ČIPIRANJE PASA - ZAKONSKA OBVEZA. KAZNE DRASTIČNE.

Imati psa kućnog ljubimca i voditi na pravi način brigu o njemu, još je jedan dodatni trošak u kućnom proračunu. Ali što je to prema veselju i zadovoljstvu koje vam može pružiti, i pruža vaš  „najbolji prijatelj“. Uz odgovarajuću hranu, veterinarsku kontrolu, redovito cijepljenje, sada je tu čipiranje pasa.

Mnogi se pitaju, je li to obvezno. JE. Vaš pas mora biti čipiran. Zakonska obveza čipiranja pasa u Hrvatskoj je na snazi od 2004. godine, ali dosta pasa još nije čipirano, odnosno kontrolirano i kao takvo službeno registrirano. Novi Zakon o zaštiti životinja nametnuo je jedinicama lokalne samouprave provođenje stručnog nadzora do 30. lipnja 2018. Dakle, da malo pojednostavim. Vlasnici pasa od sada moraju komunalnom redaru dokazati da  su ispunili sve svoje zakonski predviđene obveze te mikročipirali psa dok komunalni redar očitanjem mirkočipa može provjeriti vjerodostojnost dokumenata, odnosno sve podatke o pojedinom psu. Čipiranje psa i nije tako skupo - svega 90 kuna. Ali kazne za neizvršenje zakonskih odredbi mogu doseći i 6.000 kuna. E tu se već trebate zamisliti.

Opet će nas država „oderati“. Opet će na nama netko zaradit, reakcije su na obvezno čipiranje. No nije baša tako. Čip je psu ono što je čovjeku osobna karta.

Na čipu se zabilježi serijski broj koji označava svakog psa. Na tome broju označava se iz koje je države taj pas, iz kojega je grada, gdje je čipiran i na posljetku tko su mu vlasnici. Pas također mora biti čipiran ako mislite sa njime u državu koja je u europskoj uniji.

Ono što je mnogim vlasnicima pasa možda i najvažnije je to,  da se pas jednostavno više ne može izgubiti. Ako negdje odluta, ili pobjegne, bilo koja osoba koja ga pronađe, može ga vama vratiti na vrlo jednostavan način. Mora otići kod bilo kojeg veterinara, i reći da je nađen pas. Nakon toga veterinar provjeri preko čipa čiji je taj pas i kontaktira vlasnika istoga trenutka. Dođete po vašeg peseka, i svi sretni i zadovoljni. Isti je slučaj ako vam netko ukrade psa. Putem čipsa, vrlo lako ga možete locirati i pronaći. Zato, kada je čipiranje pasa u pitanju, ne okljevajte. Ugrađenim čipom, vaš ljubimac je siguran.

 

11. 4. 2018.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#51 Beau 2018-06-29 04:46
I'm rеally enjoying tһe design annd layout ᧐ff ylur blog.
Іt's a very easy оn the eyes which makes it mᥙch more pleasant fоr me tⲟ ⅽome
heгe and visit more often. Ɗid you hire ᧐ut a
developer tto crеate yоur theme? Fantastic ᴡork!Ηere іs my webllog - Globalplus: https://bit.ly/2KzkHlW
Citat
#52 Minnie 2018-06-29 22:15
Hey there woᥙld yoᥙ mind letting me know wich webhost
you'rе using? I've loaded yоur blog iin 3
different ѡweb browsers aand Ι must say this
blog loads a lott faster then most. Can you recommend a goоd web hosting provider at a reaѕonable price?

Many thankѕ, I appreciate it!

Feel free to visit my web page ... alox
foldeknive: https://Lommeknive.Skoleblogs.dk/files/2018/05/schweizerkniv-med-haandtag-af-trae.pdf
Citat
#53 Hai 2018-07-02 13:31
It's in faϲt very difficult in this full of activity life to listen news on Television, therеfore I only usee the web for that purpose,
and get the most recent information.

Visit my blog post: pocket knife keyring (https://Goo.gl/bBxMHJ: https://Goo.gl/bBxMHJ)
Citat
#54 DoveSlese 2018-07-17 12:37
So you! need something new? Look at this website. Only here the choice of horny for every taste and completely free! They are wettest slaves, they will and want perform everything you order !
[censored]gov.shortc m.li/kings1#M73
Citat
#55 Efrain 2018-08-14 08:35
My family all the time say that I am killing my time here
at net, except I know I am getting experience every day
by reading thes nice articles or reviews.

Feel free to visit my website - livecam women: [censored]ecamgirls. net
Citat
#56 ClieeSlese 2018-08-17 11:27
Can you! prefer something super new? Look at this site. Only here the choice of wettest pussies for every will and completely free! They are obedient slaves, they will and want implement anything you say !
[censored]gov.shortc m.li/kings1#L46
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi