ČIPIRANJE PASA - ZAKONSKA OBVEZA. KAZNE DRASTIČNE.

Imati psa kućnog ljubimca i voditi na pravi način brigu o njemu, još je jedan dodatni trošak u kućnom proračunu. Ali što je to prema veselju i zadovoljstvu koje vam može pružiti, i pruža vaš  „najbolji prijatelj“. Uz odgovarajuću hranu, veterinarsku kontrolu, redovito cijepljenje, sada je tu čipiranje pasa.

Mnogi se pitaju, je li to obvezno. JE. Vaš pas mora biti čipiran. Zakonska obveza čipiranja pasa u Hrvatskoj je na snazi od 2004. godine, ali dosta pasa još nije čipirano, odnosno kontrolirano i kao takvo službeno registrirano. Novi Zakon o zaštiti životinja nametnuo je jedinicama lokalne samouprave provođenje stručnog nadzora do 30. lipnja 2018. Dakle, da malo pojednostavim. Vlasnici pasa od sada moraju komunalnom redaru dokazati da  su ispunili sve svoje zakonski predviđene obveze te mikročipirali psa dok komunalni redar očitanjem mirkočipa može provjeriti vjerodostojnost dokumenata, odnosno sve podatke o pojedinom psu. Čipiranje psa i nije tako skupo - svega 90 kuna. Ali kazne za neizvršenje zakonskih odredbi mogu doseći i 6.000 kuna. E tu se već trebate zamisliti.

Opet će nas država „oderati“. Opet će na nama netko zaradit, reakcije su na obvezno čipiranje. No nije baša tako. Čip je psu ono što je čovjeku osobna karta.

Na čipu se zabilježi serijski broj koji označava svakog psa. Na tome broju označava se iz koje je države taj pas, iz kojega je grada, gdje je čipiran i na posljetku tko su mu vlasnici. Pas također mora biti čipiran ako mislite sa njime u državu koja je u europskoj uniji.

Ono što je mnogim vlasnicima pasa možda i najvažnije je to,  da se pas jednostavno više ne može izgubiti. Ako negdje odluta, ili pobjegne, bilo koja osoba koja ga pronađe, može ga vama vratiti na vrlo jednostavan način. Mora otići kod bilo kojeg veterinara, i reći da je nađen pas. Nakon toga veterinar provjeri preko čipa čiji je taj pas i kontaktira vlasnika istoga trenutka. Dođete po vašeg peseka, i svi sretni i zadovoljni. Isti je slučaj ako vam netko ukrade psa. Putem čipsa, vrlo lako ga možete locirati i pronaći. Zato, kada je čipiranje pasa u pitanju, ne okljevajte. Ugrađenim čipom, vaš ljubimac je siguran.

 

11. 4. 2018.

Nebojša Magdić

 

Komentari  

#101 ufuquhguh 2018-10-15 08:49
[censored]doxycyclin e-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytotec.sit e.ankor
Citat
#102 arawakepuzu 2018-10-15 09:02
[censored]doxycyclin e-cheapbuy.site/ - doxycycline-cheapbuy .site.ankor onlinebuycytotec.sit e.ankor
Citat
#103 Kathy 2018-10-17 00:19
Asking questions are truly pleasant thing if you
are not understanding something fully, except this piece of writing presents fastidious understanding even.

Visit my homepage scr888 login malaysia: [censored]dealfire.n et/__media__/js/nets oltrademark.php?d=we club88.com
Citat
#104 Neva 2018-10-18 00:24
This is the perfect web site for anyone who wishes to understand this topic.

You realize so much its almost tough to argue with you (not that I
really would want to…HaHa). You certainly put a brand new spin on a subject
that has been written about for ages. Excellent stuff, just excellent!


My homepage; Sadye: [censored]jd.com
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi