d.o.o., odnosno o njegovoj prodaji. U Obrazloženju koje nam je dostavljeno stoji da ukoliko prestane javni interes jedinice lokalne samouprave u vlasništvu udjela u kapitalu pravnih osoba, predstavničko tijelo na prijedlog Gradonačelnika odlučuje da se udjeli u kapitalu prodaju.

Niste se složili s tim?

Klub vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera smatra da je nedopustivo da si gradonačelnik Domitrović uzima za pravo samostalno tumačiti javni interes i stavljati odluku o prodaji Radio Ogulina pred predstavnike građana Grada Ogulina bez prethodno provedene javne rasprave. Kao građanin našeg grada, i kao vijećnik Gradskog vijeća,  postavio sam niz pitanja. Prije svega, kako je zamišljen fantomski prijenos i zašto se želi prodati cijeli poslovni udjel? Iz kojeg si razloga Grad ne ostavi npr. 51 %  (prodani udjeli predstavljali bi određenu dokapitalizaciju)? Hoće li se javno oglasiti prodaja poslovnih udjela i tko će sve moći dati ponudu za kupnju udjela Grada? Također, u materijalima se spominje Društveni ugovor o osnivanju trgovačkog društva Radio Ogulin d.o.o., ali se isti ne daje na uvid vijećnicima. Zašto?

U Obrazloženju uz predmetnu Odluku konstatira se da je Radio duži niz godina u minusu, što je istina. Grad je podmirivao svoje obveze (pokrivao gubitak iz prethodne godine), no pitanje je jesu li to radili i ostali suvlasnici. Grad financira ili sufinancira i druga trgovačka društva i ustanove u svojem vlasništvu zbog javnog interesa (npr. SKG, vrtić, knjižnicu i dr.). Zanimljivo je da će Grad Ogulin, nakon današnjih Izmjena i dopuna Proračuna za 2018.godinu, dati 75.000 kuna za pokriće gubitka Radio Ogulina iz 2016. godine. Kada je to neki vlasnik najprije pokrio gubitak, a onda prodao udjele po cijeni manjoj od uplaćenog iznosa? Za ovako nešto još nisam čuo!

Gradonačelnik očito nema povjerenje u sadašnju Upravu Radio Ogulina!

Današnja garnitura na Radiju sasvim je solidna. Prema iskustvu i osposobljenosti ne smijemo sumnjati u dobar rezultat Radija u narednom periodu. Uprava je dovedena jako brzo nakon izbora s ciljem da izliječe (spase) Radio i organiziraju poslovanje barem na nuli, ako ne u plusu. Vjerujem da oni to mogu.

Gradonačelnik, očito, ne vjeruje u ozdravljenje Radija, odnosno ne vjeruje imenovanoj Upravi ni zaposlenicima. To me jako čudi.

Gradonačelnik Domitrović uzima si za pravo samostalno tumačiti javni interes

Tražio sam pojašnjenje kako su to gradonačelnik Domitrović ili zamjenici ocijenili da ne postoji javni interes. Kojom metodom? Kada možemo reći da nešto ima ili nema javni interes?  Ovdje je riječ o prodaji jedinog gradskog medija. Što točno znači da će ostali vlasnici poslovnih udjela (ukupno 9 %) imati pravo prvokupa?

Ako se žele prodati poslovni udjeli, tada je trebalo provesti širu javnu raspravu ili provesti referendum, kako to definira Statut Grada Ogulina. Samo na ovakav način mogao bi se iskazati javni interes. Slijedom svega, nismo mogli podržati predloženu Odluku, a pozvali smo i ostale vijećnike da učine isto.

 

Od 17 vijećnika samo 4 podržalo prodaju, a Gradonačelnik ( gradonačelnik se gospodo piše malim slovom ) grubo vrijeđao vijećnike!

Nakon izlaganja o prodaji Radija gradonačelnik Domitrović grubo je uvrijedio naše vijećnike nazvavši nas i naš prijedlog o referendumu izuzetno smiješnima i INFANTILNIMA. Ukoliko ne zna značenje svojih riječi, savjetujemo mu da to sazna i da se javno ispriča vijećnicima!

Koliku podršku ima u svojoj namjeri da samostalno tumači javni interes i izvrši prodaju Radio Ogulina, pokazalo je i glasovanje o njegovom prijedlogu. Samo je četvero vijećnika (Prebežić, Dujmić, Milanović i Gračanin), od ukupno sedamnaestero u Gradskom vijeću, podržalo takav naum. Razum je ipak prevladao!

Vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera napustili sjednicu zbog uvreda gradonačelnika Domitrovića!

Nakon glasovanja, vijećnici HDZ-a i koalicijskih partnera, zbog uvreda koje nam je izrekao gradonačelnik Domitrović, napustili su sjednicu ne želeći više sudjelovati u raspravi u kojoj se zbog drugačijeg stava ili razmišljanja poseže za omalovažavanjem! Očekujemo ispriku Gradonačelnika jer smatramo da njegov stav i postupci ne odražavaju stavove građana Grada Ogulina koje predstavlja.

HDZ GRADA OGULINA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Malo sam pretražio i stranicu SDP-a Ogulin, da vidim kako oni tumače stvar.  O tome tamo ništa. Pa sam pogledao fejs najjačeg igrača SDP-a Ivana Vukovića, koji je doduše abdicirao ali čija riječ ima jednaku težinu. Očekivao sam da će pokušati izvući iz neprilike Grunfa, ali Banana se izgleda odmara u ugodnoj političkoj nirvani. A evo što o svemu detaljnije pišu kolege iz Ogportala:

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na relativno mirnoj sjednici Gradskog vijeća jedna od rijetkih življih  rasprava vodila se oko prijedloga gradonačelnika Dalibora Domitrovića (SDP) da se grad povuče iz vlasništva Radio Ogulina. Naime, zbog dugovanja koja se gomilaju od 2014. godine do sada, grad je kao većinski vlasnik, samo za pokriće gubitaka izdvojio više od 700 tisuća kuna i o gotovo bezizlaznoj situaciji vijećnike je upoznala prof. Kristina Mićin, koja je izradila procjenu vrijednosti radija. Prema procjeni, radio vrijedi 57 tisuća kuna, što je gotovo ista vrijednost do koje je došla i prošla Uprava radija, koja je procjenu učinila još prije dvije godine.

Bez obzira na tu činjenicu, gradonačelnikov prijedlog nije naišao na odobravanje. Vijećnici HDZ-a Milan Sabljak i Ivan Vučić u vrlo oštroj raspravi naglasili su da je Radio Ogulin tvrtka od javnog interesa i da se trebalo razmisliti i o drugim mogućnostima, a predložili su da se o prodaji radija građani očituju na referendumu. Taj je njihov prijedlog gradonačelnik nazvao infantilnim, što je izazvalo bijes u redovima HDZ-a, koji su nakon glasanja o ovom prijedlogu, nešto kasnije napustili sjednicu zbog, kako su rekli, vrijeđanja.

U raspravi su vijećnici HDZ-a dali podršku sadašnjoj upravi radija i naglasili kako se već vide pomaci ka ozdravljenju i boljem poslovanju, te vjeruju da će se ono u tom smjeru i nastaviti.

Boris Grgurić je naglasio kako je u predizbornom  programu njihove nezavisne liste također bila prodaja radija, no smatraju da taj prijedlog treba još doraditi i da nije dovoljno pripremljeno, pa su kod glasovanja bili suzdržani, kao i vijećnica DSS-a Nikolina Maravić. HDZ-ovci i njihovo partneri iz HSU-a su bili protiv, a za prijedlog gradonačelnika na koncu su glasali samo njegove kolege iz SDP-a.

OGportal

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Evo toliko o radiju. Jedna stvar mora biti jasna. U strašnoj konkurenciji koja vlada u radijskom eteru, teško je opstati. Mnoge su radio postaje, pa i one s polustoljetnom tradicijom, morale zatvoriti svoju butigu i prestati s emitiranjem. Opstaju samo oni najbolji, najkvalitetniji, najjači. Oni u  bogatim sredinama gdje se još mogu pokriti reklamama. Radio Ogulin, niti je spadao, niti sada spada u tu kategoriju i po meni, bez pomoći Grada, osuđen je na propast. Stoga ovakvi ishitreni i neargumentirani potezi o prodaji radija, nikome nisu od koristi. Ili možda i jesu. Tko će ga znati. "Krhko je znanje"

Fotka-OGporta

17. 3. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  

#91 PESO 2018-04-05 22:42
Ajde nek padne vijeće pa da se vrati prošla garnitura,ovi danas su katastrofa od koalicije...Svi su mislili da nemože gore al eto,dobili smo kretene
Citat
#92 Racionalist 2018-04-05 22:55
Svi ste vi " manje vise isti " , smece od ljudi, a smece od ljudi moze stvoritii i kreirati samo smece od drzave , pa to je bar logicno , zar vam i za to objasniti treba ivan pernar:)
Citat
#93 Sabrina 2018-05-26 13:18
Interactive Entertainment. You even get your very own wand.


Feel free to surf to my web blog how i play games: https://how-i-play-games-79.webself.net/
Citat
#94 . 2018-06-28 18:33
Kaj je s ovom Sabrinom. Jesu opet počeli spamovi.
Citat
#95 IreneHernández 2018-08-14 19:14
Evo i razloga zašto su oni toliko bitni. Ekstrakt guarane: Guarana ulazi u sastav iz više razloga, a najbitniji od njih je povećanje izdržljivosti kao i povećanje cirkulacije. Sve to pomaže dužoj erekciji. Guarana takođe ima i druge beneficije za vaše telo, počevši od generalne izdržljivosti, a takođe je dobra i za moždanu aktivnost. [censored]titangel-i n-serbia.com/#3 Sve salate, obučene Titan Gel sastav sa maslinovim uljem. Izuzetni rezultati poboljšanje potencije kod muškaraca daje poznati Zlatni poreklo. Na primer, 2 puta dnevno na pola sata pre jela da se konzumira alkohol Lek iz zlatnog korena 5-10 smanjuje. Imajte na umu da vaš uređaj će raditi, ako je veličina naravno ne mnogo manje od 21 dan.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi