SANACIJA I MONITORING ĐULINOG PONORA

Doc. dr. sc. Dalibor Paar sa PMF-a, i zagrebački Ogulinac Vedran Vučić, struč. spec. ing. sec., rade na projektu Sanacije i monitoringa sustava Đulin ponor - Medvednica, u svrhu omogućavanja maksimalnog protoka vode kroz špiljski sustav. Ili da ne kompliciram već narodski kažem - rade na projektu čišćenja  Đulinog ponora.

Prošli tjedan održan je još jedan u nizu sastanaka na temu - Zaštita Ogulina od poplave, na kome je prezentiran projekt „Sanacija i monitoring Đulinog ponora“. Dr. Paar je istaknuo da će se na potezu od ulaza u ponor od Medvedice, instalirali mjerni uređaji koji bi pokazali kojim kanalima voda prolazi i u kakvom su oni stanju, odnosno koliko su začepljeni. Na ulazu u tri glavna kanala postavile bi se zaštitne rešetke, koje bi spriječavale krupniji otpad, poput trupaca,  da uđu u dubinu ponora. Krupniji komadi bi se po mogućnosti izvlačili iz ponora ili usitnjavali, kako bi mogli proći kroz rešetke ne zatvarajući prolaz. Ovo je nekako najbolja verzija jer je daleko jeftinije zaustaviti naplavine na ulazu u ponor, nego ih kasnije izvlačiti iz dubine. Projekt je razrađen do u najsitnije detalje. Njime je predviđeno vraćanje hidrološke funkcije špiljskog sustava u prirodno stanje, te uspostava stalne kontrole nad pritokom naplavina i njihovog uklanjanja. Prvotna ideja bila je postavljanje zaštitne rešetke na ulazu u ponor ali se od toga odustalo i sada će rešetke biti postavljene na tri glavna unutarnja kanala. Predviđena je i izgradnja pješačkog pristupa u Đulin ponor i jamu Badanj radi stalnog monitoringa i intervencija. Projektni zadatak je opis trenutačnog stanja, opis i približna količina materijala za vađenje, te strategija čišćenja. Izvedbeni plan definiran je za razdoblje od 5 godina i podijeljen u nekoliko faza. Projekt financiraju Hrvatske vode.

Dr. Paar kaže kako je projekt tek u fazi elaborata i ishođenja dopuštenja. Kada stvari dođu do operativne faze, odnosno konkretnih aktivnosti, javnost će s deteljima biti podrobnije informirana, a za predstavnike medija kaže mi dr. Paar, ako bude zanimanja, organizirati će se posjet Đulijom ponoru, kako bi se na licu jesta uvjerili u tamošnje stanje.  

Na ovoj prezentaciji su bili nazočni i predstavnici javne ustanove NATURA VIVA. Osnovna djelatnost Javne ustanove je zaštita, održavanje i promicanje zaštićenih prirodnih vrijednosti čije je proglašenje u nadležnosti Županijske skupštine. Koliko sam uspio saznati, u projektu „Sanacija Đulinog ponora“, iz udruge su zabrinuti za nastambe šišmiša. Kojih, usput rečeno, tamo više i nema. Kapa dolje na njihovovim nastojanjima da sačuvaju  ugrožene vrste i stopiraju projekte koji ih ugrožavaju, ali u ovom slučaju ugrožena vrsta su Ogulinci kojima Dobra, iz godine u godinu, nanosi ogromne štete. U projekt Obrane Ogulina od poplave uključene su i razne udruge - od društva za zaštitu komaraca i krpelji do udruga koje brinu da ambrozija redovito provcvjeta u rujnu. Naravno da se šalim. Želim reći na kakve se sve probleme nailazi u ovom projektu i tko sve može stopirati ishođenje raznih suglasnosti i dozvola i odgoditi počtak radova. A mi strahujmo kada će Dobra opet u naše domove. O svemu se eto vodi računa, samo ne o čovjeku.

Svega u Đulinom ponoru

Biti će posla oko čišćenja

9. 4. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#11 levitra 20mg 2018-04-24 19:39
Hello dear, are you enjoying with this comic YouTube video? Hmmm, that’s nice, I am also watching this YouTube funny video at the moment.
Citat
#12 levitra online 2018-04-25 00:15
It is the happiest time of my life so far, when I am watching these} funny videos at this place, because after complete day working I was so tired and now feeling nicely.
Citat
#13 levitra generic 2018-04-25 04:26
You have to waste less time to search your necessary matter on net, because today the searching methods of search engines are nice. That’s why I fount this article here.
Citat
#14 levitra coupon 2018-04-25 08:12
One extra method in support of advertising your webpage is posting comments on unique directories with your blog link.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi