DAN GRADA PROSLAVLJEN. A SADA, NASTAVIMO "DELKATI".

Prvi puta sam Dan Grada „prespavao“ na moru. Pružila mi se prilika, pa sam prošli tjedan proveo „ am schonen blauen Jadranu“. Vrativši se kući, prošetah po društvenim mrežama i cekerima i vidim „puno lipih stvari“.

Proslava dana Grada prošla je baš kako treba. Posebno me veseli da je kazališna predstava u dvorištu Frankopanske kule bila iznimno dobro posjećana. A baš sam tu bio malo skeptik, bojeći se da Ogulinci neće prepoznati pravu poslasticu koja im se nudi. No na sreću, bio sam u krivu.

I završna večer uz Vatru, kako mi kažu, bila je prava fešta. Klope i pića, koliko voliš. I dobrog raspoloženja. Baš mi je drago.

A iznenadilo me je i obradovao podatak koji čitam na stranici - GRADONAČELNIK. HR. Tamo piše:

U škole u Ogulinu krenuo čitav razred prvašića više nego lani, raste i broj vrtićanaca! . Ma bravo.

Sve se pitam, znači li to da su naši mladi sugrađani konačno otkrili čari bračnog života i krenuli na „posao“. Znate već kakav. Pa sretno im bilo. A mogli bi još malo pojačat. Neka. Nek je dice.

Biti će  mjesta i u vrtićima, jer će do kraja idućeg mjeseca, kako kažu,  završiti radovi oko proširenja vrtića te će biti  otvoreno 13 mjesta u jasličkoj i 23 mjesta u mješovitim grupama.

A zakopane su ratne sjekire između gradskih vlasti i Ministarstva državne imovine, tako da će se po svemu sudeći, i u Poredicama graditi još jedan vrtić.

Što rade u Bjelinu još nisam uspio saznati. Čim se nađem s Bjelinovim „dinamovcima“, imati ću više informacija.

A što se tiče čišćenja ponora, što je učinjeno, učinjeno je. Naime, radnici Aqvaterma obavili su svoj dio posla. Izvukli su sitan materijal a sada je na redu krupni otpad. Koliko sam uspio saznati, Hrvatske vode kao nositelj projekta, angažirati će HGSS, čiji bi članovi obavili onaj stručniji i malo teži dio posla - rezanje trupaca, njihovo usitnjavanje i vađenje iz ponora. No kako uskoro možemo očekivati one jesenske uvjete i dosta kiše, taj će posao vjerovatno krenuti na proljeće.

Radi se i na spoju ulice P. Preradovića /Hačko/ i Bolničke ulice. Metalne cijevi za protok vode u slučaju poplave su ugrađene i već se nazire pravi izgled buduće prometnice.

Nakon sezone kupanja, kojom su se prilikom Ogulinci konačno opet vratili „svome moru“, jezero Sabljaki je dobrim dijelom ispušteno. Kako mi reče direktor HE Gojak, Milan Sabljak, razlog je sanacija dijela zemljane obale. Naime, godinama su valovi udarali u obalu i odnosili zemlju, stvarajući na taj način štetu vlasnicima privatnih parcela. Da bi se spriječila dalja erozija tla, na onim najugroženijim dijelovima zemljane obale, ugraditi će se kameni blokovi. Uz to, sanirati će se i postojeća kamena obala na kojoj su godinama nastala oštećenja. Ti bi radovi trebali biti gotovi kroz 20-30 dana, zavisno o vremenu. Nizak vodostaj otkrio je, da je trave koja je predstavljala problem i HE Gojak i kupačima, znatno manje. Pokazao se kao dobar potez kada  je pred par godina u jezero ubačena veća količina amura, koji su travu sveli na podnošljiviu količinu.

Nizak vodostaj iskoristili su i u Vodovodu i kanalizaciji. Njihovi radnici ovih dana čiste od trave izvorište Mrežnice.

P.S.

A da sve bude dobro, imamo eto i toplo, sunčano vrijeme, ili ako više volite - bablje ljeto. I imamo takav urod vrganja da to ne pamtim. Kad sam se s mora vratio kući i malo bacio oko na fejs, ostao sam šokiran. Svaka druga slika - košare pune vrganja. I umjesto da sam doma i berem ih barem 30-40 kila, ja se glupiram po moru. Zato, ako imate viška vrganja, taj višak rado bih preuzeo. wink

 

Prvi dio posla završen. Sada slijedi ulazak dublje u ponor, rezanje trupaca i krupnog otpada i izvlačenje. Ovi će radovi vjerovatno početi u proljeće.

A na rekonstrukciji prometnice kod nebodera, radi se punom parom.

Pogled s gornje strane, od Hačka.

Izgled sa strane Lomosta.

Slobodno dojdite pobrat jabuke. Neće vam niki niš.

Evo kako izgleda iznutra.

Jezero je ispušteno. Mrežnica u svom starom koritu.

Mora da je nekada bila lijepa dolina s rijekom.

Zahvaljujući amurima, nema mnogo trave. Sve popasli.

Iz Vodovoda i kanalizacije krenuli na redovno uređenje izvora Mrežnice.

HGSS-ovci pomažu čišćenje trave na izvorištu.

Našli sistem kako izvući travu. Snađi se druže.

"Perunika" svuda po gradu pa tako i ovdje uređuje okoliš. Lijepo.

Još jedan detalj - rad članova "Perunike".

Što priroda stvori. Panj izvučen iz izvora koji je tamo bio godinama. Sada je umjetnička instalacija, samo jedan detalj lijepo uređenog okoliša izvora Mrežnice.

Iz Vodovoda brinu o svakom detalju.

Kada im loše krene s vodom i kanalizacijom, mogli bi iznajmljivati ovaj lijepo uređen prostor za svadbe i kako sa sada kaže - razne evente. Ili političke skupove.cheeky

 

Photo by Nešo-Skorašnik

18. 9. 2018.

Nebojša Magdić

 

 

 

Komentari  

#11 Florijan 2018-09-19 22:17
[censored]www.ogulin .hr/dokumenti/sgv10/ 10_SGV_Grad_Ogulin.z ip
Obratiti pozornost na toč. 7. dnevnog reda - projekt rekonstrukcije vatrogasnog odma u Turkovićima.
Tri miliona i još parsto tisuća kuna, tri novozaposlena...
Citat
#12 Ogulinac 2018-09-20 07:44
Florijane, da i?
Da si slusao sjednicu i obrszlozenje znao bi o cemu se radi.
Ovako je ovo tvoje zlocesto prdenje u vjetar
Citat
#13 . 2018-09-20 10:24
Citat ?:
Točkica zamjenila točkicu samo ova nova u neznanju lupeta gluposti. Projekt se ne može prijaviti na natječaj bez idejnog projekta, geodetskog projekta, glavnog projekta itd itd. Moram zaključiti da je 90% komentara obično lupetanje šupljoglavih stranačkih poslušnika. Nešo doveo si sebe i blog na sprdačinu.


Kad si toliko pametan i razumiš se u te papire kaj ne objaviš da vidimo projekt. Kakvo će biti grijanje u objektu.
Drago mi je da je Ogulin dobil Poredice od ministra Marića.

Čini mi se da si jedini ti šupljoglav čim tako odgovaraš na pitanja.
Citat
#14 Florijan 2018-09-22 07:54
Citat Ogulinac:
Florijane, da i?
Da si slusao sjednicu i obrszlozenje znao bi o cemu se radi.
Ovako je ovo tvoje zlocesto prdenje u vjetar


Dragi Ogulinče!
Slušao sam obrazloženje projekta na sjednici GV-a i sve mi je jasno. Samo tebi i tebi sličnima ništa nije jasno jer ste očito ograničeni i naivni. Prije svega, jako dobro sam čuo i razumio da je već i prethodna vlast (Gradonačelnik Turković) pokrenula ovaj glupi, nerealni i nepotrebni projekt. Te gluposti platio je grad u mandatu nove vlasti oko 150000 naših kuna tamo negdje nekome (ako sam dobro zapamtio). Tragedija je u tome što je taj projekt nastavila i podržava ga i nova vlast na čelu sa stručnjacima za EU fondove. Nastavak tih gluparija će još koštati, ako sam opet dobro čuo, oko 70000 naših kuna. Dakle, sveukupno preko 200000 kn naših novaca je već odfijukalo, a da još nije ništa konkretno napravljeno. Pa zar SDP i ekipa nemaju neki svoj projekt koji je donekle normalan, nego nastavljaju s propalim projektima Jure Turkovića koji za svoje selo nije naprvio ništa u svojem mandatu pa je na kraju htio pokazati dobru volju unaprijed znajući da od toga ne bude ništa. Plus toga, projekt su radili konzultanti s kojima su se HDZ-ovci dobro slagali (čitaj dijelili naše kune). Ajde ti vrli Ogulinče malo pročitaj tzv. Opis projekta pa ćeš onda i sam spoznati kojih tu sve gluposti piše. Tri zaposlenika u nekom tamo selskom domu? Pa to nema niti u Japanu, a kamo li da će biti u Turkovićima. Onda tri i nešto milijuna? Pa cijelo selo Turkovići ne vrijedi toliko! A samo na rekonstrukciju tri i nešto milijunčeka...? I još nešto? U opisu projekta možeš pročitati da se to dela da KUD Turkovići (valjda kulturnoumjetničkodr uštvo) ima gdje plesati. Sve samistražio po internetskim bespućima ali takav KUD u Turkovići nisam pronašao. Možda će i njega dobiti iz EU fondova? Ukratko, i da završim s prđenjem u vjetar, ovo je pokazatelj kakvu trenutno vlast u gradu imamo i da nam se ne piše dobro?
Citat
#15 . 2018-09-22 18:28
Ni riječ za dodat Florijanu. Rečeno sve. Uglavnom ide ona..sjaši Kurta da uzjaše Murta.
Citat
#16 Podsjetio bih 2018-09-23 10:19
Ok majstore... Turkovića se rješavaju EU novcima. Ne košta nas ništa u odnosu na vrijednost projekta. Pitanje Čijim novcima je rješavano Zagorje Dvd i Ribarići Dvd?
U tome je razlika između Ovih i Onih
Citat
#17 Nu podsjeti 2018-09-23 17:04
Nu podsjeti cije je i ovo projekt. Bivse vlasti...
Citat
#18 Podsjetio bih 2018-09-23 21:15
Naravno. Ali šanse da to netko drugi plati su realne. I to je dobro. Di je problem....
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi