ŠTO SE ONO IZA BRDA VALJA - DRUGI DIO

Nedavno sam objavio post - Što se ono iza brda valja. Kamen se zakotrljao otvorenim pismom gradonačelnika Domitrovića ministru Ministranstva državne imovine Goranu Mariću, u kome, ogorčen neučinkvitošću i neradom aljkavih službenika Ministarstva, koji svojim neradom koče za Ogulin životno važne projekte, izražava svoje nazadovoljstvo.

A onda, što je u prvi mah izazvalo nedoumicu, na to pismo gradonačelnika reagira prilično oštro koalicijski partner i predsjednik Gradskog vijeća, Željko Stipetić, pobijajući neke tvrdnje Domitrovića, napisavši „da se radi o jednom licu" kad su mediji u pitanju, a o drugom "licu" kad se radi o stvarnom radu i životu. Otvoreno pismo Domitrovića ministru Mariću, Stipetić smatra nepotrebnim tvrdeći da to  nije ničem pomoglo, samo je odmoglo. Koliko, to ćemo tek vidjeti.

Malo mi je sve bilo nejasno, da ne kažem nemušto, i zbog toga sam post i nazvao - Što se ono iza brda valja. Pitam se, što nam je to svima skupa promaklo ispod radara, da nismo shvatili bit problema. A bit problema, vidim sada nakon novog posta na fejsu Stipetića, očito je u nefunkcioniranju na relaciji gradonačelnik - Nezavisna lista Ž.S. E to već ne sluti na dobro i bojim se da će nam ovakav način razmjene mišljenja, donijeti samo dalje podjele. Koje su nam u ovom trenutku najmanje potrebne.

O pismu gradonačelnika ministru, Stipetić piše:

„Pošto se ovdje radi o činjenicama koje okrivljuju "jednu stranu" (Ministarstvo državne imovine), a "mi peremo ruke" i izvlačimo se (gradonačelnik, suradnici i Gradska uprava), red je da se ipak malo "spusti lopta na zemlju". Ovakav način rada i komunikacije je po meni štetan. Jedini motiv ovog pisma ministru koji mogu logično objasniti je, da se Ministarstvo proglasi krivim zbog toga što Grad Ogulin nije uspio prijaviti na natječaj izgradnju novog dječjeg vrtića u "Poredicama".

I ako je Stipetić u svom postu pobrojao, po njemu,  neke pogrešne poteze  gradonačelnka Domitrovića, te neke stvari koje ne funkcioniraju, ovaj puta zadržao sam se samo na spomenutuoj izgradnji dječjeg vrtića u Poredicama. Da se malo podsjetimo. Nakom izborne pobjede, u „ostavinskoj raspravi“, koalicijskim partnerima iz Nezavisne liste Ž.S. pripala je briga o Poduzetničkoj zoni i Poredicama.

Kada su Poredice u pitanju, Stipetić za „Ogulin u srcu“, kaže:

„Još od 2014. godine, kada je krenula vijest da u Poredice dolaze azilanti, kao tadašnji dogradonačelnik provjeravam tu informaciju i uspostavljam kontakte, obilazim razna ministarstva i institucije, sve sa željom da dobijemo Poredice u vlasništvo. Nakon odlaska pripadnika HV-a iz vojarne 11. kolovoza 2017.g.  stvoreni su uvjeti da zatražimo vlasništvo nad Poredicama.  Dogovaramo sastanak sa ministrom koji dodjeljuje Gradu vojarnu na čuvanje i održavanje. Prvi korak koji smo nakon toga učinili, je uvrštavanje vojarne u Prostorni plan što je učinjeno 07. lipnja 2018.godine na sjednici Gradskog vijeća. Potom formiramo Povjerenstvo čiji je zadatak izraditi dokument o namjeni "Poredica". Povjerenstvo sačinjava Pismo namjere prema ministru, sa prijedlozima namjene prostora "Poredice", u sklopu kojeg je i gradnja novog dječjeg vrtića".

Do tada je sve išlo po planu ali se odjednom situacija zakomplicirala. U čemu je stvar ?.

„Da upravo tako. Krajem osmog mjeseca gradonačelnik mi osobno daje na znanje da Grad ne može dobiti suglasnost na geodetski elaborat.
Preko županije i ministarstva pokušavam ishoditi dobivanje suglasnosti. I  tada saznajem paradosalnu činjenicu, da Grad traži suglasnost skoro već 10 dana, ali da Gradska uprava nije dostavila potrebnu dokumentaciju u Ministarstvo državne imovine. Pa se postavlja logičko pitanje - na osnovu čega bi Ministarstvo dalo suglasnost ako nema konkrektne i cjelovite dokumentacije. Situacija bi bila smiješna da nije žalosna. Nakon mojeg urgiranja prema gradonačelniku Domitroviću, dokumentacija se konačno dostavlja u Ministarstvo državne imovine.
Preko Županije i Ministarstva, uspijevam doći do navedene suglasnosti, koja je dostavljena 07. rujna u Gradsku upravu, nakon čega Ministarstvo državne imovine izdaje suglasnost temeljem čl. 50 Zakona o upravljanju državnom imovinom, kako bi se izgradnja dječjeg vrtića mogla prijaviti na natječaj.

Jedna napomena. Glavni projekt je bio gotov 11.rujna, kao i procjena vrijednosti, za koju nije potrebno mjesec, dva, tri, već nekoliko dana.
Da se razumijemo, svi mi znamo da je administracija spora i da mora biti brža, ali sve optužbe koje je iznesao gradonačelnik Domitrović prema Ministarstvu državne imovine nemaju veze sa sporošću“. U pitanju su naše greške i to trebamo javno priznati".

Zbog čega Ministarstvo izdaje samo suglasnost ?

„Samo iz jednog jedinog razloga. Jer Gradska uprava nije napravila svu potrebnu dokumentaciju na temelju koje bi se zemljište darovalo ili dala suglasnost za pravo građenja a sukladno zakonu. Još postoji jedan moment. Naime nakon što su im Hrvatske vode odbile dati suglasnost za izgradnju vrtića uz rijeku Dobru, jer je to plavno područje, došli su u svojevrsni „cajtnot“   Pa zbog svog propusta, najlakše je optužiti Ministarstvo. A dobro se vidi tko je tu kriv. Ministarstvo sigurno nije“.

E sada, čije je zasluga da se ipak nešto pokrenulo, prosudite sami. Nekako se je kod nas udomaćio običaj prisvajanja tuđih zasluga, pa je to možda i ovdje slučaj. Ali ono što je za grad najtragičnije je činjenice da više u vladajućoj koaliciji nema sinergije. Ne zna lijevica, što radi desnica. Ili obrnuto. Kako hoćete.

Gradonačelniku je već na samom početku trebalo biti jasno da Nezavisna lista Ž.S. ne ulazi u koaliciju zbog velike ljubavi prema njemu osobno i prema SDP-u , već u prvom redu zbog nezadovoljstva dosadašnjim djelovanjem HDZ-a i marginaliziranjem bivšeg dogradonačelnika Stipetića, kod donošenja važnih odluka prijašnje vlasti. Jer sve se rješavalo u „sobi punoj dima“. A Stipetić puši ili ne puši, tamo nije imao što tražiti. Niti je nekima bio poželjan.  E sada, kad tih nekih više nema, kada su bačeni u ropotarnicu lokalne povijesti, Stipetić si poučen lošim iskustvom, više ne može dozvoliti da netko drugi prisvaja njegove ideje i ideje ljudi iz Nezavisne iste. I sada nastaje šum u komunikaciji između trojice nezavisnih vijećnika i gradskog vodstva.

Sumirajući rad svoje Nezavisne liste u minulih godinu dana, Stipetić u svom postu objavljuje još niz detalja lošeg rada gradske uprave. Zbog čega sada to radi ?.

„Zbog toga jer smatram, da se na ovakav način ne radi. Zbog toga što sami sebi zatvaramo vrata. Zbog toga što okrivljujemo druge, za nešto za što nisu krivi. Možda bi bilo bolje da malo pometemo pred svojim vratima.
Ovakav način komuniciranja ničemu ne služi. Zapravo to je neka vrsta samo promocije kojom se javnost nastoji uvjeriti kako se evo, mi (gradonačelnik i zamjenici) "ubijajamo" od posla, ali nam drugi opstruiraju naš trud.
Za mene osobno, prestrašno. Pismo gradonačelnika Domitrovića ministru Mariću nije ničem pomoglo, baš ničem, samo je odmoglo, a tek ćemo još vidjeti koliko.
Nadam se da se iz svega ovoga izvukla pouka, ponajviše sa strane gradonačelnika i suradnika. 'Ajmo napokon krenuti nešto kvalitetno raditi i dati sve od sebe, a ne se baviti samo medijskoj samopromocijom i nebitnim stvarima.

Sve što mi sa Nezavisne liste radimo, pokušavamo odraditi profesionalno, iskreno i pošteno.
Normalno je da smo za izgradnju dječjeg vrtića (a kao što je prije navedeno, ta ideja je od prvog trenutka u našim idejama za "Poredice"), a to smo i ovom prilikom pokazali".

Dobro, zašto sada ova cjelokupna objava?
"Iz jednostavnog razloga, zbog toga jer je reakcija prema Ministarstvu državne imovine bila nepotrebna. Zbog toga jer si s besmislenim i nepromišljenim jednostranim potezima, stvaramo probleme. Zbog toga jer su prozivke i optužbe na račun Ministarstva zasnovane na netočnim činjenicama, i u konačnici, zbog toga jer je u konkretnom slučaju Ministarstvo odradilo sve što je moglo. A mi smo, to moramo priznati, bilo oni koji su kiksali“.

I to bi bilo to. I ako se već pričalo kako neke stvari između koalicijskih partnera već duže vrijeme ne štimaju, sada se i konkretno pokazalo da je to istina. Što će se dalje događati. Hoće li se spustiti lopta, hoće li gradonačelnik više uvažavati trud „nezavisnih“, hoće li prevladati očiti sukob ili postoji neki drugi scenerij. Pričkajmo, pa ćemo vidjeti.

 

21. 9. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

Komentari  

#61 Ž. S. 2018-09-26 23:44
Za Miku Magdića
Poštovani,
pokušati ću ukratko odgovoriti na Vaša pitanja, nedoumice i drugo.
Naime, kao što sam u svom pr vom komentaru, nakon objave "otvorenog pisma" gradonačelnika napisao, da je svatko odgovoran za svoje postupke. To vrijedi kako za konkretan događaj, tako i općenito u životu.
Što će gradomačelnik učiniti ili neće učiniti po ovom pitanju prema javnosti, stvarno ne znam, a niti me iskreno zanima. Ono što sam mislio reći-napisati, rekao sam, kao i napisao.
Jedino što ovdje mogu reći (osobni razgovor ne želim prepričavati), da je gradonačelnik vjerojatno uvidio da je pogriješio, te me na svečanoj sjednici GV pohvalio za angažman po pitanju "Poredica", odnosno prijave za izgradnju dječjeg vrtića u istima.
Što se tiče nekakvog opraštanja ili prešućivanja, moram reći da mi Vaše konstatacije nisu skroz jasne, ali ću pokušati odgovoriti.
Mislim da sam jasno rekao, da je pismo bilo bespotrebno i štetno, koliko štetno, vidjeti ćemo. Prešućivanja nije bilo, a neće niti biti. Ovakve stvari štete svima nama, ne gledam ih po stranačkoj pripadnosti, već isključivo kao nešto što je štetno za Grad.
Javnost je dobila dvije informacije, koje su proturječne, a na javnosti je da prosudi čija je infoacija i činjenice točne.
Ono što je nažalost kod nas u Gradu "uobičajeni obrazac ponašanja", bez obzira o kojoj se političkoj stranci radilo, ako je netko "naš" nešto rekao to je tako, a ako je "njihov", onda to sigurno nije tako.
Na kraju ću još jednom ponoviti, svatko je odgovoran za svoje postupke.
Kao i to, da mi u "ovu priču" nismo ušli zbog širenja ljubavi, već temeljem programa i pokušaja da nešto kvalitetmo učinimo za maš Grad.
Citat
#62 Fifi 2018-09-27 10:11
Na Ogortalu sve najbolje, samo pohvale za rad i hvalospjevi. A onda ovdje druga strana medalje.Dobro je i to znati a ne ostati u planski stvorenom neznanju.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi