SANACIJA I MONITORING ĐULINOG PONORA

Doc. dr. sc. Dalibor Paar sa PMF-a, i zagrebački Ogulinac Vedran Vučić, struč. spec. ing. sec., rade na projektu Sanacije i monitoringa sustava Đulin ponor - Medvednica, u svrhu omogućavanja maksimalnog protoka vode kroz špiljski sustav. Ili da ne kompliciram već narodski kažem - rade na projektu čišćenja  Đulinog ponora.

Prošli tjedan održan je još jedan u nizu sastanaka na temu - Zaštita Ogulina od poplave, na kome je prezentiran projekt „Sanacija i monitoring Đulinog ponora“. Dr. Paar je istaknuo da će se na potezu od ulaza u ponor od Medvedice, instalirali mjerni uređaji koji bi pokazali kojim kanalima voda prolazi i u kakvom su oni stanju, odnosno koliko su začepljeni. Na ulazu u tri glavna kanala postavile bi se zaštitne rešetke, koje bi spriječavale krupniji otpad, poput trupaca,  da uđu u dubinu ponora. Krupniji komadi bi se po mogućnosti izvlačili iz ponora ili usitnjavali, kako bi mogli proći kroz rešetke ne zatvarajući prolaz. Ovo je nekako najbolja verzija jer je daleko jeftinije zaustaviti naplavine na ulazu u ponor, nego ih kasnije izvlačiti iz dubine. Projekt je razrađen do u najsitnije detalje. Njime je predviđeno vraćanje hidrološke funkcije špiljskog sustava u prirodno stanje, te uspostava stalne kontrole nad pritokom naplavina i njihovog uklanjanja. Prvotna ideja bila je postavljanje zaštitne rešetke na ulazu u ponor ali se od toga odustalo i sada će rešetke biti postavljene na tri glavna unutarnja kanala. Predviđena je i izgradnja pješačkog pristupa u Đulin ponor i jamu Badanj radi stalnog monitoringa i intervencija. Projektni zadatak je opis trenutačnog stanja, opis i približna količina materijala za vađenje, te strategija čišćenja. Izvedbeni plan definiran je za razdoblje od 5 godina i podijeljen u nekoliko faza. Projekt financiraju Hrvatske vode.

Dr. Paar kaže kako je projekt tek u fazi elaborata i ishođenja dopuštenja. Kada stvari dođu do operativne faze, odnosno konkretnih aktivnosti, javnost će s deteljima biti podrobnije informirana, a za predstavnike medija kaže mi dr. Paar, ako bude zanimanja, organizirati će se posjet Đulijom ponoru, kako bi se na licu jesta uvjerili u tamošnje stanje.  

Na ovoj prezentaciji su bili nazočni i predstavnici javne ustanove NATURA VIVA. Osnovna djelatnost Javne ustanove je zaštita, održavanje i promicanje zaštićenih prirodnih vrijednosti čije je proglašenje u nadležnosti Županijske skupštine. Koliko sam uspio saznati, u projektu „Sanacija Đulinog ponora“, iz udruge su zabrinuti za nastambe šišmiša. Kojih, usput rečeno, tamo više i nema. Kapa dolje na njihovovim nastojanjima da sačuvaju  ugrožene vrste i stopiraju projekte koji ih ugrožavaju, ali u ovom slučaju ugrožena vrsta su Ogulinci kojima Dobra, iz godine u godinu, nanosi ogromne štete. U projekt Obrane Ogulina od poplave uključene su i razne udruge - od društva za zaštitu komaraca i krpelji do udruga koje brinu da ambrozija redovito provcvjeta u rujnu. Naravno da se šalim. Želim reći na kakve se sve probleme nailazi u ovom projektu i tko sve može stopirati ishođenje raznih suglasnosti i dozvola i odgoditi počtak radova. A mi strahujmo kada će Dobra opet u naše domove. O svemu se eto vodi računa, samo ne o čovjeku.

Svega u Đulinom ponoru

Biti će posla oko čišćenja

9. 4. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Batman 2018-04-09 23:22
Jebali ih šišmiši.
Citat
#2 Đula 2018-04-10 10:54
Izvedbeni plan definiran je za razdoblje od 5 godina

Ako samo ovo traje 5 godina koilko će trajati gradnja same brane. Koliko vidim pripremajmo se za dalje plivanje
Citat
#3 fran 2018-04-10 12:46
Ovo je nepotreban posal! Kakvi balvani? Bilo pred 35-40 godina kad je pobralo sa dušanove žage i nikad više. A radi se retencija. Sve snage baciti na nju, a ne na ponor. Neka mi oproste zagovarači iz teksta, ali staviti mrežu ili rešetku u podzemlju graniči sa naumom plavljenja Ogulinaca! Nonsens veći od sphovih nauma. Da ipak ovo nije njihovo? Aaa! Bolesni ..... Nenasjedajmo na njihove bajke o zaštiti grada u podzemlju. Maknite od sebe sve ovakve stručnjake!

Da, nisam našla ni spomena za grad. SRETAN VAM DAN OSLOBOĐENJA OGULINA, ma kaj to značilo. Kuliko to onima znači vidi se. Bit će ipak da nije oslobođenje već zauzeće. Krađa, lopovluk, kriminal,..... Sve u svoje vrime, kaj ne?
Citat
#4 Dr. Irčanin 2018-04-10 13:01
Pustite vodu da teče kako je tekla od stoljeća sedmog.
A vi dolje niže se preselite gore više.
Bliže Sv. Petaru ili Sv. Jakovu.

:lol:
Citat
#5 Ma daj 2018-04-11 09:44
FRAN piše "Ovo je nepotreban posal! Kakvi balvani? Bilo pred 35-40 godina kad je pobralo sa dušanove žage i nikad više".
Vidiš Fran ako nešto pišeš moraš nešto i znati a to je da su balvani o kojima govoriš još uvijek u ponoru jer zbog specifičnih uvjeta truljenje je znatno usporeno. Zato ih treba ili usitniti da odu dalje ili ih izvući.
Dr. IRČANIN se zaje......na račun sirotinje koju Dobra stalno poplavi. Predlažem mu da se on preseli gore a nas pusti da se borimo kako znamo. Malo je neukusno doktore.
Citat
#6 fran 2018-04-11 12:46
Ma daj "Ma daj", oćeš reć da je u podzemlju mumižnica tvojih trupaca. Nije riječ o tim komadima već buduće smeće koje BI trebalo vaditi ili usitniti. Sve ono kaj zajde doli usporava protok kroz ponor i ostaje doli sve dok ne padne na normalu kada se jedino može "usitniti". Pitanje je samo koji su to komadi (novi)?Kaj sada?
Citat
#7 gruntovčani 2018-04-11 16:50
Za ovoga komentara dr Irčanin pod br. 6 imaš veliki naklon. Saka ti čast, lepo povedaš!
Citat
#8 fran 2018-04-12 07:00
Za hvaljenog dr.: Ne samo da ćemo imati gejzire već i pravo ogulinsko more. Tada gejzira nebu u gradu jer bu pod vodom! Ako ti buš delal tu branu!
Citat
#9 @ 2018-04-13 10:19
za dr. Ircanin
Po Vasoj logici tempiranu bombu imamo i na Sabljacima. Ako brana popusti odose Otok i Ostarije u vrajzju mater. I svi gadovi nizvodo od stotina brana. Pa valjda je netko strucan izracunao kakva ce biti brana da izdrzi pritisak vode. A to da ce se negdje u gradu izbiti gejzir spada i domenu znanstvene fantastike.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi