ČIŠĆENJE ĐULINOG PONORA U KOLOVOZU

Doc. dr. sc. Dalibor Paar sa PMF-a, i zagrebački Ogulinac Vedran Vučić, struč. spec. ing. sec., rade na projektu Sanacije i monitoringa sustava Đulin ponor - Medvednica, u svrhu omogućavanja maksimalnog protoka vode kroz špiljski sustav. Ili da ne kompliciram već narodski kažem - rade na projektu čišćenja  Đulinog ponora.

Nedavno je održan još jedan u nizu sastanaka na temu - Zaštita Ogulina od poplave, na kome je prezentiran projekt „Sanacija i monitoring Đulinog ponora“. Na ulazu u tri glavna kanala postavile bi se zaštitne rešetke, koje bi spriječavale krupniji otpad, poput trupaca,  da uđu u dubinu ponora. Krupniji komadi bi se po mogućnosti izvlačili iz ponora ili usitnjavali, kako bi mogli proći kroz rešetke ne zatvarajući prolaz. Projekt vrijedan oko 10 milijuna kuna, financiraju Hrvatske vode.

Čišćenje Đulinog ponora u Ogulinu započet će u kolovozu ove godine, a to su za radio Mrežnicu potvrdili oni najkompetentniji - ministar zaštite okolišta Tomislava Ćorić i glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Zašto radovi ne bi počeli već u lipnju,kada nema velikih voda, to u svojoj skromnoj glavi ne mogu skužiti.

U isto vrijeme vrše se intenzivno i poslovi oko onog najvažnijeg - izgradnje retencije u Turkovićima. Ako sve bude kako treba, s radovima bi se počelo ovoga ljeta i to najprije na lokaciji ribnjaka u Vitunju i potpornog zida uz željezničku prugu.

Kompletan projekt stoji 109 milijuna i 860 tisuća kuna. Od toga na samu branu otpada 76 milijuna plus PDV, a ostalo na čišćenje korita Dobre, za čišćenje Đulinog ponora, za otkup zemljišta i t.d. Za lovu se mi u Gradu ne trebamo brinuti. Brigu su preuzele Hrvatske vode. 85 posto pokrilo bi se iz fondova EU a 15 posto osiguralo bi se iz CEB zajma.

 

3. 5. 2018.

Nebojša Magdić

Komentari  

#1 Suvo Julo 2018-05-03 19:15
Daj Bože da od svega nešto bude
Citat
#2 Đula 2018-05-04 11:05
Ne vjerujem dok ne vidim.To previše dugo traje a sada još ovi od kojih bi trebalo otkupiti parcele na mjestu buduće retencije mudruju i koliko čujem stopiraju cijeli projekt. Pa idite na izvlaštenje gospodo a ne da vas ucjenjuju oni koji do danas nisu ni znali da imaju nekakvu zemlju a ako su i znali u potpunosti su je zapustili. A sada im odjednom zlata vrijedi.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi